Vb 2018: Bilic számára Modric a világ legjobb középpályása

Vágólapra másolva!
2018.06.16. 13:27
null
Luka Modric (jobbra) látványos megoldásokkal vezetné győzelemre a horvátokat (Fotó: AFP)
A szombat esti Horvátország–Nigéria találkozón a továbbjutás is könnyen eldőlhet a D-csoportban, a meccsen döntő szerep juthat a Real Madrid sztárjának, Luka Modricnak.

 

 

HORVÁTORSZÁG–NIGÉRIA

Történelmi mérkőzést rendeznek szombat este Kalinyingrádban, Horvátország és Nigéria felnőttválogatottja ugyanis még sohasem csapott össze egymással. De a meccs nem csak ebből a szempontból lesz kiemelt fontosságú. A D jelű négyes amolyan halálcsoport, a másik két csapat, Argentína és Izland közül ugyanis egyik sem nevezhető könnyű ellenfélnek. Argentína esélyeit talán nem kell különösebben magyarázni, Lionel Messiéket mindenki biztos továbbjutónak várja, de a 2016-os Európa-bajnokságon Izland is bizonyította (a csoportból vereség nélkül jutott tovább, a nyolcaddöntőben legyőzte Angliát, majd a későbbi döntős Franciaország ejtette ki), hogy hiba lenne lebecsülni. A Horvátország–Nigéria csoportmérkőzés tétje tehát sokkal nagyobb annál, ki nyeri meg a két együttes első találkozóját. Amelyik vereséget szenved, annak túlzás nélkül minimálisra csökken az esélye a továbbjutásra.

„Papíron esélyesebb a mostani csapat, mint az ezerkilencszázkilencvennyolcas világbajnokságon szereplő – nyilatkozta Slaven Bilic, aki tagja volt a franciaországi tornán bronzérmet szerző horvát válogatottnak, és később szövetségi kapitányként irányította hazája együttesét. – Akkor két olyan játékosunk volt, aki nagy csapatokban játszott, a csapatkapitány Zvonimir Boban a Milant, a csatárunk, Davor Suker a Real Madridot erősítette. A mostaniak ehhez képest hihetetlen szintre jutottak. A Bajnokok Ligája döntőjében három horvát futballista is pályára lépett, Luka Modric és Mateo Kovacic a Real Madridban, Dejan Lovren a Liverpoolban. És akkor nem is beszéltem még Mario Mandzukicról, aki a Juventus és Ivan Rakiticről, aki a Barcelona játékosa. Ma már szinte minden poszton kiváló futballisták szerepelnek.”

Bilic szerint Nigéria legyőzése és a csoportból továbbjutás nem okozhat gondot honfitársainak, ahhoz azonban, hogy a húsz évvel korábbi bronzérem megismételhető legyen, arra lesz szükség, hogy a kulcsjátékosok, főként Modric élete formájában futballozzon.

„Az utánpótlásban voltam először az edzője. Első barátságos meccsemen vereséget szenvedtünk Izraeltől, és bár nem játszott rosszul, láttam a szemén, úgy érzi, cserben hagyott. Ez nagyon speciális megnyilvánulás, ilyet nem látni minden nap. Később az első csapatnál is dolgoztunk együtt, folyamatosan nyomon követtem a pályafutását, megalapozottan mondhatom, számomra ő a világ legjobb középpályása. Minden futballistát jobbá tesz maga körül, ha ő jó formában játszik, messzire juthatunk. Ha azonban megsérülne, hatalmas érvágás lenne nekünk.”

A Horvátország elleni mérkőzésnek fontos, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonítson Nigéria is, legalábbis erre hívta fel a csapat tagjainak figyelmét a „Szuper Sasok” százegyszeres válogatott labdarúgója, Joseph Yobo. A 37 éves korábbi védő szerint hazája válogatottjában megfelelő elegyet alkotnak a fiatal és a tapasztalt játékosok, és ez jól is elsülhet.

„Ha a futballisták megtalálják egymással az összhangot, messzire juthatunk – vélekedik Yobo. – Különösen a Chelsea korábbi alapembere, John Obi Mikel rutinjára építhetünk, de Ahmed Musától is sokat várok. A világbajnokság álom az egész csapatnak, az első mérkőzés különösen fontos. Lehet, hogy a statisztikák nem mellettünk szólnak Horvátország ellen, de minden a pályán dől el. Úgy kell dolgoznunk, hogy a végén mi menjünk le boldogabban a pályáról. Úgy érzem, a csapat képes rá, hogy meglepetést szerezzen.”

21. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
HORVÁTORSZÁG–NIGÉRIA 21.00
(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion. Vezeti: Sandro Meira Ricci (brazil) (Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse – brazilok)
A várható kezdőcsapatok:
HORVÁTORSZÁG:
Subasic – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinic – Brozovic, Rakitic – Kramaric, Modric, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
NIGÉRIA: Uzoho – Ekong, Balogun, Abdullahi, Idowu – Ndidi, Onazi – Iwobi, Mikel, Moses – Ighalo. Szövetségi kapitány: Gernot Rohr

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK

ARGENTÍNA–IZLAND

Reggeli után győzelem? Ebben reménykednek az argentinok, merthogy az időeltolódás miatt helyi idő szerint reggel tíz órakor kezdődik az újonc izlandiak elleni mérkőzés, amelyen természetesen mindenki fölényes sikert vár a legutóbb döntőig menetelő albicelestétől.

„Alapvetően nem okozhat problémát a továbbjutás, de résen kell lennünk, mert egy pillanatnyi rövidzárlatot bármelyik ellenfél kihasználhat” – mondta az ötvenszeres válogatott, három világbajnokságot megjáró, vb-ezüstérmes Claudio Caniggia. A korábbi csatár a négy közül a legemlékezetesebb gólját 1990-ben a Brazília elleni nyolcaddöntőben szerezte: Diego Maradona remek passza után elhúzta a labdát Claudio Taffarel mellett, majd megszerezte a mérkőzés egyetlen, továbbjutást érő gólját, és az ősi rivális kiejtésével hőssé vált hazájában.

Ez az, ami eddig nem jött össze Lionel Messinek, aki hiába a futballtörténelem egyik legjobb játékosa, az eddigi három világbajnokságán nem tudott maradandót alkotni. A kieséses szakaszban még sohasem szerzett gólt, ugyanakkor az izlandiak elleni találkozó előtt jó előjel, hogy 2014-ben mind a három csoportmérkőzésén betalált, és a hírek szerint kirobbanó formában, önbizalomtól duzzadva várja a szombati találkozót.

„Jól sikerült a felkészülésünk, nyugodtan és elszántan várjuk a moszkvai meccset – osztotta meg gondolatait a harmincéves csatár a La Nación olvasóival. – Jó formában vagyunk, a csapatunk tele van kiváló futballistával, és az előző világbajnokság óta még tapasztaltabbak lettünk. Folyton azt kérdezgetik tőlem, tényleg ez lesz-e az utolsó világbajnokságom, de erre még én sem tudom a választ. Egyelőre nem is gondolkodtam ezen, minden attól függ, mi lesz ebben az egy hónapban, és hogyan zárjuk az oroszországi tornát. Sokszor elmondtam már, mennyire fontos nekem a csapat, két évvel ezelőtt is azért mondtam le a válogatottságot, mert akkor azt éreztem, azzal segíthetek a legtöbbet. Sokszor elmondtam már, az összes Aranylabdámat odaadnám a világbajnoki címért. És mielőtt bárki félreértene, ez nem azt jelenti, hogy az egyéni elismerések, a rekordok ne lennének fontosak, de a csapat sikere mindennél előrébb való. Márpedig a világbajnoki cím a legnagyobb siker, amelyet futballista elérhet. Négy éve Brazíliában közel álltunk hozzá, de elbuktunk. A Barcelonával már mindent megnyertem, szeretném a válogatottat is sikerre vezetni, ezért motiváltan készültem erre a világbajnokságra.”

Érdekesség egyébként, hogy a futballtörténelem legnagyobb legendái közül Pelé az egyetlen, aki harmincéves kora után világbajnokságot nyert (1970-ben), és még az is lehet, hogy Roberto Carlosnak van igaza, aki a minap ironikusan csak annyit mondott: „Ha Messi a brazil válogatottban játszana, már világbajnok lenne.”

21. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ARGENTÍNA–IZLAND 15.00
(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Moszkva, Otkrityije Aréna. Vezeti: Szymon Marciniak (lengyel) (Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz – lengyelek)
A várható kezdőcsapatok:
ARGENTÍNA:
Caballero – Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico – Mascherano, Biglia – Meza, Messi, Di María – Agüero. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, Ingason, R. Sigurdsson, Magnússon – J. Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason – Finnbogason, Sigurdarson. Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik