Védője majdnem kiejtette, aztán továbblőtte Argentínát

BACSINSZKI Á. (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GY. (közvetítés)BACSINSZKI Á. (összefoglaló), BACSKAI J., RUSZNÁK GY. (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.26. 22:03
null
Marcos Rojo és Lionel Messi a győztes gól ünneplése közben (Fotó: AFP)
Argentína a végletekig kiélezett mérkőzésen 2–1-re legyőzte Nigériát a 2018-as világbajnokság D-csoportjának utolsó fordulójában, így az Izlandot legyőző Horvátország mögött a második helyen továbbjutott a nyolcaddöntőbe, amelyben a C jelű kvartettet megnyerő Franciaország lesz az ellenfele.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
NIGÉRIA–ARGENTÍNA 1–2 (0–1)

Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 64 468 néző. Vezette: Cakir (török)
NIGÉRIA: Uzoho – Balogun, Omeruo (Iwobi, 90.), Troost-Ekong – Moses, Etebo, Mikel, Ndidi, Idowu – Iheanacho (Ighalo, a szünetben), Musa (Simy, 92.). Szövetségi kapitány: Gernot Rohr
ARGENTÍNA: Armani – Tagliafico (Agüero, 80.), Otamendi, Mercado, Rojo – Banega, Mascherano, E. Pérez (Pavón, 61.) – Di María (Meza, 72.), Higuaín, Messi. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerző: Moses (51. – 11-esből), ill. Messi (14.), Rojo (86.)
Sárga lap: Balogun (32.), Mikel (91.), ill. Mascherano (49.), Banega (65.), Messi (94.)

IZLAND–HORVÁTORSZÁG 1–2 (0–0)
Rosztov-na-Donu,
Rosztov Aréna, 43 472 néző. Vezette: Antonio Mateu (spanyol)
IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, Ingason, R. Sigurdsson (Sigurdarson, 70.), Magnússon – J. Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfreddsson, Bjarnason (Traustason, 94.) – G. Sigurdsson, Finnbogason (Gudmundsson, 85.). Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson
HORVÁTORSZÁG: Subasic – Jedvaj, Corluka, Caleta-Car, Pivaric – Pjaca (Lovren, 70.), Modric (Bradaric, 65.), Badelj, Perisic – Kovacic (Rakitic, 81.) – Kramaric. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző:
G. Sigurdsson (76. – 11-esből), ill. Badelj (53.), Perisic (90.)
Sárga lap:
Hallfredson (59.), Finnbogason (64.), Saevarsson (84.), ill. Pjaca (14.), Jedvaj (83.)

NIGÉRIA–ARGENTÍNA

Az afrikai nemzet a legutóbbi három világbajnokságán (2002, 2010, 2014) egyaránt találkozott a csoportkörben dél-amerikai riválisával, sok örömre azonban eddig nem lehetett oka, mivel mindhárom mérkőzést elveszítette. Ezúttal ráadásul a tét is óriási volt, hiszen Nigéria várta a legjobb helyzetből az utolsó fordulót – a már biztos továbbjutó horvátok után –, az argentinok az utolsó esélyüket próbálták megragadni az első két találkozón bemutatott, játéknak aligha nevezhető borzalom után.

Nem lehetett rásütni a tapasztalatlanság bélyegét a felekre, a két kezdőcsapat átlagéletkora bőven meghaladta a harminc évet, így a torna „veteránmeccsére” került sor a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban.

Az argentin kezdőből kimaradt a horvátok ellen óriásit potyázó Willy Caballero, akárcsak a szinte észrevehetetlen Sergio Agüero, ellenben Gonzalo Higuaín ott volt a pályán, akárcsak a 31. életévét vasárnap betöltő Lionel Messi.

A Barcelona klasszisa rengeteg kritikát kapott az eddigi teljesítménye miatt, most azonban rögtön az első helyzeténél jelezte, hogy összekapta magát a sorsdöntő mérkőzésre: a 14. percben Éver Banega a felezővonalról a kissé jobbra megiramodó Messi elé emelt, aki bal combbal levette, a másik lábával megtolta, majd Kenneth Omeruo és az ötös jobb sarka elől jobbal a túlsó felső sarokba vágta a labdát (0–1). Az ötszörös aranylabdás ezzel az első olyan játékos lett, aki a tízes, húszas és harmincas éveiben is betalált világbajnokságon, nem mellesleg profi pályafutása során a 100. különböző stadionban szerzett gólt, amely a torna 100. találata volt egyben.

És ha ennyi statisztikai adat nem lenne elég, hozzávehetjük, hogy Messi 662 perc után talált be világbajnokságon, legutóbb szintén Nigéria ellenében volt eredményes, még 2014-ben.

Az adott pillanatban továbbjutást jelentő gól Diego Maradonát is megihlette, aki sajátos stílusban fejezte ki örömét (valószínűleg túl sok Sámán királyt nézett az argentinok legendája).

Jorge Sampaoli fiai nem álltak le, tovább fokozták a nyomást, s nem is múlott sokon a duplázás: Leon Balogun felrúgta Ángel Di Maríát a tizenhatos előtt – sárga lapért –, Messi lövése viszont a kapufán csattant, igaz, ehhez kellett, hogy Francis Uzoho hozzáérjen ujjheggyel a labdához.

Nigéria láthatóan nem találta a megújult Argentína ellenszerét, a horvátok elleni 3–4–3-at felváltotta a jobban passzoló 4–3–3, a védelemben mindenki a maga posztján futballozott, volt szélső és karmester is (Banega remekelt), Higuaín pedig – bár sok veszélyt nem jelentett – többet tudott hozzátenni a játékhoz Agüerónál.

A szünet az Izland elleni meccshez hasonlóan fordulópontot jelentet Nigéria számára, a „szuper sasok" a fordulás után néhány perc elteltével egalizáltak, ehhez mondjuk kellett a nagy jóindulattal befújt büntető. Victor Mosest mindenesetre ez nem zavarta, a kapust könnyed testcsellel átverve a bal alsóba helyezett (1–1).

Az addig magabiztosan játszó argentinokat megfogta a kapott gól, és nem sok híja volt, hogy elszálljanak a remények, Marcos Rojo szerencséjére a VAR használata után sem ítélt újabb tizenegyest a játékvezető Nigériának.

A hajrára beszállt Agüero, de a hőn áhított gól nem az ő vagy valamelyik klasszis támadó nevéhez fűződik, hanem az előrehúzódó Rojóéhoz, aki 11 méterről pazar kapásgólt vágott a bal alsóba a 86. percben. Valahogy sorszerűen, mert négy éve ő is betalált a Nigéria elleni 3–2-es győzelem alkalmával, sőt akkor is győztes gólt szerzett. 1–2

Az utolsó percekre elfogyott a nigériai hit, Argentína kiharcolta a továbbjutást, más kérdés, hogy a Franciaország elleni nyolcaddöntőben sokkal több kell majd az eddig mutatott teljesítménynél.

Egy álom szertefoszlott: Hannes Halldórsson kapus és Ragnar Sigurdsson bánata (Fotó: AFP)
Egy álom szertefoszlott: Hannes Halldórsson kapus és Ragnar Sigurdsson bánata (Fotó: AFP)

IZLAND–HORVÁTORSZÁG

A horvátok biztos továbbjutóként várhatták az utolsó csoportmeccset, s ennek megfelelően Zlatko Dalic nem is gondolta túl az Izland elleni összecsapást: a horvátok kapitánya kilenc helyen változtatott az argentinokat kiütő csapaton, csak Luka Modric és Ivan Perisic őrizte meg a helyét a kezdőben, amelyre még így sem lehetett azt mondani, hogy gyenge lenne.

Hogy mennyire nem, jól jellemezte az első néhány perc, amikor az izlandiak csak nyomozták a labdát – persze úgy könnyű, hogy a B-csapatban a Real Madridban futballozó Mateo Kovacic található, akinek egyébként az első félidőben mind az 51 passza társhoz ment.

Helyzetekben viszont nem mutatkozott meg a horvátok tudománya, sőt, a félidő hajrájában Alfred Finnbogason csak centikkel vétette el a bal alsót. A fordulás után aztán villantak Modricék, Milan Badelj óriási léccel jelzett Izlandnak, két perccel később viszont már nem hibázott, lendületből érkezve szépségdíjas gólt „pattintott” a kapu jobb oldalába (0–1). Ez volt Horvátország első kaput talált lövése a meccsen.

A kapott gól ébresztőt fújt a szigetországiaknak, Sverrir Ingi Ingason fejesénél viszont a horvátokat segítette ki a léc, Izland pedig egyre idegesebb lett, ahogy telt az idő. A középre tömörülő horvát reteszt nem lehetett feltörni, a széleket pedig kevés sikerrel használta Heimir Hallgrímsson együttese – amikor pedig igen, akkor a kapu előtt hibáztak, Finnbogason éles középre ívelését Birkir Bjarnason suta mozdulattal elhibázta.

Az egyenlítésről végül a csereként beálló Dejan Lovren gondoskodott, akinek kezezését követően Izland tizenegyeshez jutott, Gylfi Thór Sigurdsson pedig ezúttal nem hibázott úgy, mint Nigéria ellen, kíméletlenül a kapuba bombázott (1–1).

A gól némileg új lendületet adott, Perisic viszont ismét előnyhöz juttatta a horvátokat a 90. percben, amivel végleg semmissé foszlatta az izlandi reményeket. Labdát vesztettek az izlandiak a saját tizenhatosuk előterében, az Inter középpályása lecsapott a labdára, és néhány lépés után nagy erővel a kapuba lőtt. 1–2

Horvátország tehát három győzelemmel, csoportelsőként ment tovább, és készülhet a Dánia elleni nyolcaddöntőre, amelyet vasárnap este rendeznek a Nyizsnyij Novgorod Stadionban.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország 3 3 7–1 +6 9
2. Argentína 3 1 1 1 3–5 –2 4
3. Nigéria 3 1 2 3–4 –1 3
4. Izland 3 1 2 2–5 –3 1
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 30., 16.00
Kazany, Kazany Aréna
Franciaország–Argentína (50. mérk.)
Június 30., 20.00
Szocsi, Fist Olimpiai Stadion
Uruguay–Portugália (49. mérk.)
Július 1., 16.00
Moszkva, Luzsnyiki Stadion
Spanyolország–Oroszország (51. mérk.)
Július 1., 20.00
Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion
Horvátország–Dánia (52. mérk.)
Július 2., 16.00
Szamara, Kozmosz Aréna
E1–F2 (53. mérk.)
Július 2., 20.00
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna
G1–H2 (54. mérk.)
Július 3., 16.00
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion
F1–E2 (55. mérk.)
Július 3., 20.00
Moszkva, Szpartak Stadion
H1–G2 (56. mérk.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik