A belga bombagól döntött: Anglia megy az „európai” ágra

BACSKAI JÁNOS, CSERHÁTI ZOLTÁN, RITZ BALÁZSBACSKAI JÁNOS, CSERHÁTI ZOLTÁN, RITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2018.06.28. 19:44
null
A belgák cseppet sem bánták Januzaj bombagólját (Fotó: AFP)
A csoportkör utolsó mérkőzésén Belgium 1–0-ra legyőzte Angliát az oroszországi világbajnokságon, így előbbi Japánnal, utóbbi Kolumbiával találkozik a legjobb tizenhat között. Tunézia hátrányból 2–1-re nyert Panama ellen.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

G-CSOPORT

ANGLIA–BELGIUM 0–1 (0–0)
Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion, 33 973 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
ANGLIA: Pickford – Jones, Stones (Maguire, a szünetben), G. Cahill – Alexander-Arnold (Welbeck, 79.), Loftus-Cheek, Dier, Delph, Rose – Rashford, Vardy. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
BELGIUM: Courtois – Dendoncker, Boyata, Vermaelen (Kompany, 74.) – T. Hazard, Fellaini, Mousa Dembélé, Chadli – Januzaj (Mertens, 86.), Batshuayi, Tielemans. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Gólszerző: Januzaj (51.)
Sárga lap:
Tielemans (19.), Dendoncker (33.)

PANAMA–TUNÉZIA 1–2 (1–0)
Szaranszk, Mordovija Aréna, 37 168 néző. Vezette: Sukralla (bahreini)
PANAMA: Penedo – Machado, R. Torres (Tejada, 56.), F. Escobar, Ovalle – Bárcenas, Godoy, G. Gómez, Ávila (Arroyo, 81.), J. L. Rodríguez – G. Torres (Cummings, a szünetben). Szövetségi kapitány: Hernán Dário Gómez
TUNÉZIA: Maszluszi – Naggez, Bedui, Meriah, Haddadi – Szasszi (Badri, a szünetben), Szkiri, Saalali – F. Ben Jusszef, Kazri (Szrarfi, 89.), Szliti (Kalil, 77.). Szövetségi kapitány: Nabil Maalul
Gólszerző: Meriah (33. – öngól), ill. F. Ben Jusszef (51.), Kazri (66.)
Sárga lap: Ávila (78.), Gómez (80.), Tejada (96.), ill. Szasszi (44.), Badri (71.), Saalali (93.)

ANGLIA–BELGIUM 0–1

A G-csoport első helyezettje a négy világbajnokot, a második a hét európai országot felvonultató ágon folytatja világbajnoki szereplését. Ez volt a tét az angol–belga találkozón az utolsó fordulóban. Különös helyzet, mert előzetesen sokan gyanakodtak arra, hogy mindkét válogatott jobban örülne, ha Kolumbiával kellene találkoznia a legjobb tizenhat között – ezzel a későbbiekben (a döntőt kivéve persze) elkerülheti például Uruguayt, Portugáliát, Franciaországot, Argentínát, Brazíliát és Mexikót.

Az angolok és a belgák azonos mérleggel vágtak neki utolsó csoportmeccsüknek, egyedül az szólt Anglia elsősége mellett, hogy Anglia az első két körben összesen eggyel kevesebb sárga lapot kapott, mint Belgium. S mint az a japánok továbbjutásakor kiderült, nem lehetetlen, hogy a fair play pontok döntenek a rangsorról. A FIFA előre jelezte, nincs helye szándékos lapgyűjtésnek.

Voltak olyan aggódó hangok a találkozó előtt, hogy ez a mérkőzés hasonló lesz, mint a dán–francia meccs. Nem cáfolt rá ezekre a véleményekre az, hogy mindkét csapat tartalékosan állt fel – csak néhány eddigi alapember akadt a kezdőcsapatokban. Az angoloknál például a góllövőlistát vezető Kane és Sterling is kispados volt, a belgáknál Mertens, Lukaku, Eden Hazard és Kevin De Bruyne sem a pályáról hallgatta a himnuszokat.

A felek úgy döntöttek, nem csalják a futballt, s bár érződött, hogy egyik együttes sem túl motivált, akadtak labdarúgásra emlékeztető jelenetek. Rögtön az elején például Pickford védte Tielemans bombáját. Aztán nem sokkal később Fellaini fejese után Batshuayi a kapu felé pöckölte a labdát Pickford kezei közül, így Cahillnek kellett néhány centivel a gólvonal előtt mentenie.

A folytatásban is a belgák jártak közelebb a gólszerzéshez: Batshuayi lövését Stones blokkolta, Fellaini löketét a gólvonalról vágta ki az egyik angol védő.

Az első félidőben Angliának nem volt kaput eltaláló lövése, a belgák meg két sárgát is kaptak, így nagyon úgy tűnt, Anglia lesz Japán ellenfele az egyenes kieséses szakasz első körében.

Csakhogy a második játékrész 5. percében Adnan Januzaj gondolt egyet, s pokolian nagy gólt ragasztott ballal a jobb felsőbe, miután térdre kényszerítette Rose-t. 0–1

Januzaj góljánál esélye sem volt Pickfordnak (Fotó: AFP)
Januzaj góljánál esélye sem volt Pickfordnak (Fotó: AFP)

Mellesleg ez volt a 23 esztendős Januzaj első találata a belga válogatottban.

Anglia megpróbált válaszolni: Rashford óriási ziccerben találta magát, de Courtois hatalmas bravúrral szögletre mentett.

Southgate beküldte Welbecket, így mindegyik angol mezőnyjátékos pályára lépett már a vb-n. Sőt, az Arsenal csatára majdnem egyenlített, Courtois öklözése után a bal alsót vette célba, de Fellaini megmentette a belgákat.

A hajrában mindkét kapu előtt akadtak lehetőségek, végül a csoportkört így hibátlanul záró Belgium találkozik Japánnal a nyolcaddöntőben. Anglia a kolumbiaiakkal csap össze a legjobb tizenhat között.


PANAMA–TUNÉZIA 1–2

Csak a szép búcsú motiválhatta Panamát és Tunéziát, hiszen a pont nélküli két együttesnek már nem volt esélye továbbjutni. Ezt a találkozót sem lehet a vb legjobb összecsapásának titulálni, de azért becsülettel próbálkoztak a felek. Tunéziánál sokkal többet volt a labda, de a panamai kontrák rejtettek némi veszélyt – már amikor nem a tunéziaiakhoz passzolták az akció végén a labdát.

A vezetést Panama szerezte meg a 33. percben. José Luis Rodríguez lövése megpattant Jasszin Meriahon, így öngóllal került előnybe a közép-amerikai válogatott. 1–0

Ez a találat egyébként azt jelentette, hogy a 2018-as vb-n mindegyik résztvevő válogatott legalább két gólt szerzett, márpedig ilyenre korábban még egyik tornán sem volt példa.

A szünetben még vezetett Panama, az 52. percben már nem. Vahbi Kazri beadását Fahreddin Ben Jusszef lőtte be a kapuba. 1–1

Ez volt a világbajnokság történetének 2500. gólja.

Kazri góljával megszakadt Tunézia 1978 óta tartó nyeretlenségi sorozata (Fotó: AFP)
Kazri góljával megszakadt Tunézia 1978 óta tartó nyeretlenségi sorozata (Fotó: AFP)

S nem sokkal később jött a 2501. találat is. Negyedórával később Haddadi remek passzát Kazri vágta a léc alá, Tunézia fordított! 1–2

Hiába minden erőfeszítés, Panama története harmadik vb-meccsét is elvesztette. Tunézia viszont győzelemmel búcsúzott Oroszországtól, sőt megszakadt 1978 óta tartó, 13 meccses nyeretlenségi sorozata.

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Belgium339– 2+79
2. Anglia3218– 3+56
3. Tunézia3125– 8–33
4. Panama332–11–90

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik