Vb 2018: az MLSZ közleményt adott ki Kassai mellőzéséről

Vágólapra másolva!
2017.11.30. 17:15
A Magyar Labdarúgó-szövetség csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy Kassai Viktor nem lesz ott a 2018-as világbajnokságon. Erre azért volt szükség, mert a napokban több internetes oldalon is azt írták, a hazai szövetségen belülről „fúrták meg” a játékvezető lehetőségét. Íme, a közlemény:

„Az MLSZ számos feladata között a labdarúgás színvonalának fejlesztését tartja a legfontosabbnak. A szövetség a döntéseit minden területen abban a szellemben hozza, hogy az intézkedések hozzájáruljanak a labdarúgás színvonalának emelkedéséhez. Minden esetben követelmény egyfajta elfogulatlanság: a személyes érdekek soha nem befolyásolhatják a szakmai döntéseket.

Az elmúlt napokban több cikk foglalkozott Kassai Viktor játékvezető vb-döntőről való távolmaradásával. A személyével és tevékenységével kapcsolatban az MLSZ a következőket jelenti ki.

Minden szakmai döntésnek lehetnek kedvező vagy kedvezőtlen személyi következményei, hiszen ez minden olyan folyamat természetes velejárója, ahol a minőség biztosítása és a folyamatos fejlesztés a cél.

A kiemelt magyar játékvezetői keret tagjai évek óta nemzetközileg mérve is professzionális feltételek mellett végzik munkájukat. Ennek része a teljesítmények értékelése és rangsorolása. A játékvezetőknek el kell fogadniuk, ha a teljesítményük alapján meghozott személyi döntések negatívan érintik őket. A hazai játékvezetők értékelésének alapja minden esetben az NB I-es bajnoki mérkőzéseken nyújtott összesített teljesítmény, hiszen az MLSZ elsődleges érdeke a hazai játékvezetés színvonalának emelkedése.

A 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor személyét érintően számos értékelés, dicséret, bírálat és elemzés látott napvilágot az elmúlt években. Az utolsó félévben a nemzetközi és a hazai sajtó is foglalkozott a magyar játékvezető működését illetően a Bayern München–Real Madrid BL-negyeddöntő, valamint a Törökország–Horvátország vb-selejtező visszhangjával. Ahogy ezen mérkőzések kapcsán is, az MLSZ minden esetben, amikor külföldről vagy itthonról kritika éri egy játékvezető teljesítményét, kiállt és a jövőben is kiáll a tudása legjavára törekvő játékvezetőink mellett. Mint Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a szövetség idei közgyűlésén is elmondta, minden sportszakember, így a játékvezető is hibázhat, ugyanakkor arra senki esetében nincs mentség, ha nem megfelelően viselkedik a sportággal és annak szereplőivel, a játékosokkal, sportvezetőkkel és a szurkolókkal szemben.

Ami Kassai Viktor hazai rangsorolását illeti, egy magyar játékvezető hazai értékelése teljesen független az esetleges nemzetközi mérkőzéseken nyújtott teljesítménytől. Ez utóbbi a FIFA, illetve az UEFA hatáskörébe tartozik. Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága a magyar játékvezetőket kizárólag az OTP Bank Liga bajnoki meccsein mutatott teljesítmény alapján ítéli meg. A 198 mérkőzésből álló magyar bajnokság minden összecsapásán játékvezető-ellenőr osztályozza a játékvezetők – ideértve a vezetőbíró mellett az asszisztensek – tevékenységét is. Az így beérkező egyedi szakmai osztályzatok összeadódnak, és ezek átlaga szolgáltatja az adott szakember rangsorban elfoglalt pozícióját. Kizárólag ez, a hazai működés elfogulatlan elemzése és osztályozása van hatással a játékvezetők értékelésére, és ez határozza meg a rangsorban elfoglalt helyüket.

Ebből adódóan az MLSZ Játékvezető Bizottságának megvédeni, segíteni vagy megakadályozni nincsen lehetősége egy szakembert sem, hiszen ez a „kivételezés" nem kívánt személyes érzelmeket juttatna a kizárólag szakmai alapon működő értékelés gépezetébe. Egy játékvezető csakis azzal erősítheti szakmai pozícióját és javíthatja megítélését, ha színvonalas működését magas osztályzatokkal ismerik el a mérkőzéseken részt vevő szakemberek.

Összegezve, az arra legesélyesebb magyar játékvezető vb-döntőre való kijelölésének elmaradása nem az MLSZ rangsorolásának, hanem a FIFA játékvezetői bizottsága döntésének, azon belül vélhetően a játékvezető nemzetközi teljesítményének következménye. Az MLSZ sajnálja, hogy a 2018-as vb-döntőn nem lesz magyar játékvezető, de ennél sokkal fontosabbnak és elsődleges feladatának tartja a hazai labdarúgás fejlődését és az utánpótlásképzés erősítését.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik