Vb 2018: Nem tetszik az idei vb-himnusz? Hallgassa az örökzöldeket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.15. 11:18
Melyik dalból lesz elegünk az oroszországi labdarúgó-világbajnokság végére? Naná, hogy a torna hivatalos himnuszából, a Live It Up-ból. Néhány hónap vagy év múlva azonban már nosztalgiával gondolunk rá, csakúgy, mint jó néhány korábbi vb-himnuszra.

A szervezők először az1962-es chilei világbajnokságon gondolták úgy, hogy zenével (is) kellene szórakoztatni a nézőket, s ez a következő évtizedekben hagyománnyá vált. Az 1982-es spanyolországi torna hivatalos himnuszát a híres operaénekes, Plácido Domingoadta elő, az 1986-os mexikói vb-re pedig már több angol nyelvű dal is készült. A hivatalos nóta a melankolikusA Special Kind of Herolett Stephanie Lawrence-től, míg bulizni Arrow Hot Hot Hot-jára lehetett.

1962-es chilei világbajnokságon gondolták úgy, hogy zenével (is) kellene szórakoztatni a nézőket, s ez a következő évtizedekben hagyománnyá vált. Az 1982-es spanyolországi torna hivatalos himnuszát a híres operaénekes, Plácido Domingoadta elő, az 1986-os mexikói vb-re pedig már több angol nyelvű dal is készült. A hivatalos nóta a melankolikusA Special Kind of Herolett Stephanie Lawrence-től, míg bulizni Arrow Hot Hot Hot-jára lehetett.

Az 1990-es olaszországi világbajnokság hivatalos dala, azUn'estate Italiana(Olasz nyár) Gianna Nannini és Edoardo Bennato előadásában volt hallható. Sláger azonban az angol csapat vb-dala, a World in Motion lett a New Order előadásában, amely nemcsak hazája slágerlistáját vezette, hanem többek között az Egyesült Államokban és néhány európai országban is sikert aratott.


Az 1994-ben, az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság hivatalos dalát Daryl Hall adta elő Gloryland címmel. Ettől az évtől már teljes album is jelent meg a vb jegyében, az első nagylemezen többek között a torna alatt szintén sokszor felhangzó We are the Champions (Queen) vagy Tina Turner slágere, a The Best is helyet kapott.

Talán az 1998-as franciaországi vb-től kezdve még fontosabb a szerepük a hivatalos daloknak, látva, mekkora a sikere Ricky Martinnak a La Copa de la Vida-val. De Dario G sem panaszkodhatott,Carnaval de Pariscímű alkotását akkoriban majdnem olyan gyakorisággal játszották a rádiók, illetve a zenecsatornák, mint a nagy népszerűségnek örvendő latin énekes slágerét.


A dél-koreaiak és a japánok nem bízták a véletlenre 2002-ben, hogy ki énekelje el a közös rendezésű világbajnokságuk hivatalos dalát
, hiszen az ezredforduló táján hatalmas népszerűségnek örvendő Anastaciát kérték fel rá. Boom című műve a címéhez hűen nagyot robbant.

A németek 2006-ban az egyik nagy sztárjukra, Herbert Grönemeyerre bízták a hivatalos himnuszt, aki Amadou és Mariam közreműködésével – tőle szokatlan – bulis nótával fokozta a hangulatot a torna alatt. Egyébként a hivatalos dal II Divo és Toni Braxton The Time of Our Livescímű szerzeménye volt – erre talán már kevesebben emlékszünk.

A 2010-es dél-afrikai vb-vel kapcsolatban biztosan eszünkbe jut a vuvuzela, meg a Waka Waka – egyik sem meglepő, hiszen előbbihez hasonló „drukkerhangszert” még sosem hallottunk, míg utóbbi Shakira előadásában a csapból is folyt. Ebben az évben már az egyik népszerű üdítőgyártó cég is beszállt a slágerek gyártásába,K'Naan Waving Flagcímű dala is népszerű lett a szurkolók körében.

A brazilok 2014-ben Pitbullt kérték fel a hivatalos vb-dal elkészítésére, aki Jennifer Lopezzel és Claudia Leittével a We Are One (Ole Ola) című nótával jött ki. Az előadók tulajdonképpen meglovagolták a négy évvel korábbi sikereket, hiszen újra pörgős himnusza lett a vb-nek. Akinek ez a dal nem tetszett volna, további hét közül választhatott, például Shakira La La La-ját.


A 2018-as oroszországi vb sem telik el Shakira-sláger nélkül
, Jason Derulo a Colors című dalával alapozza meg a hangulatot a meccsekhez, a hivatalos himnuszt, a Live It Up-ot pedig Nicky Jam, Will Smith és Era Istrefi előadásában hallgathatjuk a következő egy hónapban naponta többször is – ha akarjuk, ha nem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik