Kifejelték a svédeket, Anglia már elődöntős

Vágólapra másolva!
2018.07.07. 15:42
null
Dele Alli (20) az első gólját szerezte a világbajnokságon (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó-válogatott Harry Maguire és Dele Alli fejes góljával 2–0-ra legyőzte Svédországot az oroszországi világbajnokság negyeddöntőjében, így 1966 és 1990 után harmadszor jutott be a legjobb négy közé.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
SVÉDORSZÁG–ANGLIA 0–2
(0–1)
Szamara
, Szamara Aréna, 39 991 néző. V: Björn Kuipers (holland)
Svédország: R. Olsen – Krafth (P. Jansson, 85.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal, Forsberg (M. Olsson, 65.) – M. Berg, Toivonen (Guidetti, 65.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Lingard, Henderson (Dier, 85.), Alli (Delph, 77.), Young – Sterling (Rashford, 91.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Maguire (30.), Alli (59.)
Sárga lap: Guidetti (88.), Seb. Larsson (94.), ill., Maguire (87.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Világbajnoki negyeddöntő helyett inkább egy jobb selejtező mérkőzésre emlékeztetett a szamarai Kozmosz Aréna, legalábbis a viszonylag sok üres szék látványa. A brit sajtó szerint az egyik oka ennek, hogy számos szurkoló már nem tudott időben repülőjegyet szerezni, a másik pedig a német drukkerek által visszaadott belépők, amelyeket már nem bírtak újraértékesíteni. Mert hát ők várták ide a címvédő nationalelfet, de máshogy alakult…

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik ország nyeri meg a vb-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Azt viszont végre sikerült megoldaniuk a szervezőknek, hogy az eddigi meccsekkel ellentétben az egy táborhoz tartozó szurkolók egy szektorban tartózkodhattak (az angolok között egy-egy magyar és kazah zászló is feltűnt néhány pillanatra), nem pedig szétszóródva. Ez valamelyest javított az amúgy többnyire „öreguras” atmoszférán, bár az angol labdarúgás követői hozzászokhattak a „színházi” jellegű közönséghez.

Tapsolni azonban nem nagyon volt minek vagy kinek a mérkőzés elején, így a két tábor jobbára énekléssel kötötte le magát. Ahogy azt várni lehetett, a technikásabb játékosok alkotta angol válogatott birtokolta többet a labdát, míg a svédek szervezetten és keményen védekeztek. Olykor egy-egy elkeseredett kontrának is nekivágtak, de lesállás vagy pontatlan passz meghiúsította a terveiket. A „háromoroszlánosok” sem igazán tudták feltörni akcióból az északiak védelmét, ám az eddig bevált recept ezúttal is működött, azaz a pontrúgás.

Egy ártalmatlannak tetsző beadás után harcolt ki szögletet Anglia, majd a jól megtermett Harry Maguire emelkedett mindenkinél magasabbra és stukkolt a hálóba. Kihasználta fizikai fölényét a belső védő, hiszen a pályán lévő 22 játékos közül csak a svéd kapus, Robin Olsen (198 cm) magasabb nála (193 cm). Az angolok középső védőpárosa nagyon hatékony, John Stones és Maguire együtt három gólnál tart, összességében pedig ezen a világbajnokságon az angol találatok nyolcvan százaléka (szám szerint nyolc) született szöglet vagy szabadrúgás után (0–1).



A svédek olyan tanácstalannak tűntek az első félidőben, mint amikor az IKEA-ban vásárolunk egy bútort és elkezdjük böngészni az összeszerelési útmutatót. Raheem Sterling révén az angolok ki is használhatták volna a zavart, de az ígéretes helyzetet a partjelző magasba emelkedő zászlaja állította meg, igaz, kicsit későn. Janne Andersson svéd szövetségi kapitány az oldalvonal mellett a negyedik játékvezetőnek demonstrálta, mit kellett volna tennie a partjelzőnek és a bírónak, remek előadásának a játékrész végét jelző sípszó vetett véget.

A fordulás után úgy tűnt, magasabb fokozatba kapcsolt Svédország, ám a sárga mezesek kezdeti lelkesedését alig negyedóra elteltével letörték az angolok. Előbb a két parádés védést is bemutató Jordan Pickford kapus, aztán egy fejes gól, amely után úgy tűnt, megpecsételődött az északiak sora. Ezúttal Jesse Lingard volt az előkészítő, a befejező meg Dele Alli, aki ezen a világbajnokságon az ötödik angol gólszerző lett, ami saját rekordjuk beállítása (0–2).



A 72. percben ismét Marcus Berggel babrált ki Pickford – a második félidő elején az ő közeli fejesét tolta ki emberfeletti bravúrral –, most a keresztléc alá tartó löketét nyomta szögletre. A svéd csatárnak ezen a világbajnokságon ez volt a tizenötödik kapura lövése, ugyanakkor a góljainak száma nulla maradt. A kezdeti svéd fellángolás le is csillapodott a hajrára, az angolok eldugták a labdát, és minden trükköt bevetettek, hogy pörögjenek a másodpercek. A gólt szerző Alli a cserét jelző tábla felmutatásakor szándékosan hátat fordított a kispadnak, pedig épp az ő mezszámát mutatta a készülék, és az sem kizárt, hogy ezt ő is tudta előre.

Ahogy közeledtünk a mérkőzés végéhez, egyre inkább tapintható volt a feszültség. Maguire próbálta túl hevesen elvenni a labdát John Guidettitől, amiért sárgát kapott, majd nem sokkal később a túloldalon a svéd támadó is megkapta a maga lapját, amiért visszaadta a „szívességet” a hórihorgas angol bekknek. Eközben a televíziós közvetítés egy könnyeivel küszködő svéd fanatikust mutatott, ő már tudta, hogy nincs remény.

Pickford védései


Anglia egy ígéretes svéd szabadrúgás – amelyből még csak Pickfordot sem sikerült megdolgoztatniuk a skandinávoknak – ellenére is kihúzta kapott gól nélkül az utolsó perceket, így teljesen megérdemelten jutott az elődöntőbe. A szurkolók a lefújás pillanatában rögtön rá is zendítettek a naplónkban is említett dalra, a szervezők pedig nekik kedveskedve a stadion hangszóróin adtak zenei aláfestést az énekléshez.

Ki tudja, 1966 után 2018-ban talán tényleg újra „hazatér a futball”? Már csak két győzelem hiányzik hozzá.

Az ágrajz
Az ágrajz
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik