Vb 2018: belga gála, ciprusi fordítás a H-csoportban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.31. 22:43
null
Kilencszer örülhettek a belgák (Fotó: AFP)
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata H-csoportjának 7. fordulójában az éllovas Belgium 9–0-ra elpáholta Gibraltár válogatottját, Ciprus kétgólos hátrányból nyert 3–2-re Bosznia-Hercegovina ellen, míg a harmadik meccsen Észtország Görögországban szerzett egy pontot gól nélküli mérkőzésen.

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA

H-CSOPORT, 7. FORDULÓ
Belgium–Gibraltár 9–0
(Mertens 16., Meunier 18., 61., 67., R. Lukaku 21., 38., 84. – utóbbi 11-esből, Witsel 27., E. Hazard 45.)
Ciprus–Bosznia-Hercegovina 3–2 (Hrisztofi 65., Laban 67., Szotiriu 76., ill. Sunjic 33., Visca 44.)
Görögország–Észtország 0–0

BELGIUM–GIBRALTÁR 9–0

A belgák az első negyedóra végén nyitották ki a gólzsákot, igaz, ehhez kellett a gibraltári kapus, Deren Ibrahim aktív közreműködése is, amikor a 15. percben bebénázta a gólvonal mögé Dries Mertens totálisan veszélytelen beadását.

A Napoli támadója két perccel később egy gólpasszt is kiosztott Thomas Meunier-nek, a PSG védője három perc múlva követte Mertenst: ő is adott egy gólpasszt, ezúttal Romelu Lukakunak. Az MU ásza azonban nem igazodott a korábbi sormintához, a negyedik belga gólt nem ő, hanem Mertens készítette elő: beadásából Alex Witsel parádés ollózással mattolta a meglehetősen zavartnak tűnő gibraltári kapust.

Aki aztán a 38. percben már ötödször nyúlhatott maga mögé, amikor Lukaku közelről a hálóba pofozta Meunier beadását. Két perc múlva ismét Witsel került reflektorfénybe, amikor egy rossz ütemű belépője után rögtön piros lapot kapott, és mehetett zuhanyozni. A szünet előtt még Eden Hazard lőtt közelről egy gólt – hogy lesen volt-e, vagy sem, azt nekünk nem tisztünk eldönteni.

A belgák a második félidő első negyedóráját sem igazán pörögték túl, aztán negyedóra elteltével, Hazard visszaadta a gólpasszt Meunier-nek, 7–0. A nyolcadikat a jobbhátvéd létére triplázó Meunier szerezte – aki három gólja mellett három gólpasszt is kiosztott, igazán impozáns teljesítmény.

A 9–0-s végeredményt a szintén három gólig jutó Lukaku állította be, a végén higgadtan értékesítve az Eric Bartnett becsúszása miatt megadott büntetőt.

CIPRUS–BOSZNIA-HERCEGOVINA 3–2

A nap legnagyobb meglepetése Bosznia-Hercegovina nevéhez fűződik, legalábbis negatív értelemben: a forduló előtt a csoport harmadik helyén álló bosnyákok az egy hellyel, de négy ponttal mögöttük álló Ciprus otthonába látogatott.

Mehmed Bazdarevic csapata jól kezdte a meccset, hiszen Toni Sunjic, majd Edin Visca góljával a szünetre kétgólos előnybe került, ám a második félidő közepén viszonylag ritka összeomlást produkált, amikor két perc alatt két gólt kapott, sőt az utolsó negyedórára fordulva Pierosz Szotiriu góljával már a ciprusiak vezettek.

A hazaiaknak sikerült is megtartaniuk a vezetést, és megnyerték a mérkőzést – miközben a bosnyák drukkerek már labdarúgó-szövetségük vezetőinek távozását követelik a közösségi oldalakon.

GÖRÖGORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 0–0

A csoport harmadik mérkőzésén Észtország szép sikerült ért el Pireuszban, ahol gól nélküli döntetlent játszva szerezte meg ötödik pontját a sorozatban, míg a görög válogatott a csoport másodikok rangsorában fontos két pontot vesztett.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 7 6 1 33–2 +31 19
2. Görögország 7 3 4 10–3 +7 13
3. Bosznia-Hercegovina 7 3 2 2 15–8 +7 11
4. Ciprus 7 3 1 3 8–11 –3 10
5. Észtország 7 1 2 4 5–17 –12 5
6. Gibraltár 7 7 3–33 –30 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik