Hihetetlen fordítás – Belgium kétgólos hátrányból állt fel Japán ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.02. 19:41
null
Belgium kétgólos hátrányból jutott tovább (Fotó: AFP)
Uruguay, Franciaország, Oroszország, Horvátország és Brazília után Belgium is bejutott az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a legjobb nyolc közé azt követően, hogy a nyolcaddöntőben kétgólos hátrányból fordítva, drámai hajrában 3–2-re legyőzte Japánt.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Belgium–Japán 32 (0–0)
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna, 41 466 néző. Vezette: Diedhiou (szenegáli)
Belgium: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco (Chadli, 65.) – Mertens (Fellaini, 65.), R. Lukaku, E. Hazard. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Japán: Kavasima – Sodzsi, Nagatomo, Szakai H., Josida – Sibaszaki (Jamagucsi, 81.), Haragucsi (Honda, 81.), Kagava, Inui, Haszebe – Oszako. Szövetségi kapitány: Nisino Akira
Gólszerző: Vertonghen (69.), Fellaini (74.), Chadli (94.), ill. Haragucsi (48.), Inui (52.)
Sárga lap:
Sibaszaki (40.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Japán nem teketóriázott, a kezdő sípszó elhangzása után rögtön letámadta a belgákat, Kagava Sindzsi pedig már az első percben eleresztett egy bombát húsz méterről, de a labda néhány méterrel elkerülte Thibaut Courtois kapuját.

Az első belga kísérletig a 16. percig kellett várni, ekkor Axel Witsel próbálkozott, de az egyik japán védőről a labda a kapu fölött elszállt. Nem sokkal később Romelu Lukaku előtt adódott kétszer is lövőhelyzet, ám ahogy a belga óriáshoz került a labda, rögtön körbevette két japán védő, és Lukaku mindkét próbálkozása elakadt a blokkban.

A 25. percben ténylegesen ott volt a lehetőség, viszont Dries Mertens beadásából Lukaku eltörte a labdát a japán kaputól három méterre. Belgium érezhetően rákapcsolt, rögtön jött is Eden Hazard, a Chelsea ásza 16-ról durrantott, de Kavasima Eidzsi kiöklözte a labdát. Egy perccel később egy beadás után Vincent Kompany fejelhetett volna gólt, de a védő éles szögből inkább visszakanalazta a labdát, így nem találta el a kaput.

A 31. percben kontra végén Inui Takasi fejelhetett öt méterről, bólintása azonban gyenge volt, ráadásul középre is ment, Courtois-nak csemege volt. A 45. percben épp a belgák sztárkapusa borzolta a kedélyeket, mivel majdnem óriásit potyázott – igaz, ha a japán akcióból gól született volna, a játékvezető valószínűleg visszafújja, mivel lesállás előzte meg.

Az első félidőben Belgium a hatalmas nyomás ellenére sem tudott igazán nagy gólhelyzetet kidolgozni. A második játékrész elején aztán jött az, amire nem sokan számítottak: megszerezte a vezetést Japán!

A távol-keletiek kontrájánál Jan Vertonghen hibázott, amit Haragucsi Genki köszönt szépen, és kilenc méterről mesteri pontossággal kilőtte a kapu jobb alsó sarkát (0–1).


A belgák szinte rögtön az ellentámadásból egyenlíthettek volna – Hazard lőtt óriási kapufát –, ehelyett azonban a japánok kettőre növelték előnyüket az 52. percben! Kagava húzogatta a labdát a belga tizenhatosnál, letette Inuinak, aki 24 méterről, középről kiválóan csavart a kapu bal alsó sarkába. Hiába repült Courtois, nem védhette (0–2)!


A kétgólos hátrány után óriási nyomást helyeztek a visszahúzódó japánokra a belgák, a 62. percben Lukaku fejelhetett ajtó-ablak helyzetben, ám öt méterről nem találta el a kaput.

A 65. percben japán kontra végén Haragucsi megszerezhette volna a második gólját is, ám kilenc méterről, estében már nem tudta kapura irányítani a labdát, amely így messzire elkerülte a belga kaput. Ez a perc nem csak azért volt fontos a belgák számára, mert megúszták újabb gól nélkül: Roberto Martínez kettős cserére szánta el magát. Amely nyomán...

...a 69. percben egészen komikus jeleneteket követően szépített Belgium: Nacer Chadli fejese után Kavasima röviden ütötte ki a labdát, amely egy beadás után balra került, épp Vertonghen elé, aki valószínűleg középre akarta fejelni, ám ehelyett a labda – magas röppályát leírva – védhetetlenül a kapu bal oldalába hullott, mert Kavasima jócskán kint állt (1–2).


A belgák tovább rohamoztak, ennek hamar meg is lett az eredménye, a 74. percben a nem sokkal korábban beálló Marouane Fellaini fejelt Hazard beadásából öt méterről a kapu közepébe; Kavasima tehetetlen volt (2–2).


A 85. minutumban Roberto Martínez csapata a maga javára fordíthatta volna a meccset, ám Kavasima Chadli, majd Lukaku fejesénél is nagyot védett. Amikor már mindenki elkönyvelte, hogy jöhet a hosszabbítás, a 94. percben megindult egy utolsó belga kontra... De Bruyne nagyszerűen tette ki a labdát a jobb szélen érkező Meunier-nek, aki laposan középre passzolt, a Fellainihez hasonlóan szintén csereként beküldött (lásd 65. perc!) Nacer Chadli pedig közvetlen közelről a japánok kapujába passzolt, 3–2-re alakítva az állást, egyúttal megnyerve csapatának a mérkőzést.



Belgium ezzel megúszta a blamát, bejutott a legjobb nyolcba, ahol Brazíliával találkozik. Az összecsapás legjobbjának az egy gólpasszig jutó Eden Hazard-t választották meg.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik