Vb 2018: garantáltan C. Ronaldo és Messi nélkül – itt a vb álomcsapata!

Vágólapra másolva!
2018.07.17. 08:51
null
Luka Modric és Kylian Mbappé helye egyértelmű volt az álomcsapatunkban (Fotó: AFP)
Az álomcsapatok összeállításában az a jó, hogy végeláthatatlanul lehet vitatkozni rajtuk. Mi megtettük tétjeinket – a labdarúgó-világbajnokságon látottak alapján az NSO szerkesztői a következő tizenegyet látták a legjobbnak.

A formációról. Minden álomcsapat átka, hogy a kör alakú nyílásba kell beleszuszakolni egy négyzetes dolgot – vagy a formáció nem természetes, vagy egyes játékosokat kell más posztra száműzni, mert sok szavazatot kaptak. Megpróbáltunk kompromisszumra jutni a jobb oldali védők esetében, mivel Kieran Trippier és Thomas Meunier is igen jól szerepelt a belső szavazásban, viszont posztjuk (jobb wingback) üti egymást.

KAPUS: THIBAUT COURTOIS (Belgium). Ő kapta meg a torna legjobb kapusának járó Arany Kesztyűt, ő mutatta be holtversenyben Guillermo Ochoával a legtöbb védést (25), illetve volt három kapott gól nélküli mérkőzése is.

JOBBHÁTVÉD: KIERAN TRIPPIER (Anglia). Ha a világbajnokság előtt valaki azt mondja, Trippier kerül be a torna álomcsapatába, méghozzá úgy, hogy az angol válogatott az ő passzai után alakítja ki a legtöbb gólhelyzetet, akkor az illetőt valószínűleg orvosi vizsgálatra küldjük. Ehhez képest a Spurs jobbhátvédje 24-szer hozta helyzetbe társait, elsősorban szabad- és szögletrúgások után, sőt a vb-elődöntőben egy gyönyörű gólt is szerzett. Az övé volt az oroszországi tornán a legtöbb pontos beadás is.

KÖZÉPHÁTVÉD: YERRY MINA (Kolumbia). Azzal is jelentős pénzt lehetett volna szakítani, ha Kolumbia házi gólkirályának Minát tippeli valaki – márpedig a középhátvéd három remek fejes gólt is szerzett a tornán. Ezzel ő lett a világbajnokság legeredményesebb hátvédje.

KÖZÉPHÁTVÉD: RAPHAËL VARANE (Franciaország). Ha van igazság, akkor az év végi Aranylabda-szavazáson Varane-ra is voksolnak sokan, de a voksolások történetében hírhedten rossz helyzetben vannak a védők... Márpedig a 25 éves korára már lenyűgöző trófeagyűjteménnyel rendelkező, a világbajnok francia válogatott védelmét nagyszerűen irányító középhátvéd egy BL- és vb-győzelemmel zárta a futballév első felét, és valljuk be, ennél jobbat kevesen villanthatnak. Képességei alapján korszakot meghatározó védő lehet.

BALHÁTVÉD: LUCAS HERNÁNDEZ (Franciaország). Jobbhátvédben azért vagyunk bajban, mert túl sok a jelölt (a horvát Sime Vrsaljko is igen jó volt, ha már itt tartunk), a balhátvéd meg szinte kritikus poszt. Fel tudnak idézni igazán kiemelkedő balhátvéd-teljesítményeket a tornáról? Lucas Hernández a világbajnok franciák csendes hőse, aki „csak” végig intelligensen és megbízhatóan tette a dolgát, akár hátra, akár előre figyelt.

JOBB OLDALI KÖZÉPPÁLYÁS. THOMAS MEUNIER (Belgium). Kicsivel előrébb kerül szokott pozíciójánál, hiszen wingbacket játszott, nem klasszikus jobb oldali középpályást – bár amennyire támadó felfogásban futballozott, kevés a különbség. Legnagyobb dicsérete az, ami a legfájóbb a belgáknak: nagyon látványosan hiányzott a csapatból a Franciaország elleni elődöntőben. A bronzmeccsre visszatért, és gólt is szerzett.

BELSŐ KÖZÉPPÁLYÁS. PAUL POGBA (Franciaország). Paul Pogba nem mindig mutatja a legszebb arcát, ezt jól illusztrálja, hogy a vb előtt még a francia drukkerek is szívesen kiszavazták volna a kezdőből. A döntőn látott domináns teljesítményével alighanem sok kétkedőt elhallgattatott, a Horvátország ellen nyújtott produkciója egészen kiemelkedő volt. Vezérré vált és vezérként játszott. „Mellesleg” ő nyerte a legtöbb párharcot is a tornán (az Opta statisztikái szerint 58-at) a középpályások közül.

BELSŐ KÖZÉPPÁLYÁS. LUKA MODRIC (Horvátország). A világbajnokság legjobb játékosának nyilván az álomcsapatban van a helye. Ahogy megfogalmazta egy szakíró: egyszerre művész és munkásember. A legjobb karmesterekhez méltó a látása, ütemérzéke, ahogy Jorge Valdano költőien írta, „emlékeztet arra, hogy tér és idő létezik” ebben a rohanó, leszűkült, kíméletlen tempójú futballvilágban. Szúnyogdongájú varázsló a középpálya közepén. Akkor is, ha a vb azért alaposan kilúgozta a legfontosabb mérkőzésekre…

BALSZÉLSŐ. IVAN PERISIC (Horvátország). Az Internazionale szélsője tud elképesztően bosszantóan is játszani – mint amikor elpazarol öt helyzetet egy mérkőzésen vagy egy beadásával sem talál embert –, ugyanakkor ha jó, akkor minden védelemre a frászt tudja hozni sebességével, dinamikájával és lövőerejével. A horvát csapat első számú támadófegyvere három gólt szerzett Oroszországban, egyet az elődöntőben, egyet a döntőben – kulcspillanatokban volt helyén a szíve.

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁS. EDEN HAZARD (Belgium). Szabad kezet kap az álomcsapatban, mint ahogy Roberto Martínez is szabad kezet adott neki a belga válogatottban. Ha megkapja a szabadságot, akkor minden védelmet pánikba tud kergetni cseleivel, egy az egyben szinte megállíthatatlan, és néha olyan a mozgása, mintha egy számítógépes játékból lépett volna ki. Ő mutatta be a legtöbb cselt (és a legtöbb sikeres cselt) a világbajnokságon, de kulcspasszokban és lövésszámban is az elitben volt a helye. A WhoScored rangsorában a világbajnokság legjobbja (8.53-as átlagosztályzattal).

CSATÁR. KYLIAN MBAPPÉ (Franciaország). Romelu Lukaku és Antoine Griezmann a virtuális kispadról figyeli a francia tiniüstököst, a gólkirály Harry Kane pedig még onnan sem... Felfedezettnek nem lehet nevezni, hiszen hogyan lehetne felfedezett a világ egyik legdrágább játékosa? A világbajnokság egyik csillagának viszont kétségtelenül nevezhetjük. Szédületes, Ronaldóra emlékeztető gyorsulás, ha eléri a csúcssebességet, akkor gyakorlatilag megállíthatatlan. Veszélyes távolról, halálos közelről, a világon az egyik legjobb „kontracsatár”, és hol van még attól, hogy kiteljesedett játékosnak mondhassa magát? Nála tényleg a csillagos ég a határ.

A VIRTUÁLIS B-CSAPATUNK: Pickford (Anglia) – Vrsaljko (Horvátország), Godín (Uruguay), Umtiti (Franciaország), Strinic (Horvátország) – Rebic (Horvátország), De Bruyne (Belgium), Kanté (Franciaország), Coutinho (Brazília) – R. Lukaku (Belgium), Griezmann (Franciaország).

Önnek mi lenne a vb-álomcsapata?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik