Vb 2018: „Modric nem nyer Aranylabdát, ahogy Iniesta sem – ez a mi felelősségünk”

Vágólapra másolva!
2018.07.11. 15:06
null
Tér és idő mestere: Luka Modric játékát élvezet nézni (Fotó: AFP)
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság alatt rendszeresen jelentkezik jegyzeteivel a Guardian hasábjain Jorge Valdano, az 1986-os világbajnok argentin csapat kulcsembere. Valdano szerdai cikkében méltatta a horvátok karmesterét, Luka Modricot, ám megjegyezte: úgy érzi, a középpályás sosem fog Aranylabdát nyerni, és ez a közeg felelőssége.

„Amikor a labda elhagyja Modric lábát, olyan szépen folyik tovább a játék, mintha a futball lenne a legkönnyebb dolog a világon. Nem intenzitást, nem veszélyt ad a megmozduláshoz, hanem értelmet, letisztultságot, szándékot. Ezen a világbajnokságon úgy tűnik, összezsugorodtak a terek és mindenki, aki a labdához jut, hirtelen nagyon sietősre fogja, de Modric végrehajtja a csodát: ad egy lélegzetvételnyi időt, sebességet, teret. Hirtelen megint ráébredünk, hogy tér és idő még mindig létezik a pályán, de ehhez kell egy olyan játékos, akinek megvan a tehetsége, hogy visszahozza ezt. Egy olyan játékos, aki nagybetűvel JÁTSSZA A FUTBALLT”írta Valdano, aki szerint bármi is történik, Modric nem lesz aranylabdás.

„Modricnak nem célja a népszerűség-hajhászás, nem vág fel a stílusával a nézőknek. Szinte túlságosan is a futballra koncentrál, minden érzékével erre összpontosít. Mivel az intelligencia nem olyan könnyen meglátható az átlagos futballrajongónak, ennek a képességnek alacsony a piaci értéke. Épp ezért Modric nem nyer Aranylabdát, ugyanúgy, ahogy Andrés Iniesta sem nyert az őt megelőző játékosgenerációból. De ez nem az ő felelőssége: ez mindannyiunk felelőssége, akik megengedtük, hogy a futballból olyan világ legyen, amelyben a külcsín fontosabb a tartalomnál.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik