Vb 2018: Pickford azzal nyert, amiért néhány napja kritizálták

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 00:32
null
Ó, az a felemelt bal kar… (Fotó: AFP)
Teljes a boldogság Angliában, de José Pékerman, a kolumbiaiak szövetségi kapitánya is büszke a csapatára – íme, néhány nyilatkozat az angolok által 11-esekkel megnyert kedd esti labdarúgó-világbajnoki nyolcaddöntőről.

 

„Előzetesen alapos kutatómunkát végeztünk, Falcaót leszámítva nem is lepett meg senki az irányválasztással – közelítette meg a kulcspillanatot, Carlos Bacca tizenegyesének hárítását az angol kapus, Jordan Pickford. – Legutóbb kritizáltak, amiért vetődés közben a felső karommal nyúltam a labdáért, de ameddig ezen múlik egy sikeres védés, szerintem nincs probléma. Nem érdekel, ha nem sorolnak a legnagyobb kapusok közé, mert csak az számít, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen legyél, készen állj és védj, én pedig ezt mind megtettem. Lehet, hogy fiatal vagyok, ám vannak már értékes tapasztalataim, lélekben is erős vagyok, és ez ma segített. Éreztük, hogy ez a mi meccsünk lesz, még ha tizenegyesek árán is. Tudtuk, hogy képesek vagyunk megnyerni.”

(Pickfordot az elemzőként dolgozó Gary Neville kritizálta a belgák elleni csoportmérkőzés után többek között azért, mert szerinte rossz kézzel nyúlt a labda után Januzaj gólt eredményező lövésénél.)

ÉRDEKESSÉGEK
• A spanyolok elleni Eb-negyeddöntő (1996) óta Anglia zsinórban öt tizenegyespárbajt veszített el nagy tornán, ez a rossz széria most megszakadt. Vb-n először nyertek 11-esekkel az angolok.
Harry Kane előtt egyetlen angol labdarúgó sem szerzett három gólt tizenegyesből egy világbajnokságon, sőt a bolgár Hriszto Sztoicskov (1994) óta egyetlen más játékos sem (a szétlövéseket figyelmen kívül hagyva).
• Tommy Lawton (1939) óta Harry Kane az első angol labdarúgó, aki egymást követő hat válogatott mérkőzésén gólt szerzett.
Yerry Mina előtt legutóbb Miroslav Klose (2002) szerzett egy vb-n három fejes gólt. A kolumbiai játékos beállított egy vb-rekordot is: védőként eddig csak Paul Breitner (NSZK, 1974) talált háromszor a kapuba egy világbajnokságon.

„Eléggé izgalmas próbálkozás volt – jellemezte tizenegyesét az utolsóként lövő Eric Dier, akinek találatával eldőlt a mérkőzés. – Korábban sohasem voltam még ilyen helyzetben, de éreztem, hogy a végén elhibázott fejesért cserébe ezt be kell lőnöm. Hálás vagyok a sorsnak, hogy sikerült. Jordan fantasztikus kapus, minden dicséretet megérdemel. A hozzáállása, az edzésmunkája lenyűgöző, és ezt mind »magával is hozta« erre a meccsre. Egy olyan pofon után, amit a rendes játékidő végén kaptunk, nehéz talpra állni, de tudtuk, mit kell ilyenkor tenni, így aztán nem estünk pánikba.”

„Ez fantasztikus! Szerintem megérdemeltük a győzelmet, hiszen kilencven percen át nagyon jól játszottunk, és a strapabíróságunkat is bizonyítottuk azzal, hogy nem roppantunk össze az utolsó percekben kapott gól okozta csalódástól. A tizenegyespárbaj meg kemény műfaj – fogalmazott Gareth Southgate angol szövetségi kapitány, akinek játékoskorából vannak ez irányú keserű tapasztalatai. – Sokat és mélyrehatóan beszélgettünk arról, hogyan kell kezelni ezeket a szituációkat csapatként. Mindent átrágtunk, a kapusok szerepét is. A srácok nyugodtak is maradtak, mindent bevetettek, és tessék, most csodálatos pillanatokat élhetünk át. Azonban ideje továbblépni, hiszen jönnek a svédek, akiket hosszú időn át lebecsültünk, elég rossz is a mérlegünk ellenük.”

„Szerintem az angolok nem számítottak ilyen harcos ellenfélre – értékelt José Pékerman, a kolumbiaiak szövetségi kapitánya. – Nem szokásunk bedobni a törülközőt, most is mindent megtettünk, hogy továbbjussunk. Az viszont nem tetszett, hogy az angolok milyen sokszor keresték a tizenhatoson belüli ütközéseket az esés szándékával. Ez nem tesz jót a futballnak. Túl sok volt a játékmegszakítás, és végig az volt az érzésem, hogy mindez a mi kárunkra történik.”

EMLÉKEZTETŐ

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

KOLUMBIA–ANGLIA 11 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 3–4
Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző. Vezette: Geiger (amerikai)
KOLUMBIA: Ospina – Arias (C. Zapata, 116.), Mina, D. Sánchez, Mojica – Barrios, C. Sánchez (Uribe, 79.), Lerma (Bacca, 61.) – Juan Cuadrado, Quintero (Muriel, 88.) – Falcao. Szövetségi kapitány: José Pékerman
ANGLIA: Pickford – Walker (Rashford, 113.), Stones, Maguire – Trippier, Alli (Dier, 81.), Henderson, Lingard, A. Young (Rose, 102.) – Sterling (Vardy, 88.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Mina (90+3.), ill. Kane (57. – 11-esből)
Sárga lap: Barrios (41.), Arias (52.), C. Sánchez (54.), Falcao (63.), Bacca (64.), Juan Cuadrado (118.), ill. Henderson (56.), Lingard (69.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik