Drámai végjátékban Spanyolország lett a csoportelső

BACSINSZKI Á. (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GY. (közvetítés)BACSINSZKI Á. (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GY. (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.25. 19:46
null
Izgalmas hajrá után végül a spanyolok ünnepelhetik a csoportelsőséget (Fotó: AFP)
Spanyolország a hosszabbításban egyenlítve 2–2-es döntetlent játszott Marokkóval, míg Portugália a 93. percben gólt kapva 1–1-re végzett Iránnal az oroszországi labdarúgó-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így eldőlt, hogy a nyolcaddöntőben a spanyolok Oroszországgal, míg a portugálok Uruguayjal csapnak össze.

SPANYOLORSZÁG–MAROKKÓ

Jó helyzetből várhatta az utolsó csoportmérkőzést a spanyol válogatott, amely egyébként is specialistának számított a vb-csoportkör utolsó fordulójának tekintetében: 1986 óta a legutóbbi nyolc ilyen jellegű meccsüket megnyerték a spanyolok, ráadásul Marokkó számára tét nélküli volt az összecsapás.

Utóbbi mindenesetre nem nagyon érdekelte az afrikaiakat, s bár az első két helyzet a spanyolok előtt adódott, a vezetést Marokkó szerezte meg Sergio Ramos és Andrés Iniesta hathatós közreműködésével. A Real Madrid védője és a Barcelonát elhagyó középpályás nem értette meg egymást a felezővonalnál, Kalid Butaib köszönte szépen, lecsapott a labdára, majd azt a félpályától végigvezetve David de Gea lábai között a kapuba lőtt (0–1).


A spanyol együttest némileg magához térítette a váratlan pofon, előbb Iniesta veszélyeztetett 23 méterről, majd nem sokra rá inkább a kiszolgáló szerepet vállalta magára, s ez már jobban sikerült, leheletfinom visszagurítását követően Isco bombázott nagy erővel a léc alá öt méterről (1–1). A 26 esztendős középpályás a legutóbbi 15 válogatottbeli fellépésén 12 gólban vállalt szerepet: tízet lőtt és kiosztott két gólpasszt.


A következő szakaszban inkább a keménység került előtérbe, Piqué már a marokkói gól előtt megadta az alaphangot ehhez – a védő páros lábbal csúszott rá Butaibra, lapot viszont nem kapott ezért –, amit tíz perc alatt összeszedett négy sárga lappal torolt meg az ellenfél. És egy nagy helyzettel, Butaib ugyanis megint meglódult, ám kicsit hosszan tolta meg a labdát, így De Gea védeni tudott – a Manchester United játékosa először nem kapott gólt a tornán kaput talált lövésből.

A szünetben nem sikerült teljesen rendbe tenni a spanyol fejeket Fernando Hierrónak, Nordin Amrabat irgalmatlan nagy lövése a jobb kapufa és a léc találkozásáról pattant le, nem sokon múlott az újabb marokkói vezetés…

A spanyolok hiába birtokolták jóval többet a labdát, passzoltak ötször annyit (!), mint ellenfelük, a nagyobb helyzeteket tekintve Marokkó abszolút méltó partnernek bizonyult. Hierro mindent megpróbált, a hajrához közeledve beküldte Iago Aspast és Marco Asensiót, mert bár Isco és Iniesta összjátéka hozott néhány szép pillanatot, az átütőerő hiányzott a támadójátékból.

A slusszpoén mégsem a spanyol cserék, hanem egy marokkói nevéhez fűződik – ekkor még úgy tűnt –, a 72. percben beállt Jusszef en-Nesziri a jobb oldali szögletet követően parádésan fejelt Sergio Ramos mellől, 11 méterről a kapu bal oldalába (1–2).


A drámáról aztán Iago Aspas gondoskodott, aki remek gólt sarkazott, és ugyan vissza kellett nézni, végül megadták a sokat érő gólt (2–2). A portugálok meccsén ugyanis hasonló izgalmakat élhettünk át…

FIFA LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–MAROKKÓ 2–2 (1–1)
Kalinyingrád,
Kalinyingrád Stadion, 33 973 néző. Vezette: Irmatov (üzbég)
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets, Thiago Alcántara (Marco Asensio, 74.) – David Silva (Rodrigo, 84.), Iniesta, Isco – Diego Costa (Iago Aspas, 74.). Szövetségi kapitány: Fernando Hierro
Marokkó: Munir – Dirar, Szaissz, Da Costa, Hakimi – El-Ahmadi, Busszufa – N. Amrabat, Belhanda (Fadzsr, 63.), Zijes (Buhadduz, 85.) – Butaib (En-Nesziri, 72.). Szövetségi kapitány: Hervé Renard
Gólszerző: Isco (19.), Iago Aspas (91.), ill. Butaib (14.), En-Nesziri (81.)
Sárga lap: El-Ahmadi (21.), N. Amrabat (29.), Da Costa (31.), Busszufa (31.), Munir (89.), Hakimi (93.)

Szomorú iráni játékosok – nagy lehetőséget szalasztottak el! (Fotó: AFP)
Szomorú iráni játékosok – nagy lehetőséget szalasztottak el! (Fotó: AFP)

IRÁN–PORTUGÁLIA

Világbajnokságon másodszor találkozott egymással a két nemzet, a 2006-os németországi tornán a portugálok Deco és Cristiano Ronaldo góljával bizonyultak jobbnak, utóbbi élete első vb-találalát jegyezte azon az összecsapáson. A Real Madrid klasszisa természetesen ezúttal is a kezdőcsapatban kapott helyet, Fernando Santos viszont három másik helyen változtatott a Marokkó elleni meccshez képest, bekerült a két Silva, Adrien és André, valamint Ricardo Quaresma is.

Irán rögtön az első percben jelezte, hogy mire számíthat az Európa-bajnok, Omid Ebrahimi csúnyán lerúgta az egyébként sem száz százalékos Raphaël Guerreirót, megadva az alaphangot a mérkőzéshez. Két perccel később az első helyzetet is feljegyezhettük, Cristiano Ronaldo tört be a tizenhatoson belülre, és lőtt a kapusba hét méterről.

Nagyobb lehetőséget az első félidőben nem is láthattunk nagyon, küzdelmet viszont annál inkább: egy ízben Szardar Azmun indult meg, gyorsan el is lökte őt annak rendje és módja szerint William Carvalho, vagy ahogy Bacskai kollégánk fogalmazott, az iráni Messit a portugál Felipe Melo.

Szerencsénkre a játékrész legszebb megmozdulása nem ez, hanem Quaresma lövése lett, a rabonázás koronázatlan királya ezúttal azt mutatta meg, hogy kell külsővel mintaszerűen kilőni a hosszú sarkot, mindezt a legjobbkor, a félidő hajrájában (0–1). A Besiktas szélsője – bármily meglepő – először kezdett vb-meccsen, és ezt azzal ünnepelte, hogy 2006 óta a legidősebb gólszerző (34 évesen és 272 naposan) lett a kezdőcsapatos debütálók között – 12 évvel ezelőtt az iráni Jahia Golmohammadi talált be Mexikónak 35 esztendősen és 84 naposan. Quaresma gólja egyébként a torna nyolcadik, tizenhatoson kívülről szerzett találata volt, ezzel máris több, mint négy évvel ezelőtt a teljes torna termése.


A csoportelsőségre hajtó portugálok a fordulás után könnyen megduplázhatták volna előnyüket: Ronaldót lökték el a tizenhatos vonalán, kellett hozzá a VAR, de végül megadták a büntetőt, CR lövését viszont elcsípte Alireza Beiranvand. Egy rekorddöntésre mindenesetre jó volt a tizenegyes, amely már a 19. volt a tornán, s ezzel megdőlt az eddigi rekord (1990, 1998, 2002 – 18).


Ha valaki azt hitte, hogy nem lehet fokozni az izgalmakat, bizony tévedett, Irán a 92. percben megkapta a vb 20. büntetőjét, s Karim Anszarifard precízen a bal felsőbe helyezett, nemcsak az első helyre juttatva a spanyolokat, de visszahozva saját nemzete reményeit (1–1)…


…Hogy aztán Mehdi Taremi szertefoszlassa őket, az ötös bal sarka elől a rövid felső mellé pazarolta Azmun lepattant lövése után a lecsorgót, s mint utóbb kiderült, ez volt Irán utolsó lehetősége a továbbjutásra.

Portugália végül annak is örülhetett, hogy továbblépett, a második hely azt jelenti, hogy szombat este Uruguay ellen kell kiharcolnia a legjobb nyolc közé kerülést, míg a csoportelső spanyol válogatottra a házigazda Oroszország vár vasárnap délután a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

FIFA LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
IRÁN–PORTUGÁLIA 1–1 (0–1)

Szaranszk,
Mordovija Aréna, 41 685 néző. Vezette: Cáceres (paraguayi)
Irán: Beiranvand – Rezaeian, Hosszejni, Puraligandzsi, Hadzsszafi (Mohammadi, 56.) – Taremi, Dzsahanbahs (Goddosz, 70.), Ezatolahi (Anszarifard, 76.), Ebrahimi, Amiri – Azmun. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Guerreiro – Quaresma (Bernardo Silva, 70.), W. Carvalho, Adrien Silva, Joao Mário (Joao Moutinho, 84.) – André Silva (Goncalo Guedes, 96.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Anszarifard (93. – 11-esből), ill. Quaresma (45.)
Sárga lap: Hadzsszafi (52.), Azmun (54.), ill. Guerreiro (33.), Quaresma (64.), C. Ronaldo (83.), Cédric (98.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 3 1 2 6–5 +1 5
2. Portugália 3 1 2 5–4 +1 5
3. Irán 3 1 1 1 2–2 0 4
4. Marokkó 3 1 2 2–4 –2 1
NYOLCADDÖNTŐ
Június 30., 16.00
Kazany, Kazany Aréna
C1–D2
Június 30., 20.00
Szocsi, Fist Olimpiai Stadion
Uruguay–Portugália
Július 1., 16.00
Moszkva, Luzsnyiki Stadion
Spanyolország–Oroszország
Július 1., 20.00
Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion
D1–C2
Július 2., 16.00
Szamara, Kozmosz Aréna
E1–F2
Július 2., 20.00
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna
G1–H2
Július 3., 16.00
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion
F1–E2
Július 3., 20.00
Moszkva, Szpartak Stadion
H1–G2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik