Vb 2018: Svájc piszkos eszközökkel készült – működött

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 10:38
null
Neymart sokszor „megröptették” a svájci kemény legények (Fotó: AFP)
Ha bomba nem is robbant, a vasárnap másik vb-esélyesének meccsén – a világbajnok németek meccséről szóló visszatekintésünket itt olvashatja! – is meglepetés született, Svájc pontot szerzett Brazíliától (1–1). Svájc nem készült szép mérkőzésre, de taktikája működött: 20 éve nem szenvedett el olyan sok faultot játékos a vb-n, mint Neymar.

 

A selecao remekül kezdett, teljesen megérdemelten szerzett vezetést, a Philippe Coutinho csavarását követő jóllakottság viszont megbosszulta magát: jött egy pontrúgás, abból az egyenlítés, a folytatásban pedig jól zárt a svájci retesz, vagy legalábbis Yann Sommer mindig a helyén volt, Brazíliának nagyon hiányzott a végén az ellazsált 20 perc. Amit érdemes megjegyezni: amióta Tite a brazil szövetségi kapitány, a selecao hat gólt kapott, ebből már négyet beívelés után.

„Nem azért vagyunk itt, hogy szép meccset játsszunk, hanem hogy nyerjünk. Annyira szervezettek leszünk, amennyire csak lehetséges, a brazilhoz hasonló csapatokat provokálni kell, hogy hibára kényszerítsd őket. Erre a mentalitásra lesz szükségünk, mert egy vagy két gól kell majd a meccsen" – mondta előzetesen a svájci kapitány, Vladimir Petkovic. És csapata nem finomkodott, amikor piszkos eszközökhöz kellett nyúlnia: Steven Zuber szép gólt fejelt, de lökött a találat előtt, a folytatás pedig leginkább Neymar faragásáról szólt svájci részről. A brazil 10-est 10-szer faultolták a meccsen, legutóbb 1998-ban volt ilyen sok szabálytalanság egy játékos ellen, de azért ott jelentősebb volt a tudásbeli különbség, Alan Shearert aprították a tunéziaiak.

Neymar elszenvedett szabálytalanságai

 


 

Több szakíró azt is megjegyzi, hogy Neymar túlvállalta magát, sokszor fölöslegesen tartotta a labdát, és ezzel lassította a csapat játékát, Gabriel Jesus például alig jutott a labdához. Az is előrevetíthető, hogy Thomas Tuchelnek nehéz dolga lesz a brazil csillaggal a PSG-ben, ha új állomáshelyén is szeretné a dortmundi tempót és letámadásos játékot produkálni a csapattal.

Ettől függetlenül a hajrában Brazília lábában ott volt a győzelem, de ott is maradt, a dél-amerikai játékosok három ziccert is elhibáztak. Ám azt is tegyük hozzá, hogy Svájc nem az a pofozásra ítélt csapat: a Petkovic-gárda ugyanúgy egy vereséget szenvedett(Portugáliában)az elmúlt két évben, mint Brazília, és ne feledjük, két éve is vereség nélkül búcsúzott az Eb-től, Lengyelország 11-esekkel ütötte el a nyolcaddöntőben a folytatástól. A svájciak jól felkészültek a brazilokból, ám hiába hangsúlyozta előzetesen Petkovic, hogy győzelemre készülnek, aligha elégedetlenek az egy ponttal egy olyan meccs után, amelyenelső számú csatáruk, Haris Seferovic nem ért labdába az ellenfél 16-osán belül.

Seferovic összes labdaérintése a Brazília elleni meccsen (forrás: BBC)
Seferovic összes labdaérintése a Brazília elleni meccsen (forrás: BBC)

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
BRAZÍLIA–SVÁJC 1–1 (1–0)

Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna, 43 109 néző. Vezette: Ramos (mexikói)
BRAZÍLIA: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 67.), Casemiro (Fernandinho, 60.), Philippe Coutinho – Willian, Gabriel Jesus (Firmino, 79.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner (Lang, 87.), Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami (Zakaria, 71.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic (Embolo, 80.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Philippe Coutinho (20.), ill. Zuber (50.)
Sárga lap: Casemiro (47.), ill. Lichtsteiner (31.), Schär (65.), Behrami (68.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik