Svédország nyert, a németek a következő meccsen az életükért játszanak

CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 15:55
Svédország labdarúgó-válogatottja csapatkapitánya, Andreas Granqvist tizenegyesből szerzett góljával 1–0-ra legyőzte Dél-Koreát Nyizsnyij Novgorodban, a világbajnoki F-csoport 1. fordulójában. A svéd siker azt jelenti, hogy a címvédő német válogatott már a következő fordulóban a kiesés elkerüléséért kell, hogy küzdjön.
Granqvist higgadt büntetője 3 pontot ért Svédországnak (Fotó: AFP) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Granqvist higgadt büntetője 3 pontot ért Svédországnak (Fotó: AFP) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
SVÉDORSZÁG–DÉL-KOREA 1–0 (0–0)

Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, 42 300 néző. Vezette: J. Aguilar (salvadori)
Svédország: R. Olsen – Lustig, P. Jansson, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson (G. Svensson, 81.), Ekdal (Hiljemark, 71.), Forsberg – Berg, Toivonen (Thelin, 77.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Dél-Korea: Cso Hjun Vu – Li Jong, Dzsang Hjun Szu, Kim Jung Gvon, Pak Dzsu Ho (Kim Min Vu, 28.) – Li Dzse Szung, Ki Szung Jung, Ku Dzsa Csol (Li Szung Vu, 73.) – Hvang Hi Csan, Kim Sin Vuk (Dzsung Vu Jung, 66.), Szon Hung Min. Szövetségi kapitány: Sin Te Jong
Gólszerző: Granqvist (65. – 11-esből)
Sárga lap: Claesson (61.), ill. Kim Sin Vuk (13.), Hvang Hi Csan (55.)

 

A mérkőzést meglehetősen vicces „kémügy” vezette fel – a jelek szerint a mérkőző felek tényleg mindent bevetettek. A dél-koreaiak mezcseréket, különös összeállításokat és teljes titkolózást dobtak be (meg az indoklást, mely szerint európai szemnek úgyis ugyanolyanok a játékosaik), míg a svédek mindent megpróbáltak, hogy kilessék a dél-koreai „titkokat”. Az alapos felkészülés olyannyira sikerült, hogy az meg is ölte a futballt…

HÚSZ PERC SEMMI, MAJD EGY ZICCER

Az első húsz percben rögtön kiütközött mindkét csapat alapvető problémája: a felkészültség és a szervezettség megvolt, ám minimális kreativitás sem volt a svéd és a dél-koreai válogatott támadásaiban. Ennek megfelelően még helyzet sem alakult ki, teljesen meddő mezőnyjátékkal múlatták a perceket a felek.

Ahogy az óra a 20. perc felé közeledett, hirtelen megvillantak a svédek: előbb a védelemből előretörő Andreas Granqvist elől mentett gyönyörűen Kim Jung Gvon, majd Marcus Berg találta magát egyedül, a kapuval szemben öt méterre, de Cso Hjun Vuba lőtt (ne vegyük el a dél-koreai kapustól – igen nagy védés volt). Illett volna a kapuba lőni!

CSAK A SVÉDEK VESZÉLYEZTETNEK

A mérkőzés előtt Janne Andersson svéd szövetségi kapitány cserélni kényszerült a védelemben – Victor Lindelöf megbetegedett, Pontus Jansson helyettesítette középhátvédben –, de az északiak így is viszonylag simán kordában tudták tartani a dél-koreai csapatot. Szon Hung Minék az első félidőben nem is keveredtek igazi helyzetbe, és az sem segítette játékukat, hogy a félidő közepén sérülés miatt kivált a Bundesliga-rutinnal bíró balhátvéd, Pak Dzsu Ho.

Lehetőségek a másik oldalon adódtak, főleg a félidő végén: Berg és Granqvist is hibázott, amikor kecsegtető szituációban a kapu elé került, a svédek az utolsó percekben elég közel álltak a gólhoz, ám bosszúsan vonulhattak az öltözőbe. Mindenesetre az első félidőben látottak alapján felrémlett a világbajnokság első 0–0-s mérkőzésének képe… A 2018-as torna első 12 mérkőzéséből kilencen vagy egy gól esett az első 45 percben, vagy egy sem.

ELŐBB SZIKRÁK, AZTÁN A VAR

A második félidőt helyzettel nyitották a svédek – Emil Forsberg tekert volna jobbal a kapuba, de rosszul célzott –, néhány szikrázó belépővel folytatták, és az 52. percre már Dél-Korea is feljegyezhetett egy kihagyott lehetőséget. A meglepetésre kezdőcsapatba jelölt koreai kapus, Cso Hjun Vu továbbra is igen jó teljesítménnyel bosszantotta a svéd támadókat, akik hamarosan konstatálhatták: már csak fél órájuk maradt eldönteni a mérkőzést.

Svédország a 65. percben szerezte meg a vezetést, miután a videoasszisztens kisegítette Joel Aguilar játékvezetőt. Egy kavarodás végén a csereként beállt, kissé túlpörgő Kim Min Vu kaszálta el Viktor Claessont. A svédek visszasprintelés közben kitárt karral reklamáltak, miután Aguilar nem ítélt büntetőt, de a VAR szót kért, és a videózás után (teljes joggal) tizenegyest rúghatott Svédország. Andreas Granqvist higgadtan elküldte a kapust, és nem hibázott (1–0).

TEHETETLEN DÉL-KOREA

Dél-Korea formációváltást is végrehajtott 4–4–2-re, ám erőtlen és fantáziátlan támadásait nem kísérte siker, a svéd védelem különösebb probléma nélkül hárított minden próbálkozást. A 91. percben Hvang Hi Csan még egyenlíthetett volna, de rosszul fejelt, így elpuskázta az ázsiai válogatott egyetlen nagy helyzetét a meccsen.

A vb eddigi egyik leggyengébb színvonalú mérkőzésén egy tizenegyesből szerzett gól elég volt az észak-európai csapatnak a megérdemelt győzelemhez – Dél-Korea rossz formáját „átmentette” a világbajnokságra is, és nagyon nehéz elképzelni, hogy sok sót enne meg a mexikóiak és a világbajnok németek ellen.

Mexikó és Svédország egyaránt 3 ponttal vezeti az F-csoport tabelláját, Németország és Dél-Korea pont nélkül áll. Mindez azt jelenti, hogy a következő mérkőzésen a világbajnoki címvédő német válogatott az életben maradásért lép pályára Svédország ellen: ha ugyanis Mexikó legyőzi Dél-Koreát, és Svédország Németországot, akkor a 2014-es győztes már két forduló után a kiesettek táborába kerül.

Mondjuk a most látottak alapján merész dolog svéd győzelmet jósolni a németek ellen…

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mexikó 1 1 1–0 +1 3
Svédország 1 1 1–0 +1 3
3. Dél-Korea 1 1 0–1 –1 0
Németország 1 1 0–1 –1 0

Nyizsnyij Novgorod

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik