Vb 2018: „Égessenek Messi-mezt” – politikai okokból elmarad az argentinok meccse

Vágólapra másolva!
2018.06.06. 08:18
Politikai okokból Argentína lemondta a szombatra, Jeruzsálembe kiírt Izrael elleni labdarúgó világbajnoki felkészülési mérkőzést.



A dél-amerikai csapatnak ez lett volna az utolsó összecsapása a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi vb előtt.

Az argentin szövetség (AFA) egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese is megerősítette a mérkőzés lemondásáról szóló értesülést az AP amerikai hírügynökségnek, de lehet, hogy Jorge Sampaoli együttese szombaton mégis pályára lép, mert az AFA elöljárói állítólag új ellenfél után néznek: San Marino, Málta, Moldova és Liechtenstein is a szóba jöhető riválisok között van.

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnökétől, Dzsibril Radzsubtól, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne. Radzsub az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni. Sajtóhírek szerint maguk az argentin játékosok – beleértve Messit is – kezdeményezték a találkozó eltörlését.

Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstrált, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzés helyszínéül kijelölt Teddy Kollek Stadion a vitatott státuszú Jeruzsálem nyugati felében található. Az eredeti helyszín viszont Haifa lett volna, de az izraeli hatóságok pénzügyi hozzájárulásával végül áttették Jeruzsálembe, tovább irritálva a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi döntését követően, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Izrael álláspontja az, hogy a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa, ám az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi közösség nem tekinti Izrael részének, mert a városrészt az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el és szállta meg. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tekintik leendő államuk fővárosának.

A palesztinok győzelemként üdvözölték a mérkőzés elmaradását.

Az argentin együttes a D jelű csoportban az izlandi, a horvát és a nigériai válogatottal találkozik a vb-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik