Vb 2018: tudta, hogy miért van vízipólós sapka a horvát futballszurkolókon?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 15:35
null
Kinek baseballsapka, kinek usánka, a horvát szurkolóknál a pólós sapka a divat (Fotó: AFP)
Egyre több horvát szurkoló ránt vízilabdás sapkát a labdarúgó-világbajnokságon, hogy ebben a (kétségtelenül feltűnő) fejfedőben nézze a mérkőzéseket. Hogy miért? Okolják a vízilabda-szövetséget, egy ajándékot, no meg Vedran Corlukát!

Kezdjük azzal, hogy a horvát pólós sapka már önmagában is feltűnő és jó szurkolói kellék, már ha valaki hozzájut ilyesmihez. A horvát válogatott ugyanis – a legtöbb vízilabdacsapattól eltérően, melyek a sportágban hagyományos, egyszerű fehér és sötét(kék) sapkákat használják megkülönböztető országjelölésekkel – átvette a piros-fehér kockás mintát a labdarúgóktól. Így aztán az ő sapkájuk tényleg egyedi és azonnal felismerhető.

A másik ok Vedran Corluka, a horvátok 102-szeres válogatott védője. A hatalmas termetű bekk a 2016-os Európa-bajnokságon fejsérülést szenvedett a Csehország elleni mérkőzésen (2–2), és mivel sebei állandóan szétnyíltak, s a fej bekötése nem bizonyult elegendőnek, valamit tenni kellett. A horvát stáb rögtönzött ötlete: vegyen fel egy vízilabdás sapkát. Az UEFA a fülvédők eltávolítása, valamint a számozás és a szponzori feliratok letakarása után rábólintott a barkácsmegoldásra, Corluka pedig divatot teremtett a szurkolók körében a sapkával.

A sapka (illetve az arról készített fotó) egyébként kiállítási tárgy lett: az UEFA engedélyt kért a horvát védőtől, hogy Eb-történeti tárlatába tehesse a különleges szerelést bemutató képet. És hogy miként került a sapka az öltözőbe? A csapatorvos Boris Nemec kapta a válogatott pólós Paulo Obradovictól ajándékba, hálából a sportolón elvégzett térdműtétekért. Azt azért Obradovic sem gondolta, hogy sapkája egy másik sportágban is Eb-szereplő lesz…

Vajon kellemes viselet a hőségben? (Fotó: AFP)
Vajon kellemes viselet a hőségben? (Fotó: AFP)
Vedran Corluka elhíresült sapkája a 2016-os Eb-n (Fotó: AFP)
Vedran Corluka elhíresült sapkája a 2016-os Eb-n (Fotó: AFP)
Még fejelni is tudott vele! (Fotó: AFP)
Még fejelni is tudott vele! (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik