Vb 2018: Ha megvered Brazíliát, akkor nyerhetsz Franciaország ellen is – Leekens

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 13:06
null
Eden Hazard és Georges Leekens – a szakember tudja, mit köszönhet neki Belgium (Fotó: AFP)
A kedd esti, Belgium–Franciaország világbajnoki elődöntő előtt a Przeglad Sportowy lengyel sportnapilap interjút készített Georges Leekensszel, a belgák és a magyarok korábbi szövetségi kapitányával. A szakember ismét elmondta, ő tette le minden idők legjobb belga generációjának az alapjait.

 

 

„Ez a belga futball történetének a legjobb és legambiciózusabb generációja. Korábban egy negyeddöntőnek is örültek, most már a végső győzelem érdekli őket. Tunézia ellen öt-kettőre nyertek, mégsem voltak teljesen elégedettek. A fiúk férfiakká nőttek, a legideálisabb, huszonöt-huszonhét éves korban vannak, és amíg korábban a keret hatvan százaléka otthon futballozott, most mindegyik alapember jó külföldi klubokban játszik” – vélte Leekens.

Szerinte a válogatott előtt a határ a csillagos ég: „Ha megvered Brazíliát, akkor nyerhetsz Franciaország ellen is. Ez a csapat elképesztő potenciállal rendelkezik” – jelentette ki.

Leekens ismét elmondta, hogy a csapattal ő tette meg az első lépést, hiszen amikor 2010 és 2012 között másodszor is szövetségi kapitány volt, akkor a játékosok többsége már megfordult a keze alatt. A lap emlékeztette Eden Hazard esetére, akit egy 2011-es, Törökország elleni Eb-selejtezőn lecserélt, mire a játékos elhagyta a stadiont, és a meccs alatt elment hamburgerezni a családjával.

„Ha aranyérmesek leszünk, veszek neki tíz hamburgert – reagált nevetve a lengyel sportnapilap felvetésére a szakember. – Eden fiatalként úgy viselkedett, mint egy playboy, le kellett nyugtatnom. A botrány miatt két mérkőzésre eltiltottuk, de közben azt is tudtam, hogy a továbbiakban több szabadságot kell adnom neki.”

Azt mondta, Hazard volt az egyik legjobb játékosa, aki a mostani világbajnokságon sokkal többet tett hozzá csapata játékához, mint a vetélytárs sztárok közül Cristiano Ronaldo, Lionel Messi vagy Neymar. „Lukakutól már akkoriban, tizenhét évesen sokat vártak. Most ő a világ egyik legjobb csatára. Mindig gyors és erős volt, most még okos is. A csapatom legfontosabb, legintelligensebb tagja azonban Vincent Kompany volt.”

Elárulta, hogy számára Toby Alderweireld a legnagyobb meglepetés, mert nagyobb karriert csinált, mint amit várt tőle.

Azt már bánja, hogy 2012-ben az FC Bruges miatt a szívére hallgatott, és otthagyta a válogatottat, de elismeri, hogy most Roberto Martínez remek munkát végez és nagyszerűen dolgozik a válogatottal.

A lengyel lap kérdezte a magyarországi munkájáról is, amellyel kapcsolatban azt mondta, félreértések történtek a szövetséggel, ezért tartott csupán fél évig az együttműködés.

„Elmondtam, hogyan dolgozzunk, és hogy egyes meccsek eredményei nem a legfontosabbak. Több időre lett volna szükségem ahhoz, hogy valamit felépítsek, de azonnali javulást vártak. Az Európa-bajnokság után több játékos is távozott, a csapat katasztrofális állapotba került. Azt terveztem, hogy teljesen átszervezem a rendszert, de a vezetőknek más elképzelésük volt.”

Az interjú készítője nem hagyta ki a lehetőséget, és feltette a kérdést: miután Adam Nawalka távozásával megüresedett a kispad, szeretne-e Lengyelországban dolgozni? „Természetesen, de a szövetségből senki sem lépett kapcsolatba velem. Jó emlékeim vannak az országgal kapcsolatban, a korábbi válogatott játékos, Wlodzimierz Lubanski egykoron a segítőmként is dolgozott” – emlékezett vissza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik