Neymart faragták, Brazília meg ráfaragott! Svájc pontot csent a favorittól

CSERHÁTI ZOLTÁN (tudósítás), RITZ BALÁZS (összefoglaló)CSERHÁTI ZOLTÁN (tudósítás), RITZ BALÁZS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 19:44
null
Zuber fejese sokkolta a brazilokat (Fotó: AFP)
A brazil válogatott ikszelt első meccsén az oroszországi világbajnokságon! Brazília Philippe Coutinho óriási góljával vezetett a szünetben, de Svájc egyenlített Steven Zuber fejesével az E-csoportban.

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
BRAZÍLIA–SVÁJC 1–1 (1–0)

Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna, 43 109 néző. Vezette: Ramos (mexikói)
BRAZÍLIA: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 67.), Casemiro (Fernandinho, 60.), Philippe Coutinho – Willian, Gabriel Jesus (Firmino, 79.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner (Lang, 87.), Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami (Zakaria, 71.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic (Embolo, 80.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Philippe Coutinho (20.), ill. Zuber (50.)
Sárga lap: Casemiro (47.), ill. Lichtsteiner (31.), Schär (65.), Behrami (68.)

A brazilok tornagyőzelemre esélyesnek tartott csapathoz méltóan kezdték a Svájc elleni nyitó meccsüket. Az első félidő elején Neymarék sorra dolgozták ki a helyzeteket, Svájc pedig támadásban nagyon keveset mutatott.

A 11. percben Neymar balról centerezett, Paulinho az ötösről próbálkozott, de Yann Sommer óriásit védett.

Szűk tíz perccel később viszont esélye sem volt a svájci kapusnak. Egy kifejelt labdát Philippe Coutinho vett le a tizenhatoson kívül balra, és aki sok Liverpool- vagy Barca-meccset nézett, tudta, mi következik: a brazilok 11-ese pokolian nagy gólt ragasztott a bal felső sarokba. 1–0

Brazília a vezetés tudatában visszavett a tempóból, a szünet előtt még Thiago Silvának volt egy ígéretes fejese, de nem talált kaput.

Fordulás után pedig szinte a semmiből egyenlített Svájc. Egy szögletnél Steven Zuber csöppet eltolta magától Mirandát – aki nem nagyon próbált vagy tudott ellenállni –, és senkitől sem zavartatva Svájc első kapura tartó lövéséből/fejeséből Alisson kapujába bólintott az ötösön belülről. 1–1

Egyből paprikásabb lett a hangulat. Egyébként ez volt Brazília első kapott gólja november óta…

Mindjárt sietősebbek lettek a brazilok: Coutinho pazarul vett le egy keresztlabdát, amivel rögtön elküldte Stephan Lichtsteinert, majd ígéretes helyzetben a kapu mellé lőtt. Ezután Gabriel Jesus esett el a tizenhatoson belül Manuel Akanji szorításában, ám a játékvezető sípja néma maradt a brazilok legnagyobb felháborodására.

Neymart gyakran csak szabálytalanul tudták megállítani a svájciak (Fotó: AFP)
Neymart gyakran csak szabálytalanul tudták megállítani a svájciak (Fotó: AFP)

A hajrában Neymar fejesét simán fogta Sommer, aztán a csereként beálló Roberto Firmino bólintását bravúrral tolta ki a jobb alsóból. A végén Miranda lehetett volna a hős, de nem találta el a kaput kecsegtető helyzetből. A 96. percben pedig Renato Augusto nem túl jó – valószínűleg kapu mellé tartó – lövését kivágta a gólvonal előtt álló svájci bekk.

Brazília a legutóbbi kilenc vb-n egyaránt győzelemmel kezdett, most azonban botlott. A 2014-es vb négy elődöntőséből egy (Németország) vereséggel rajtolt Oroszországban, kettő (Argentína, Brazília) ikszelt, egy (Hollandia) pedig ki sem jutott.




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik