„Ez a döntés semmilyen hatással nincs a jövő évi labdarúgó-világbajnokság előkészületeire, továbbra is azon dolgozunk, hogy a lehető legjobban szervezzük meg a tornát” – közölte még kedden Infantino. A vb szervezőbizottsága szó szerint ugyanígy reagált a történtekre.

Travis T. Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője a ZDF német tévécsatorna reggeli műsorában ugyanakkor feltette a kérdést, hogy az orosz labdarúgó-válogatottat nem kellene-e eltiltani a hazai vb-től, miután a szövetségük elnöke ilyen büntetést kapott. Nyáron szárnyra kaptak a sajtóban olyan hírek, hogy a 2014-es vb-n szerepelt orosz válogatott tagjai is doppingolhattak, ezeket a feltételezéseket azonban az ex-sportminiszter Mutko visszautasította, a FIFA pedig nem indított vizsgálatot.

John McCain amerikai szenátor ugyancsak kérdőre vonta a FIFA-t, s azt követelte, hogy Oroszországtól vegyék el a vb rendezési jogát.

„A NOB-döntés egy okkal több arra, hogy ne Oroszországban rendezze meg a FIFA a 2018-as világbajnokságot” – fogalmazott a republikánus politikus.