Vb 2018: tuti gólt nem adtak meg, meglepetés a nyitányon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.01. 19:04
Kiadós meglepetéssel kezdődött a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének 12 csapatos ázsiai döntője csütörtökön: Japán hazai pályán 2–1-re kikapott az Arab Emírségek válogatottjától.

B-CSOPORTB-CSOPORT

Honda Keiszuke fejesével a japánok szerezték meg a vezetést, csakhogy Ahmed Halil hamarosan egyenlített szabadrúgásból, majd a második félidő elején, egy pimasz „panenkás” tizenegyessel fordított.

Az addig is fölényben futballozó japánok valósággal a kapujukhoz szögezték ellenfelüket, de Okazaki Sindzsi révén csak kapufáig jutottak – illetve egy gólig is, csakhogy a katari játékvezető, Abdulrahman el-Dzsasszim és asszisztensei nem érzékelték, hogy Aszano Takuma közeli lövését követően Kalid Essza a gólvonalon túlról ütötte a mezőnybe a labdát.

A meg nem adott japán gól – a labda túl a gólvonalon (Fotó: AS, Twitter)
A meg nem adott japán gól – a labda túl a gólvonalon (Fotó: AS, Twitter)

 

Japán az utóbbi 15 évben mindössze kétszer veszített el vb-selejtezőt hazai pályán: az Arab Emírségek mostani sikere előtt Üzbegisztán győzte le 1–0-ra 2012 februárjában.

Ausztrália gól nélküli első félidőt követően besöpörte a három pontot Irakkal szemben, Szaúd-Arábiának egy hajrábeli büntetőre volt szüksége, hogy maga alá gyűrje a lelkes thaiföldi csapatot.

A-CSOPORT

Irán elképesztő végjátékban gyűrte le Katart: a 94. percig nem született gól, akkor a senkitől sem zavart katari kapus, a francia születésű Claude Lecomte rettenetes felszabadító rúgással mellbe találta a 16-os előtt helyezkedő Karim Anszarifardot, aki kapura tört volna, ám egy védő elkotorta előle a labdát – éppen a nem sokkal korábban beálló Reza Gucsannedzsad elé, aki a hálóba lőtt.

Mindkét csapat kispadjáról sokan berontottak a játéktérre, némi kényszerszünet után folytatódott csak a játék, és a 101. percben Alireza Dzsahanbahs gyönyörű alsó sarkos lövéssel biztossá tette a hazai győzelmet.

Bár majdnem elherdálta háromgólos előnyét, Dél-Korea végül legyűrte Kínát, és otthon tartotta a három pontot Üzbegisztán is.

A küzdelmek végén a csoportok első 2-2 helyezettje kijut a világbajnokságra, a harmadikak pótselejtezőt vívnak.

VB 2018 – SELEJTEZŐK, ÁZSIAI ZÓNA
3. SELEJTEZŐKÖR, 1. FORDULÓ

A-CSOPORT

DÉL-KOREA–KÍNA 3–2 (1–0)
Szöul
G:
Cseng Csi (20. – öngól), Li Csung Jong (62.), Ku Dzsa Csol (66.), ill. Ju Haj (73.), Hao Csün-min (76.)

ÜZBEGISZTÁN–SZÍRIA 1–0 (0–0)
Taskent
G:
Geynrikh (74.)

IRÁN–KATAR 2–0 (0–0)
Teherán
G:
Gucsannedzsad (94.), Dzsahanbahs (101.)

B-CSOPORT

JAPÁN–ARAB EMÍRSÉGEK 1–2 (1–1)
Szaitama
G:
Honda (11.), ill. Ahmed Halil (20., 54. – a másodikat 11-esből)

AUSZTRÁLIA–IRAK 2–0 (0–0)
Perth
G: Luongo (58.), Juric (64.)

SZAÚD-ARÁBIA–THAIFÖLD 1–0 (0–0)
Rijád
G:
el-Abid (84. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik