Vb 2018: francia–belga két magyar szakember szemével

Vágólapra másolva!
2018.07.10. 11:28
Este Franciaország–Belgium elődöntő az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. A Nemzeti Sport két érdekelt magyar szakember véleményét kérdezte:

BALOG TIBOR: MEGLEPŐ TAKTIKAI HÚZÁS KELLBALOG TIBOR: MEGLEPŐ TAKTIKAI HÚZÁS KELL

Ötből öt. Belgium egyedüli válogatottként valamennyi meccsét hosszabbítás nélkül nyerte meg a világbajnokságon, és már csak egyetlen lépés választja el a finálétól. A huszonöt esztendeje Charleroi-ban élő korábbi 37-szeres válogatott Balog Tibor reméli, hogy Eden Hazard-ék a hatodik akadályban sem buknak el, ugyanakkor el tudja képzelni, a Franciaország elleni párharc bizonyos szempontból teher lesz a labdarúgóknak.

„Ahogy hallom, Belgiumból a szurkolók különgépekkel utaznak a keddi elődöntőre, a brazilok kiesésével ugyanis nem kevés jegy szabadult fel. Az emberek bizakodóak, igaz, sokan gondolják úgy, hogy Franciaország búcsúztatása nehezebbnek ígérkezik, mint Brazília kiverése. A negyeddöntőben ugyanis a torna esélyese ellen nem volt veszítenivaló, most viszont már a döntő kapujában áll a belga csapat – ez akár teher is lehet. A két válogatott futballistái jól ismerik egymást, minden bizonnyal nagy taktikai csatát látunk, és bár a francia együttes meccsről meccsre fejlődik, most először találkozik olyan ellenféllel, amelyben igazán az emberére akadhat. Nem hiszem, hogy Roberto Martínez kétszer akarná ugyanazt a taktikai húzást eladni, ami bejött a brazilok ellen. Akkor az állandóan előrehúzódó Marcelo helyén a jobblábas Mirandának kellett védekeznie Romelu Lukakuval szemben, és bár a francia balbekk, Lucas Hernández ugyancsak szeret támadni, a ballábas Samuel Umtiti jobban megoldaná ezt a feladatot. Éppen ezért Lukaku középen kezdhet, a nagy kérdés inkább az, hogy az eltiltott Thomas Meunier pótlását miként sikerül megoldani.”

BÖLÖNI LÁSZLÓ: NEM LESZ KÖNNYŰ MECCS

A 108-szoros román válogatott, Bölöni László is elmondta, mit vár a mérkőzéstől. A véleménye azért is érdekes, mert az Erdélyből származó szakember korábban vezetőedzőként dolgozott a francia Nancy, a Monaco, a Lens és a Rennes csapatánál is, bajnokságot nyert a belga Standard Liege-zsel, s jelenleg a szintén belga FC Antwerpet irányítja. A vb-elődöntőben szereplő két válogatottban három olyan labdarúgó is található, aki dolgozott a keze alatt. Az egyik a franciák középső védője, Varane, a másik kettő a belgáknál Fellaini és Witsel.

„Szeretném, ha a franciák nyernének, ám félek, nem lesz könnyű meccs. A belgáknak van ugyanis a legértékesebb keretük, ezzel nem azt mondom, hogy a legerősebb, mert az badarság lenne. Viszont tény, hogy elöl három kiváló csatáruk van, Eden Hazard, Lukaku, illetve De Bruyne, és remek a kapusuk, Courtois. A középpályán igazán karakteres labdarúgó, Fellaini szerepel. Hiszek abban, hogy a franciák szervezetten futballoznak, és a taktika kialakításánál bizonyára gondolnak a rendkívül veszélyes belga ellentámadásokra is. Úgy látom, hogy a franciák két belső védője, Varane és Umtiti jóval képzettebb és jobb futballista, mint a braziloké volt, és képesnek tartom őket arra, hogy hatástalanítsák Lukaku, illetve Hazard játékát.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik