Vb 2018: „B…a meg a rasszizmus” – erős videó a svéd játékosoktól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 19:58
null
Rendhagyó módon kezdődött a svédek edzése: Durmaz (jobbra) kapott szót (Fotó: AFP)
Szokatlan módon kezdődött a svédek vasárnapi tréningje az oroszországi világbajnokságon. A németek elleni találkozón (1–2) az utolsó percben szabadrúgást összehozó Jimmy Durmaz nyilatkozott társaival a háta mögött.

Durmaz a szombati találkozó hajrájában a svéd tizenhatosnál szabálytalanul állította meg Timo Wernert, majd Toni Kroos ebből a szabadrúgásból nyerte meg a németeknek a meccset egy csodálatos góllal.

A svéd játékos a közösségi médiában halálos fenyegetéseket kapott, így a svédek különleges eseménnyel kezdték a vasárnapi edzést. Janne Andersson szövetségi kapitány szólalt meg először, s azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, ami a mérkőzés után történt, majd átadta a szót Durmaznak.

„Labdarúgó vagyok, a legmagasabb szinten futballozok, így megtanultam együtt élni a játékomat illető kritikákkal, ez a munkánk része, mindig elfogadom. De van egy határ, s tegnap ezt a határt néhányan átlépték. Amikor valaki megfenyeget engem, arabnak vagy terroristának csúfol, akkor átlépi a határt. És ennél is rosszabb, ha a családom, a gyermekeim lesznek az áldozatok. Ki a fene képes ilyenre?!” – így Durmaz, aki Svédországban született szír szülők gyermekeként.

„Svéd vagyok, büszkén viselem a címeres mezt, ez futballistaként a legnagyobb elismerés. Nem engedem, hogy egy rasszista lerombolja a büszkeségemet. Ki kell állnunk a rasszizmus ellen. Egyben szeretnék mindenkinek, aki a nehéz időkben is támogatott engem, köszönetet mondani. Sokat jelent ez számomra. Kérlek, továbbra is szurkoljatok Svédországnak, szükségünk van rátok!” – tette hozzá a Toulouse 29 esztendős szélsője.

A videó végén a svéd keret egyhangúan kiáltja: „B…a meg a rasszizmus!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik