Vb 2018: körültekintést kér a kiutazóktól a konzuli szolgálat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.06.14. 15:39
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra történő kiutazás előtt a magyar szurkolóknak érdemes figyelmesen elolvasniuk a Konzuli Szolgálat tájékoztatóját, és kiutazásuk előtt kitölteniük a konzuli védelemhez szükséges online adatlapot – tájékoztatta az MTI-t a moszkvai nagykövetség konzuli osztálya.

A felvilágosítás szerint a vb-re érkezők érvényes szurkolói igazolvánnyal (fan ID) vízummentesen léphetnek be Oroszországba a sportesemény idején. Az igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlása után kell online, vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon (Fan ID Distribution Center) kiváltani.

A szurkolói igazolványok azonban nem helyettesítik az érvényes, sértetlen és a beutazástól még további 6 hónapig érvényes útlevelet. Amíg a laminált szurkolói igazolvány vízummentes beutazásra, standionba belépésre és ingyenes utazásra alkalmas, valamint egyes múzeumokba is kedvezményt biztosít, addig az elektronikus vagy PDF formátumú igazolvány csak a vízummentes beutazásra jó.

Július 25., vagyis 10 nappal a világbajnokság befejeződése után már csak érvényes vízummal lehet Oroszországban tartózkodni. Eddig az időpontig a szurkolói igazolvánnyal és érvényes útlevéllel Fehéroroszországba is vízummentesen lehet beutazni.

A moszkvai magyar diplomáciai képviselet konzuli osztálya arra figyelmeztetett, hogy Oroszország biztonsági szempontból a fokozottan veszélyeztetett régiók közé tartozik, ezért arra hívta fel a magyar szurkolók figyelmét, hogy a mérkőzésre való utazáskor fokozott körültekintéssel járjanak el, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a biztonsági előírások betartására. Különösen figyeljenek útlevelükre, melynek pótlása a magyar külképviseletektől távol meglehetősen nehéz.

A külföldi vendégek tartózkodási címét 72 órán belül regisztrálni kell, melyet a szállásadó (hotel, magánszállás) köteles elvégezni az útlevelük alapján. Minden más esetben ez a kiutazó külföldi állampolgár kötelezettsége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik