Vb 2018: svéd–olasz párharc a kijutásért – a pótselejtező sorsolása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.17. 13:50
null
Nem vár könnyű feladat az olaszokra (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kedden, 14 órától, Zürichben kisorsolta a 2018-as világbajnokság európai zónájának a pótselejtezős párosítását.

 

VB 2018, EURÓPAI ZÓNA
PÓTSELEJTEZŐ
Észak-Írország–Svájc
Horvátország–Görögország
Dánia–Írország
Svédország–Olaszország

A sorsolást vezénylő Vanessa Huppenkothen rövid beszédében köszöntötte a megjelenteket, majd a csapatok bemutatása utána színpadra szólította a Real Madrid korábbi kiválóságát, Fernando Hierrót, aki a sorsolásban segédkezett.

Az egykori védő elsőként Észak-Írországot húzta ki, amely a magyar válogatott csoportjában tíz meccsből kilencet megnyerő Svájcot kapta ellenfélnek. Ezután a horvátok neve került elő, Luka Modricék otthon kezdenek a görögök ellen, majd a dán–ír párosítás következett.

Ezzel az is eldőlt, hogy a pótsejtező legnagyobb durranása a Svédország–Olaszország párharc lesz. Itt érdemes megjegyezni, hogy a svédek tétmeccsen 30 évvel ezelőtt győzték le legutóbb az olaszokat, akkor egy Eb-selejtezőn 1–0-ra.

A PÓTSELEJTEZŐ MENETRENDJE
1. MÉRKŐZÉSEK
NOVEMBER 9. (CSÜTÖRTÖK)

Horvátország–Görögország
Észak-Írország–Svájc
NOVEMBER 10. (PÉNTEK)
Svédország–Olaszország
NOVEMBER 11. (SZOMBAT)
Dánia–Írország

VISSZAVÁGÓK
NOVEMBER 12. (VASÁRNAP)
Görögország–Horvátország
Svájc–Észak-Írország
NOVEMBER 13. (HÉTFŐ)
Olaszország–Svédország
NOVEMBER 14. (KEDD)

Írország–Dánia

REAKCIÓK A SORSOLÁS UTÁN

Michael O'Neill, az északír válogatott szövetségi kapitánya: „Tudtuk, hogy bárhogy is alakul, nehéz dolgunk lesz. Svájc nagyszerű selejtezőn van túl, ennek ellenére nagy esélyünk van kijutni Oroszországba. Tisztában vagyunk azzal, hogy a legjobbunkat kell nyújtanunk, de hiszek benne, elég jók vagyunk ahhoz, hogy ezt megcsináljuk. A legfontosabb, hogy nem kaphatunk gólt otthon. Felkészülünk a hazai meccsre, csupán egyetlen találkozót veszítettünk el otthon az elmúlt négy évben.”

Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: „Nagyon tisztelem az ellenfelet. Nehéz dolgunk lesz, de bízom a csapatomban, és abban, hogy jó munkát végzünk. Elég időnk lesz a felkészülésre, remélhetőleg mindenki készen áll majd, és egészséges lesz. Kemény párharc lesz, de optimista vagyok. Az én szememben nekem van a legjobb csapatom, most pedig küzdhetünk a világbajnoki részvételért.”

Michael Skibbe, a görög válogatott szövetségi kapitánya: „Boldogok vagyunk, hogy elértük a pótselejtezőt, de már előretekintünk a horvátok elleni párharcra. Kemény csapat az ellenfél, amely nagyszerűen teljesít. Inkább offenzíven játszanak, de a védekezésük is rendben van.”

Martin O'Neill, az ír válogatott szövetségi kapitánya: „Örülünk, hogy elértük a pótselejtezőt, de nem kiemeltként mindig nehéz ellenfélre lehet számítani. Ismerem a dán kapitányt, annak idején még együtt játszottunk. Érdekes találkozás lesz. Ha megkérdeznénk az edzőket, a legtöbben azt mondanák, hogy a második meccset játszanák otthon, de hosszabbítás esetén előnybe kerülhet az idegenbeli csapat. Az utóbbi két mérkőzésünket megnyertük, de már a következő hetekre koncentrálok. Fontos, hogy a játékosaim lehetőleg ne sérüljenek meg a klubjuknál.”

Janne Andersson, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: „Kemény mérkőzések lesznek, de ha mást kaptunk volna ellenfélnek, akkor is ez lenne a véleményem. Örülök, hogy már tudjuk, ki ellen játszunk, így végre elkezdődhet a munka. Nem gondolkodtam még sokat az olaszokon. A történelmük magáért beszél, tapasztaltak, de mindent megteszünk ellenük.”

ELŐZMÉNYEK

AZ EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐ
Kiemeltek: Svájc (11.), Olaszország (15.), Horvátország (18.), Dánia (19.)
Nem kiemeltek: Észak-Írország (23.), Svédország (25.), Írország (26.), Görögország (47.)

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTJAINAK SORSOLÁSA

A FIFA december 1-jén Moszkvában készíti el a júniusban kezdődő torna csoportbeosztását. A 32 résztvevő együttest négy kalapból húzzák ki, a kalapbeosztás az október 16-án megjelent világranglista alapján készül el (szemben az eddigi gyakorlattal, amely szerint csak az első kalapot határozta meg a világranglista, a többi esetben területi besorolás történt).

Az első kalapba a házigazda Oroszország mellett a rangsor hét legjobbja kerül, azaz a címvédő Németország, a dél-amerikai selejtezőben első helyen végző Brazília, az Eb-győztes Portugália, a legutóbbi két Copa Américán egyaránt döntős Argentína, az európai selejtezőből elsőként kijutó Belgium, a vb-n legutóbb 2006-ban szereplő Lengyelország és a 2016-os Eb-n második Franciaország.

Ez azt jelenti, hogy Spanyolország a második kalapból várja a sorsolást – akárcsak Anglia, Kolumbia, Mexikó vagy Uruguay.

A harmadik kalapba a története első vb-jére kvalifikáló Izland, valamint Costa Rica, a 28 év után ismét vb-résztvevő Egyiptom és Irán, a negyedikbe Szerbia, Nigéria, Japán, a vb-újonc Panama, valamint Dél-Korea és Szaúd-Arábia kerül.

Az új kalapelrendezési rendszer miatt különösen fontos kiemelni, hogy egy kontinensről legfeljebb egy ország válogatottja kerülhet egy csoportba – kivétel ez alól Európa, az UEFA esetében csoportonként maximum két együttes kerülhet egy kvartettbe.

Európából négy, Afrikából három, az interkontinentális pótselejtezőből két csapat csatlakozik a már kijutott országokhoz novemberben.

Ha Peru (a világranglistán 10.) legyőzi Új-Zélandot, és a négy európai pótselejtezőn a kiemeltek diadalmaskodnak, akkor Peru, Svájc (11.) és Olaszország (15.) a második, Horvátország (18.) és Dánia (19.) a harmadik kalapba kerül. Ausztrália és Honduras párharcának győztese biztosan a negyedik csoportba kap besorolást.

A 2018-AS VB VÁRHATÓ KALAPBEOSZTÁSA:
1. kalap: Oroszország, Németország, Brazília, Portugália, Argentína, Belgium, Lengyelország, Franciaország
2. kalap: Spanyolország, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay
3. kalap: Izland, Costa Rica, Egyiptom, Irán
4. kalap: Szerbia, Nigéria, Japán, Panama, Dél-Korea, Szaúd-Arábia

Európából kijuthat: Svájc, Olaszország, Horvátország, Dánia, Észak-Írország, Svédország, Írország, Görögország
Afrikából kijuthat: Tunézia/Kongói DK, Marokkó/Elefántcsontpart, Szenegál/Burkina Faso/Zöld-foki-szigetek/Dél-Afrika
Interkontinentális pótselejtezőről kijuthat: Peru/Új-Zéland, Honduras/Ausztrália

A 2018-AS VILÁGBAJNOKSÁGRA EDDIG KIJUTÓ VÁLOGATOTTAK
1. Oroszország házigazda
2. Brazília 2017. március 28.
3. Irán
2017. június 12.
4. Japán
2017. augusztus 31.
5. Mexikó
2017. szeptember 1.
6. Belgium
2017. szeptember 3.
7. Dél-Korea
2017. szeptember 5.
8. Szaúd-Arábia 2017. szeptember 5.
9. Németország
2017. október 5.
10. Anglia
2017. október 5.
11. Spanyolország
2017. október 6.
12. Nigéria
2017. október 7.
13. Costa Rica
2017. október 7.
14. Lengyelország
2017. október 8.
15. Egyiptom
2017. október 8.
16. Izland
2017. október 9.
17. Szerbia
2017. október 9.
18. Franciaország
2017. október 10.
19. Portugália
2017. október 10.
20. Uruguay
2017. október 10.
21. Argentína
2017. október 10.
22. Kolumbia
2017. október 10.
23. Panama
2017. október 10.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik