Vb 2018: az albánok majdnem elrontották Buffon „ezredes” ünnepét

Vágólapra másolva!
2017.03.24. 22:45
null
Gianluigi Buffon örömében rángatta meg Daniele De Rossit (Fotó: AFP)
Gianluigi Buffon profi pályafutásának ezredik mérkőzésén az olasz labdarúgó-válogatott Palermóban 2–0-ra legyőzte Albániát a világbajnoki selejtezősorozat G-csoportjának ötödik fordulójában. A mérkőzés a vendégszurkolók pirotechnikai bemutatója miatt a második félidőben rövid időre félbeszakadt. A spanyolok 4–1-re megverték Izraelt, míg Macedónia magabiztos győzelmet aratott Liechtensteinben.

Ahogy a sípjába fújt Slavko Vincic játékvezető, történelmi pillanatot jegyezhettünk fel: Gianluigi Buffon profi pályafutása 1000. mérkőzését kezdte meg! A Juventusban eddig 612, míg a Parmában 220 találkozón pályára lépő 39 esztendős klasszis a 168. válogatott meccsén is olyan átéléssel énekelte a himnuszt, mintha először öltötte volna magára a címeres mezt.

Az összecsapást az albánok kezdték nagy lelkesedéssel, ám az olaszok alig több mint tíz perc elteltével tizenegyest kaptak Andrea Belotti lerántásáért. A büntetőt Daniele De Rossi végezte el, aki higgadtan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, ezzel megszerezte a 20. gólját a válogatottban, amivel utolérte Paolo Rossit (1–0).


Az első félidő végén a házigazdák megduplázhatták volna az előnyüket, ám Belotti lövését Thomas Strakosha a léc fölé tenyerelte.

A szünet után aztán nem a játékosok, hanem az albán szurkolók kerültek főszerepbe, akik pirotechnikai bemutatót tartottak, melynek folyományaként a füst belepte az olaszok térfelét. A szlovén játékvezető, Slavko Vincic félbeszakította a mérkőzést, amíg a légtér ki nem tisztult. Ez szerencsére csak tíz percbe telt, így hamar folytatódhatott a mérkőzés, de az albánok minden bizonnyal büntetésre számíthatnak – már csak azért is, mert már az olaszok tizenegyesénél sem bírtak magukkal, akkor görögtüzeket dobtak a pályára.



Nem sokkal az újrakezdést követően végleg megpecsételődött az albánok sorsa, a 71. percben Ciro Immobile fejelt okosan a vendégek kapujába (2–0). A hátralévő húsz percben már nem született újabb gól, így a csapattársak győzelemmel tették emlékezetessé Buffon ezredik mérkőzését. De a csoportot még mindig a spanyolok vezetik, akik hazai pályán könnyedén legyőzték Izraelt.



SPANYOLORSZÁG–IZRAEL

A mérkőzésnek Thiago Alcántara zúgó kapufája adta meg az alaphangot – Ofir Marciano bravúrral tolta a lécre a labdát –, majd a másik oldalon Eran Zahavi került nagy helyzetbe, miután lefutotta Gerard Piquét, de ezt követően utolérték, kissé ki is sodródott, majd estében célt tévesztett.

A 13. percben aztán megszerezték a vezetést a spanyolok, Jordi Alba az izraeli védőnek kötényt adva hozta játékba David Silvát, aki gondolkodás nélkül lőtt, a labda pedig a kapus lábai között a bal alsó sarokba vágódott (1–0). A Manchester City középpályásánál (29) már csak David Villa (59), Raúl (44) és Fernando Torres (38) szerzett több gólt a spanyol válogatottban.



A spanyolok a folytatásban is fölényben futballoztak, de a vendégek játékában is benne volt a veszély, a 44. percben Lior Refaelov fejesét David de Gea bravúrral tolta szögletre. Két perccel később Thiago adott laza bokapasszt a leshatárról induló Vitolónak, akinek a lövésébe Marciano csak beleérni tudott, a labda átcsorgott a gólvonalon (2–0).



Mindeközben a spanyol válogatottból ezúttal kimaradó Cesc Fabregas posztolt egy képet a Facebookra, hogy éppen moziban jár a családjával.

Az első félidőben 70 százalékban birtokolták a labdát a spanyolok, akik az 51. percben Diego Costa fejesével háromgólosra növelték előnyüket (3–0). A vendégek rászolgáltak a gólra, Refaelov a 76. percben elemi erővel bombázta a léc alá a kapufáról kipattanó labdát (3–1). A végeredményt a hajrában a csereként beálló Isco állította be, aki egy „befelé csel” után okosan gurított a rövid sarokba (4–1).







A spanyolok az olaszokkal karöltve 13-13 ponttal vezetik a csoportot, Izrael hátránya négy pontra nőtt a favoritokhoz képest. A negyedik Albánia, az ötödik pedig Macedónia, amely Liechtensteinben könyvelte el az első győzelmét a mostani selejtezősorozatban. Ezen a mérkőzésen a Palermo csatára, Ilija Nesztorovszki duplázott, de mesterhármasig is eljuthatott volna, ha a 90. percben gólra váltja a tizenegyesét.

VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 5. FORDULÓ
G-CSOPORT

Olaszország–Albánia 2–0
(De Rossi 12. – 11-esből, Immobile 71.)

Liechtenstein–Macedónia 0–3 (Nikolov 43., Nesztorovszki 68., 73.)
Spanyolország–Izrael 4–1 (David Silva 13., Vitolo 45+1., Diego Costa 51., Isco 88., ill. Refaelov 76.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 5 4 1 19–2 +17 13
2. Olaszország 5 4 1 13–4 +9 13
3. Izrael 5 3 2 9–9 0 9
4. Albánia 5 2 3 4–8 –4 6
5. Macedónia 5 1 4 7–11 –4 3
6. Liechtenstein 5 5 1–19 –18 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik