Messi büntetőt rontott, Izland pontot szerzett Argentína ellen!

MAROSI GERGELY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)MAROSI GERGELY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.16. 16:59
null
„Ezt elszúrtam” – Messi reakciója kihagyott büntetője után (Fotó: AFP)
Meglepetés a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának nyitó mérkőzésén: Izland 1–1-es döntetlent bekkelt ki Argentína ellen, ezzel nehéz helyzetbe hozta a dél-amerikai riválist. Lionel Messi 1–1-es állásnál a második félidő közepén tizenegyest hibázott.

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
D-CSOPORT
ARGENTÍNA–IZLAND 1–1 (1–1)

Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
ARGENTÍNA:
Caballero – Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico – Biglia (Banega, 54.), Mascherano, Meza (Higuaín, 84.) – Messi, Agüero, Di María (Pavón, 75.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
IZLAND:
Halldórsson –Magnússon, R. Sigurdsson, Árnason,Saevarsson – Hallfredsson, Gunnarsson (Skúlason, 76.) – Bjarnason, G. Sigurdsson, Gudmundsson (Gíslason, 63.) – Finnbogason (Sigurdarson, 89.). Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson
Gólszerző:
Agüero (19.), ill. Finnbogason (23.)

Kevés nehezebb világbajnoki bemutatkozás lehet, mint ami most Izlandnak osztályrészül jutott: a kis északi ország válogatottja a D-csoport nyitó mérkőzésén Argentínával csapott össze. Az izlandiak persze semmitől és senkitől nem szoktak megijedni – most sem tették, és ennek kimondottan élvezetes mérkőzés lett az eredménye.

MOST AZ EGYSZER NEM MESSI

Az első perctől az történt, amire számítani lehetett: Izland (amelyet a labdabirtoklás a legkevésbé sem szokott érdekelni) mélyen visszahúzódott, átengedte a területet és a kezdeményezést, és várt türelmesen a lehetőségekre. Az elsőre tíz percet sem kellett várni: egy rossz hazaadás és egy jó letámadás végén Birkir Bjarnason került ziccerbe, ám laposan a kapu mellé vágta a labdát.

A büntetés nem maradt el, és igazolódott Jorge Sampaoli döntése, mellyel Sergio Agüerót állította középcsatárba. A világ egyik legjobb befejező csatára valódi ragadozóként tud lecsapni minden kis esélyre a tizenhatoson belül, és a 19. percben is ezt tette: egy nem túl jól sikerült lapos Rojo-lövés elakadt benne, Agüero villámgyorsan fordult, majd remek lövést küldött magasan az izlandi kapuba (1–0).

2016 őszén Gonzalo Higuaín betalált a perui hálóba Pablo Zabaleta passzából, azóta az argentin válogatott összes, tétmérkőzésen elért góljában (mind a hétben) benne volt gólszerzőként vagy gólpasszadóként Lionel Messi. Ez a széria szakadt meg most, hiszen Rojónak írták be az Agüero-gól előtti asszisztot.

Agüero fordul, lő, gól (Fotó: AFP)
Agüero fordul, lő, gól (Fotó: AFP)

TÖRTÉNELMI GÓL

Izland nem lenne Izland, ha megrendítené, hogy egy jóval esélyesebb csapat ellen hátrányba kerül – most sem „feküdt meg”, hanem négy percen belül egyenlített, megszerezve a válogatott történetének első vb-gólját.

1994 óta nem szerzett ilyen gyorsan gólt vb-újonc csapat – statisztikai érdekességek itt!

A 23. percben Gylfi Sigurdsson keresztbe lőtte a labdát jobbról a tizenhatoson belül, Willy Caballero csak kiütni tudta, az érkező Alfred Finnbogason pedig az üres kapuba vágta a labdát (1–1). Az argentin védelem – amely összeszokottságát és az egyéni képességeket tekintve sem tűnik a válogatott erős pontjának – finoman fogalmazva sem remekelt.

Az argentinok ezt követően a félidő végéig esélytelenül gyömöszölték az izlandi védelmet, de nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, így közelebb sem jutottak a 2–1-hez. Nem úgy Izland: Sigurdsson a félidő záró poénjaként két helyzetet is kihagyott, így az argentinok fújtathattak egyet – ikszről és nem hátrányból folytatták.

Alfred Finnbogason Izland vb-történetének első gólját ünnepli (Fotó: AFP)
Alfred Finnbogason Izland vb-történetének első gólját ünnepli (Fotó: AFP)

MESSI BÜNTETŐT RONT

Először Sampaoli változtatott, tíz percet sem várt, és pályára küldte Lucas Biglia helyett Éver Banegát. Semmi sem változott, pontosan ugyanabban a mederben folyt minden tovább, mint addig. A szilárd és áldozatos izlandi védekezés–nem túl kreatív argentin támadások csatából aztán váratlanul „kipottyant” egy tizenegyes, Agüero zuhant el Hördur Björgvin Magnússon szorításában a tizenhatoson belül, a játékvezető meg büntetőt adott (mindenféle videózás nélkül).

„Nagyon-nagyon sok Messi-tizenegyest tanulmányoztam” – mérkőzés utáni nyilatkozatok itt!

Lionel Messi kimondottan rosszul, félmagasan, nem elég erősen, pláne nem eléggé helyezve lőtte a tizenegyest a kapu jobb oldala felé, Hannes Thór Halldórsson gyors vetődéssel hárítani tudott! Messi a legutóbbi hét, a Barcelonában vagy az argentin válogatottban elvégzett tizenegyeséből négyet kihagyott.

Messi a továbbiakban pár rossz szabadrúgással élte ki a frusztrációját, de az argentinok elpuskázták legnagyobb esélyüket, és közelgett a hajrá.

AZ ÁTTÖRÉS ELMARAD

Az argentinok tizenegyes reklamálásával vezették fel a végjátékot (úgy tűnt, van némi igazságuk), ez nem változtatott a tényen, hogy tíz perccel a vége előtt még mindig nem kerültek közelebb az izlandi kemény dió feltöréséhez. Messi a 81. percben remek csavarással közel járt a gólhoz, ám nem volt szerencséje, nyolcadik kapura lövési kísérlete sem kötött ki a hálóban.

Utolsó dobásként Sampaoli még pályára vezényelte Gonzalo Higuaínt is, az argentinok nyomtak, nyomtak, de áttörni nem tudtak, Messi utolsó ígéretes kísérlete elzúgott a léc felett, a végső sípszó előtt pedig elrontott egy szabadrúgást (ez volt a 10. próbálkozása a meccsen). A 2014-es világbajnokságon Argentína rendre gólt tudott szerezni a hasonló forgatókönyvű mérkőzéseken, most nem – Izland második nagy válogatott tornáját is pontszerzéssel indította!

Mivel Horvátország és Nigéria van még ebben a csoportban, lehet, hogy Argentína még nagyon megbánja az elrontott Messi-tizenegyest...

Kihagyott lehetőség volt – látszik az argentinok reakcióján (Fotó: AFP)
Kihagyott lehetőség volt – látszik az argentinok reakcióján (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

Reggeli után győzelem? Ebben reménykednek az argentinok, merthogy az időeltolódás miatt helyi idő szerint reggel tíz órakor kezdődik az újonc izlandiak elleni mérkőzés, amelyen természetesen mindenki fölényes sikert vár a legutóbb döntőig menetelő albicelestétől.

„Alapvetően nem okozhat problémát a továbbjutás, de résen kell lennünk, mert egy pillanatnyi rövidzárlatot bármelyik ellenfél kihasználhat” – mondta az ötvenszeres válogatott, három világbajnokságot megjáró, vb-ezüstérmes Claudio Caniggia. A korábbi csatár a négy közül a legemlékezetesebb gólját 1990-ben a Brazília elleni nyolcaddöntőben szerezte: Diego Maradona remek passza után elhúzta a labdát Claudio Taffarel mellett, majd megszerezte a mérkőzés egyetlen, továbbjutást érő gólját, és az ősi rivális kiejtésével hőssé vált hazájában.

Ez az, ami eddig nem jött össze Lionel Messinek, aki hiába a futballtörténelem egyik legjobb játékosa, az eddigi három világbajnokságán nem tudott maradandót alkotni. A kieséses szakaszban még sohasem szerzett gólt, ugyanakkor az izlandiak elleni találkozó előtt jó előjel, hogy 2014-ben mind a három csoportmérkőzésén betalált, és a hírek szerint kirobbanó formában, önbizalomtól duzzadva várja a szombati találkozót.

„Jól sikerült a felkészülésünk, nyugodtan és elszántan várjuk a moszkvai meccset – osztotta meg gondolatait a harmincéves támadó a La Nación olvasóival. – Jó formában vagyunk, a csapatunk tele van kiváló labdarúgóval, és az előző világbajnokság óta még tapasztaltabbak lettünk. Folyton azt kérdezgetik tőlem, tényleg ez lesz-e az utolsó világbajnokságom, de erre még én sem tudom a választ. Egyelőre nem is gondolkodtam ezen, minden attól függ, mi lesz ebben az egy hónapban, és hogyan zárjuk az oroszországi tornát. Sokszor elmondtam már, mennyire fontos nekem a csapat, két évvel ezelőtt is azért mondtam le a válogatottságot, mert akkor azt éreztem, azzal segíthetek a legtöbbet. Sokszor elmondtam már, az összes Aranylabdámat odaadnám a világbajnoki címért. És mielőtt bárki félreértene, ez nem azt jelenti, hogy az egyéni elismerések, a rekordok ne lennének fontosak, ám a csapat sikere mindennél előrébb való. Márpedig a világbajnoki cím a legnagyobb siker, amelyet futballista elérhet. Négy éve Brazíliában közel álltunk hozzá, de elbuktunk. A Barcelonával már mindent megnyertem, szeretném a válogatottat is sikerre vezetni, ezért motiváltan készültem erre a világbajnokságra.”

Érdekesség egyébként, hogy a futballtörténelem legnagyobb legendái közül Pelé az egyetlen, aki harmincéves kora után vb-t nyert (1970-ben), és még az is lehet, hogy Roberto Carlosnak van igaza, aki a minap ironikusan csak annyit mondott: „Ha Messi a brazil válogatottban játszana, már világbajnok lenne.”

ARGENTÍNA
KAPUSOK:
12 Franco Armani (River Plate), 23 Wilfredo Caballero (Chelsea – Anglia), 1 Nahuel Guzmán (Tigres)
VÉDŐK: 8 Marcos Acuna (Sporting CP – Portugália), 4 Cristian Ansaldi (Torino – Olaszország), 6 Federico Fazio (Roma – Olaszország), 2 Gabriel Mercado (Sevilla – Spanyolország), 17 Nicolás Otamendi (Manchester City – Anglia), 16 Marcos Rojo (Manchester United – Anglia), 3 Nicolás Tagliafico (Ajax – Hollandia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 7 Éver Banega (Sevilla – Spanyolország), 5 Lucas Biglia (Milan – Olaszország), 11 Ángel Di María (Paris Saint-Germain – Franciaország), 20 Giovani Lo Celso (Paris Saint-Germain – Franciaország), 14 Javier Mascherano (Hopej China Fortune – Kína), 13 Maximiliano Meza (Independiente), 22 Cristian Pavón (Boca Juniors), 15 Enzo Pérez (West Ham United – Anglia), 18 Eduardo Salvio (Benfica – Portugália)
TÁMADÓK: 19 Sergio Agüero (Manchester City – Anglia), 21 Paulo Dybala (Juventus – Olaszország), 9 Gonzalo Higuaín (Juventus – Olaszország), 10 Lionel Messi (FC Barcelona – Spanyolország)
Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

IZLAND
KAPUSOK:
1 Hannes Thór Halldórsson (Randers – Dánia), 13 Rúnar Alex Rúnarsson (Nordsjaelland – Dánia), 12 Frederik Schram (Roskilde – Dánia)
VÉDŐK: 14 Kári Árnason (Aberdeen – Skócia), 15 Hólmar Örn Eyjólfsson (Levszki Szófia – Bulgária), 3 Samúel Kári Fridjónsson (Valerenga – Norvégia), 5 Sverrir Ingi Ingason (Rosztov – Ororszország), 18 Hördur Björgvin Magnússon (Bristol City – Anglia), 2 Birkir Már Saevarsson (Valur), 6 Ragnar Sigurdsson (Rosztov – Oroszország), 23 Ari Freyr Skúlason (Lokeren – Belgium)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 8 Birkir Bjarnason (Aston Villa – Anglia), 19 Rúrik Gíslason (Sandhausen – Németország), 17 Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City – Wales), 7 Jóhann Berg Gudmundsson (Burnley – Anglia), 20 Emil Hallfredsson (Udinese – Olaszország), 10 Gylfi Thór Sigurdsson (Everton – Anglia), 16 Ólafur Ingi Skúlason (Karabükspor – Törökország), 21 Arnór Ingvi Traustason (Malmö FF – Svédország)
TÁMADÓK: 22 Jón Dadi Bödvarsson (Reading – Anglia), 11 Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország), 4 Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven – Hollandia), 9 Björn Bergmann Sigurdarson (Rosztov – Ororszország)
Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik