Vb 2018: nyolcvannégy – Cristiano Ronaldo Puskás mellett

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2018.06.15. 22:32
null
Cristiano Ronaldo a válogatottban szerzett gólok számát tekintve utolérte Puskás Ferencet (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo a spanyol válogatott elleni csoportmérkőzésen három gólt szerzett, amivel válogatottban szerzett góljai számát 84-re növelte – annyira, amennyiig Puskás Ferenc jutott a magyar nemzeti csapatban.

Noha a meccsenkénti gólátlaga persze messze elmarad Puskásétól, így is hatalmas teljesítmény, hogy Cristiano Ronaldo a spanyolok elleni mesterhármasával 84 válogatott gólig jutott, s ezzel beállította a magyar zseni egyik, sokáig megdönthetetlennek tűnő rekordját, miután már korábban lepipálta a többi hatalmas gólvágót, Pelét, Gerd Müllert, Kocsist, Klosét, a brazil Ronaldót, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Mert igaz ugyan, hogy Puskás és Ronaldo előtt van a hivatalos listán az iráni Ali Daei a maga 149 meccsén lőtt 109 góljával, és vannak még egzotikusabb országokból a legjobbak között olyan csodacsatárok, akik egyébként nem játszottak jelentős szerepet a futball (vagy éppen a világbajnokságok...) történetében, de a valódi világcsúcstartónak eddig Puskás számított, a La Gazzetta dello Sport például tudomást sem vett az irániról a néhány évvel ezelőtti örökrangsora közlésekor.

Nos, Cristianónak, aki sok szempontból számít Puskás utódjának a Real Madridnál is (legutóbb Puskásnak és Di Stéfanónak a BL-döntőkön szerzett hétgólos rekordját célozta meg, egyelőre sikertelenül), a 151. válogatott mérkőzésén, igen stílusosan egy mesterhármassal, egy spanyolok elleni vb-csoportmeccsen sikerült felzárkóznia a nagy előd mellé.

Ráadásul természetesen minden reménye megvan arra, hogy ezen a világbajnokságon meg is előzze honfitársunkat, aki 85 magyar válogatott mérkőzésén szerezte a 84 találatot.

1956 és másfél éves eltiltása után a korabeli szabályok és politikai viszonyok nem tették lehetővé, hogy Puskás újabb találkozókat játsszon a magyar válogatottban, de szerepelt még négy alkalommal a spanyol nemzeti csapatban (ebből háromszor a chilei vb-n, 1962-ben), jóllehet több válogatott gólt már nem ért el.

Abba belegondolni is nehéz, mi lett volna, ha nyolc, rendkívül sikeres madridi idénye közben ő is eljuthatott volna a 150 válogatottságig...

Mindazonáltal jár a gratuláció Ronaldónak, aki 33 évesen ismét elkápráztatta a világot és Puskás egy újabb rekordját állította be.

Végül egy megjegyzés: Messi 124 válogatott meccsen 64 gólnál jár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik