Vb 2018: ázsiai debütálás az orosz világbajnokságon

Vágólapra másolva!
2018.06.14. 10:32
null
Azért Pizzi (szürkében) is elmondhatta a magáét (Fotó: AFP)
Címkék
1432 nappal azt követően, hogy Mario Götze felvarrta a német válogatott mezére a negyedik csillagot, ma délután 17 órakor az Oroszország–Szaúd-Arábia találkozóval megkezdődik a 21. labdarúgó-világbajnokság Oroszországban. A felek korántsem örvendenek kiváló formának, de az oroszok legalább a házigazdák nyitó meccseken mutatott jó sorozatában bízhatnak, míg a szaúdiaknál a sportminiszter az edzést is félbeszakítva lelkesíti a válogatottat. Beharangozónk a torna első mérkőzése elé!

A Nemzeti Sport is ott volt a nyitó mérkőzést játszó Oroszország sajtótájékoztatóján, ahol
Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány igyekezett kedvet csinálni a Szaúd-Arábia elleni meccshez.

A NYITÓ MECCSEK

A világbajnokságok történetében eddig 9 alkalommal játszotta a házigazda a torna első meccsét, és ezeken még soha nem szenvedett vereséget: 6 hazai győzelem mellett három döntetlent értek el a tornának otthont adó nemzetek válogatottjai. Egyszer már az oroszok is játszottak nyitó meccset, még 1970-ben Szovjetunió néven az akkori házigazda Mexikó ellen (0–0). Amúgy Mexikó a legrutinosabb a nyitó meccsek terén: hétszer volt érdekelt az első mérkőzésen, 5 vereség mellett 2 döntetlen a mérleg.
Szaúd-Arábia révén ma este először láthatunk ázsiai csapatot világbajnoki nyitó meccset játszani.

Az 54 éves szakember a hatalmas tét és a csapatára nehezedő nyomás ellenére is viszonylag kedélyesen válaszolt az újságírók kérdéseire. Több alapembere – Georgij Dzsikija, Viktor Vaszin és Alekszandr Kokorin – kidőlt, ráadásul rengeteg kritika érte a csapatát, sokan mondják, hogy még ebből a gyenge négyesből sem jutnak tovább.

„Nem akarom, hogy elvesszenek az orosz néplélek rejtelmeiben, de a fél ország csütörtökön jön rá, hogy világbajnokságot rendezünk – mondta Csercseszov. – Komolyra fordítva a szót: el kell fogadni a kritikát. Nem olvasom a sportsajtót, próbálok a saját munkámra összpontosítani. A csapaton belül sosem beszélünk a bírálatokról, úgysem tudjuk megváltoztatni az emberek véleményét. Azt sem hinném, hogy bármelyik válogatott gyenge lenne, a játékosaim sem becsülnek le egyetlen ellenfelet sem.”

Az igazat megvallva, az orosz válogatottnak nincs is túl sok oka arra, hogy lebecsülje bármelyik ellenfelét is, egyrészt náluk hátrébb senki nem áll a FIFA világranglistáján, másrészt, az oroszok a tavaly októberben Dél-Korea ellen 4–2-re megnyert találkozójuk óta nem arattak újabb győzelmet: hét meccsükön nyeretlenek maradtak. Igaz, a szaúdiak sincsenek jobb passzban: előző három mérkőzésüket elvesztették…

Az ázsiaiak utolsó edzését egyébként meglepő intermezzo szakította meg – bár csak azoknak meglepő, akik nem ismerik az ország sportéletéért felelős miniszterét, Turki Al-Asejket. A politikus ugyanis a tréning közepén besétált a Luzsnyiki Stadion gyepére, megállította a Pizzi által irányított gyakorlást, majd rövid lelkesítő beszédet tartott a keret és a szakmai stáb tagjainak, amelyben elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszok ellen győzni kell, ha bármit szeretnének elérni a csoportban.

A győzelem persze már csak a múlt miatt sem lesz olyan könnyű: Szaúd-Arábia első világbajnoki szereplésekor, 1994-ben két mérkőzést is megnyert, azóta viszont egyetlen sikert sem könyvelhetett el – legutóbbi 10 világbajnoki meccséből 8 vereség mellett két döntetlent tud felmutatni.

A mérkőzésen argentin játékvezetői csapat dirigál Néstor Fabián Pitana vezetésével. A dél-amerikai bíró afféle születésnapi ajándékként is felfoghatja a nyitó meccset, hiszen 17-én ünnepli 43. születésnapját. Pitana ott volt a brazíliai vb-n is, akkor négy mérkőzésen dirigált, elsőként az Oroszország–Dél-Korea (1–1) találkozón.

21. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA 17.00
(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. Vezeti: Néstor Fabián Pitana (Juan Pablo Belatti, Hernán Maidana – argentinok)
A várható kezdőcsapatok:
OROSZORSZÁG:
Akinfejev – M. Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Kuzjajev, Zobnyin – Szamedov, Dzagojev, Golovin – Szmolov. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
SZAÚD-ARÁBIA:
Al-Majuf – Al-Sahrani, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, Al-Breik – Otajf, Al-Dzsasszim – Al-Faradzs, Al-Sehri, Al-Davszari – Al-Muvallad. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK

A HELYSZÍN




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik