Vb 2018: ismét őrizetbe vették a Pussy Riot tagjait

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.07.30. 23:32
null
Dejan Lovren is közreműködött a berohanók eltakarításában (Fotó: AFP)
Nem engedélyezett nyilvános esemény megtartása címén ismét őrizetbe vették hétfőn Moszkvában a Pussy Riot női punkzenekar három tagját és egy férfit, alig néhány perccel azután, hogy kiengedték őket a fogvatartási központból.

 

Az együttesben fellépő Olga Pahtuszova, Veronyika Nyikulina és Olga Kuracsova, valamint Pjotr Verzilov, a Vojna (Háború) művészcsoport alapítója rendőrnek öltözve a pályára rohant és megzavarta az oroszországi labdarúgó-világbajnokság francia–horvát döntőjét a Luzsnyiki Stadionban. A négyek éppen letöltötték az egyenruha illetéktelen viselése miatt rájuk fejenként kiszabott 15 napi közigazgatási elzárást, amikor újból előállították őket.

A nyilvános események szervezésére vonatkozó előírások megsértése miatt a négyeket 20-tól 30 ezer rubelig terjedő bírságra (egy rubel jelenleg mintegy 4.40 forintot ér), 50 napig terjedő közmunkára, vagy 10 napig tartó elzárásra ítélhetik. Halmazati büntetésként Pahtuszovát, Nyikulinát, Kuracsovát és Verzilovot az egyenruha-viselés miatt három évre eltiltották az oroszországi sportrendezvények látogatásától, valamint 1500 rubelre – mintegy 6600 forintra – bírságolták meg.

A három nő és a férfi a labdarúgó világbajnokság július 15-i fináléjának 52. percében szaladt a pályára. A biztonságiak rövid kergetőzés után ártalmatlanná tették és lekísérték őket. A Pussy Riot Facebook-bejegyzése szerint az akció arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban nem tisztelik az emberi jogokat.

A döntőt, amelyet az orosz, a francia és a horvát elnök is a helyszínen tekintett meg, Franciaország válogatottja nyerte meg 4–2-re.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik