Izland ellen kikeltek a tojásból a „Szuper Sasok”

BACSKAI JÁNOS (közvetítés), BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló)BACSKAI JÁNOS (közvetítés), BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 16:50
null
A nigériaiak a szünet után megrázták magukat, és legyőzték Izlandot (Fotó: AFP)
Nigéria az első félidő támadójátékot nélkülöző produkciója után eggyel nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, és Ahmed Musa duplájával 2–0-ra legyőzte Izlandot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának 2. fordulójában.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
IZLAND–NIGÉRIA 0–2 (0–0)
Volgográd, Volgográd Aréna, 40 904 néző. V: Conger (új-zélandi)
IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson (Ingason, 65.), Magnússon – Gíslason, Gunnarsson (Skúlason, 87.), G. Sigurdsson, Bjarnason – Bödvarsson (Sigurdarson, 71.) , Finnbogason. Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson
NIGÉRIA: Uzoho – Balogun, Omeruo, Troost-Ekong – Moses, Etebo (Iwobi, 90.), Mikel, Ndidi, Idowu (Ebuehi, a szünetben) – Iheanacho (Ighalo, 85.), Musa. Szövetségi kapitány: Gernot Rohr
G: Musa (49., 75.)
Sárga lap: Idowu (44.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

A csütörtök esti horvát siker után Argentína teljes figyelme a Nigéria–Izland mérkőzés felé fordult, egy esetleges izlandi győzelemmel ugyanis óriási bajba kerülhetett volna a dél-amerikai együttes.

Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány több helyen is változtatott az előző meccshez képest, a Lionel Messiék ellen látott 4–5–1-es felállás 4–4–2-re módosult. A túloldalon némi meglepetésre kimaradt az Arsenal támadója, Alex Iwobi – Odion Ighalóval és Shehu Abdullahival egyetemben –, a 19 esztendős kapus, Francis Uzoho viszont ismét ott volt a kezdőben: ő egyike azon keveseknek, akik elmondhatják magukról, hogy ugyanannyi vb-meccsen játszott már, ahány bajnokin a felnőttek között az idényben.

Hogy a szép mez nem jelent semmit, azt gyorsan bebizonyította Nigéria, amely hiába ígért javulást a horvátok elleni szenvedéshez képest, a labdabirtokláson kívül nem tudott sokat felmutatni az első félidőben. Izland viszonylag gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, Gylfi Thór Sigurdsson révén előbb szabadrúgásból veszélyeztetett, majd ismét az Everton játékosa próbálkozott, Uzoho azonban menteni tudott.

A kezdeti lendület hamar alábbhagyott; Nigéria kapura lövési kísérlet nélkül tudta le a játékrészt, míg Izlandnak ugyan akadtak lehetőségei – az afrikaiak kapusa egy alkalommal úgy öklözte Victor Moses fejére a labdát, hogy majdnem összejött a komikus öngól –, ezek azonban kimaradtak. A félidő végén Alfred Finnbogason csúsztatott éppen csak a bal sarok mellé, ezzel zárult a feledhető negyvenöt plusz egy perc.

A folytatásra kis túlzással egy teljesen másik Nigéria jött ki, a 48. percben feljegyezhettük az első kapura lövését, majd nem sokkal később a második kísérlet már utat talált az izlandi kapuba. Victor Moses jobb oldali beadását az addig csak szenvedő Ahmed Musa gyönyörűen vette le a levegőből az ötös jobb sarka előtt, Ragnar Sigurdsson elszállt, mint egy viking lándzsa, a szélső meg jobbal hét méterről a bal felső sarokba lőtt (1–0). A CSZKA Moszkva futballistája első nigériaiként tudott háromszor világbajnokságon betalálni. És ha egy üzlet beindul...


... jött a negyedik is, Musa balról középre törve elegánsan kicselezte védőjét, majd az ötösről jobbal a bal felsőbe bombázott (2–0). A két gól között egy nigériai lécet is feljegyezhettünk, nem is szükséges leírnunk, hogy Musa nevéhez fűződött.


Hogy ne legyen sima a hajrá, arról a szünetben beálló Tyronne Ebuehi tett, a védő fellökte Finnbogasont az ötös sarkánál, Matthew Conger pedig a videózás után tizenegyest ítélt. A labda mögé Gylfi Sigurdsson állt, viszont ahelyett, hogy visszahozta volna az izlandi reményeket, nemes egyszerűséggel kapu fölé lőtt, eltörve nemzete utolsó szalmaszálát.


Az utolsó forduló így óriási izgalmakat tartogat, a már biztos továbbjutó Horvátország mellett még bárki továbbléphet a kieséses szakaszba.

A csoport másik mérkőzésén

ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG 0–3 (0–0)
Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, 43 319 néző. Vezette: Ermatov (üzbég)
ARGENTÍNA:
Caballero – Tagliafico, Otamendi, Mercado – Acuna, Mascherano, E. Pérez (Dybala, 68.), Salvio (Pavón, 56.) – Meza, Agüero (Higuaín, 54.), Messi. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
HORVÁTORSZÁG:
Subasic – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinic – Rakitic, Brozovic – Rebic (Kramaric, 57.), Modric, Perisic (Kovacic, 82.) – Mandzukic (Corluka, 93.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Rebic (53.), Modric (80.), Rakitic (91.)
Sárga lap: Mercado (51.), Otamendi (85.), Acuna (87.), ill. Rebic (39.), Mandzukic (58.), Vrsaljko (67.), Brozovic (94.)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 2 2 5–0 +5 6
2. Nigéria 2 1 1 2–2 0 3
3. Izland 2 1 1 1–3 –2 1
4. Argentína 2 1 1 1–4 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik