Vb 2018: tízezerszer szimulálták le a vb-t, Németország lett a győztes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.28. 13:21
null
Alighanem ez a német szurkoló is másra számított (Fotó: AFP)
„Majdnem bejött” a labdarúgó-világbajnokság előtt hagyományos szimulációit lefuttató UBS tippje a győztesre: a tízezer szimulációt elvégző és 18 szakértő véleményét kikérő bank Németországot hozta ki várható aranyérmesnek, nem is kis különbséggel.

 

Elemzőcégek és bankok hagyományos játéka a világbajnokságok előtt, hogy különböző szimulációkkal megpróbálják megjósolni a győztest, illetve a csapatok esélyeit. A UBS 18 szakértő és szerkesztő segítségével, tízezer számítógépes szimulációt lefuttatva, az Élő-rangsor felhasználásával állította fel erősorrendjét, melyet aztán egy 17 oldalas tanulmányban adott ki.

A végeredmény: a szimulációk messze Németországot helyezték a legtöbbször az első helyre, arról nem is beszélve, hogy 90.6 százaléknyi esélyt adtak arra, hogy a címvédő továbbjut legalább a csoportjából. A tipp (nagyon) nem jött be, Németország hazautazik története legrosszabb vb-szereplését követően.

Hogy kik jöttek az erősorrendben Németország után? Brazília, Spanyolország, Anglia, Franciaország, Belgium, Argentína, Portugália, Uruguay, Svájc, Mexikó, Oroszország kapott még egyszázaléknyinál több esélyt (ebben a sorrendben). A UBS elvégzett egy alternatív szimulációt is, melyben a svédeket kicserélték a pótselejtezőn kieső olaszokkal, ebben a squadra azzurra nem is „szerepelt rosszul”, ugyanúgy 1.6 százalék jött ki a végső siker esélyére, mint Oroszország esetében. A német tipp „bedőlése” mellett a rangsor meglepetése az, hogy Horvátországnak milyen kevés sanszot adtak a szimuláció elvégzése után.

A szimuláció eredményei. Olaszországot egy alternatív szimulációban Svédország helyére tették be (Forrás: UBS)
A szimuláció eredményei. Olaszországot egy alternatív szimulációban Svédország helyére tették be (Forrás: UBS)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik