Vb 2018: Csak középre akartam fejelni... – Vertonghen a góljáról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.02. 23:11
null
Kavasima Eidzsi kapus már látja a számára tragikus fejleményt: Jan Vertonghen (5) fejeséből gól lesz (Fotó: AFP)
Mindkét szövetségi kapitány, Roberto Martínez (Belgium) és Nisino Akira (Japán) büszke a játékosaira – de nem csak erre derült fény a 3–2-es belga győzelemmel záruló, hétfő esti labdarúgó-világbajnoki nyolcaddöntő után.

 

„Gratulálnunk kell Japánnak, hiszen tökéletesen játszott, a falhoz szorított minket. Játékosai kíméletlenek voltak az ellentámadások során, nagyon szervezett csapatot alkottak – értékelt Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya. – Számunkra pedig igazi jellemteszt volt ez a meccs. És láthatták, hogyan reagáltak a történtekre a csereként beálló játékosaink. Ez mindent elárul a mostani keretünkről. Semmilyen negatív tanulsággal sem tudok szolgálni, hiszen ma minden a továbbjutás körül forgott. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra! Higgyenek továbbra is Belgiumban, kérem! A világbajnokságon mindenki tökéletességre törekszik, de a lényeg mégiscsak a győzelem, a továbbjutás.”

1966 ÓTA ELŐSZÖR
Belgium az első ország, amely a világbajnokság kiesés szakaszában kétgólos hátrányból fordítva a rendes játékidőben harcolta ki a továbbjutást 1966 óta. A (nyugat)németek az 1970-es világbajnokságon szintén 0–2-ről fordítva verték meg a címvédő Angliát, de ott hosszabbításban dőlt el a továbbjutás.

„Az első japán gólnál hibáztam, a második után meg már láttam magunkat a repülőn – emlékezett vissza az első belga gólt szerző Jan Vertonghen. – Ami a gólomat illeti: középre szerettem volna fejelni, de nagyon pörgött a labda, amikor belefejeltem, és nagy szerencsémre behullott a kapuba. Végül a két cserénk két góljával sikerült fordítanunk, ami számomra óriási megkönnyebbülést jelentett. Mindig hinnünk kell magunkban, de azért kétgólos hátránynál elkezd gondolkodni az ember. Szerencsére a csapattársaim most nem gondolkodtak.”

„Elég erő volt a csapatom ahhoz, hogy a meccs előtt biztos legyek benne: egyenrangú ellenfelei leszünk a belgáknak – fogalmazott Nisino Akira, Japán szövetségi kapitánya. – Kétgólos előnynél azért nem cseréltem, mert úgy éreztem, így lesz a legnagyobb esélyünk a harmadik gólra. Akadtak is gólhelyzeteink. Csakhogy a belgák képesek voltak felpörgetni a játékukat akkor, amikor arra a legnagyobb szükségük volt. Aztán a végén a szabadrúgásnál, majd a szögletnél is mi fejezhettük volna be a meccset. Be is akartuk. Természetesen átfutott az agyamon, hogy jön a hosszabbítás, és közben egyáltalán nem számítottam egy ilyen szuper ellentámadásra. A játékosaim sem voltak felkészülve arra, hogy néhány másodperc leforgása alatt a mi térfelünkön lesz a labda, és ezzel el is dől majd a meccs… Szerettem volna, ha a válogatottunk más mentalitással játszik ezen a világbajnokságon, mint a megelőző kettőn, és szerintem ebben sikeresek is voltunk. De valami fontos még hiányozhatott, szóval szeretnénk négy év múlva ismét próbát tenni.”

EMLÉKEZTETŐ

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Belgium–Japán 32 (0–0)
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna, 41 466 néző. Vezette: Diedhiou (szenegáli)
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (Chadli, 65.) – Mertens (Fellaini, 65.), R. Lukaku, E. Hazard. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Japán: Kavasima – Sodzsi, Nagatomo, Szakai H., Josida – Sibaszaki (Jamagucsi, 81.), Haragucsi (Honda, 81.), Kagava, Inui, Haszebe – Oszako. Szövetségi kapitány: Nisino Akira
Gólszerző: Vertonghen (69.), Fellaini (74.), Chadli (94.), ill. Haragucsi (48.), Inui (52.)
Sárga lap:
Sibaszaki (40.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik