Vb 2018: az arab kalóztévé miatt hadiösvényre lépett a FIFA

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 12:08
null
Meccsnézés Rijádban. A BeoutQ adását a FIFA illegálisnak minősítette (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos közleményben jelezte: minden lehetséges lépést megtesz jogi úton a BeoutQ „kalózcsatorna” tevékenysége miatt, amely a közvetítési jogok megvásárlása nélkül sugároz az Arab-félszigeten. A háttérben Katar és Szaúd-Arábia diplomáciai háborúja áll.

A világbajnokság regionális közvetítési jogait a régió meghatározó sportcsatornája, a katari BeIN Sports vásárolta meg. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a BeIN a kizárólagos jogtulajdonos. Szaúd-Arábia diplomáciai kapcsolatai azonban súlyosan megromlottak az elmúlt években Katarral, és a hatalmas ország (az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Egyiptommal együtt) kereskedelmi embargóval sújtotta kis szomszédját, melyet a terrorizmus támogatásával gyanúsít. Ennek eredményeképp Szaúd-Arábiában megszűnt a BeIN Sports sugárzása, a csatorna közel 900000 előfizetőt vesztett.

Szaúd-Arábia és a FIFA nem tudott megegyezni a közvetítési jogokról. Így előállt az az „apró” probléma, hogy a vb-résztvevő szaúdi válogatott drukkerei közvetítés nélkül maradtak. Illetve maradtak volna, mert a BeoutQ nevű csatorna mindenféle megállapodás nélkül elkezdte sugározni a világbajnoki mérkőzéseket, annak ellenére, hogy hivatalos felszólítást kapott a FIFA-tól a jogsértés beszüntetésére. Egyiptomban hasonló helyzet állt elő a kereskedelmi embargó miatt.

A BeoutQ adása 80 angol fontért elérhető dekóderrel, de maga a jel pontosan megegyezik a BeIN Sports által sugárzottal, a stúdióvendégek is ugyanazok, „csak” épp egy másik logót raknak a képre. A BeIN lenyomozta a kalózcsatorna jelének forrását, és álláspontjuk szerint a rijádi Arabsat segítségével sugároz a „konkurencia”. Az üggyel kapcsolatban több hírügynökség és lap is megkereste a szaúdi kulturális és információs minisztériumot, válasz eleinte nem érkezett.

Az Independenttel később felvette a kapcsolatot Szaúd-Arábia egy hivatalos képviselője, hogy közölje országa álláspontját. Eszerint sem az Arabsat, sem a szaúdi királyság nem áll semmiféle kapcsolatban a BeoutQ-val, és nem az Arabsat segít a jel továbbításában.

„A FIFA tisztában van azzal, hogy egy BeoutQ nevű csatorna illegálisan közvetítette a világbajnokság első mérkőzéseit. A szervezet nagyon szigorúan veszi ezt a jogsértést, és minden lehetséges eszközzel fellép ez ellen. Tagadjuk, hogy BeoutQ kapott volna közvetítési jogokat”tudatta a FIFA. A BeoutQ kalóztevékenysége ellen lépéseket tesz az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) is.

A két ország közötti elmérgesedett viszonyt jól jelzi, hogy ugyanakkor Szaúd-Arábia bejelentette, a vb nyitó mérkőzésének „elfogult tudósítása” miatt jogi lépéseket tesz a BeIN Sports ellen. Az ország sporthatóságának első embere, Turki al-Asejk jelezte, álláspontjuk szerint oroszpárti, szaúdiellenes és politikai célokból elfogult volt a mérkőzés kommentálása a katari csatornán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik