Kasper Schmeichel tuti nem a vonalon van (Fotó: AFP)

A Kicker által megvizsgált esetekben kivétel nélkül a kapusok voltak a „hunyók”, és a szabálytalanság is ugyanúgy történt: hogy jobban fogják a szöget, a kapuvédők előrébb léptek a gólvonalról. Ezt a horvát–dán találkozó hosszabbításában, Luka Modric kihagyott büntetőjénél reklamálták is a horvátok, akik rámutattak arra, hogy Kasper Schmeichel elmozdult előrefelé a vonalról.

Szigorúbban kellene fellépni a tizenegyeseknél a vonalról előreugró kapusokkal szemben?

Igen, a játékvezetőnek szigorúan be kellene tartatnia a szabályokat   (1880)
Nem, felesleges „szőrözés” ezzel foglalkozni   (1227)
Összes szavazat: 3107
Szavazás kezdete: 2018. 07. 03
 

A szabálykönyv teljesen egyértelműen fogalmaz: „A kapusnak a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig.” Ezt a szabályt gyakorlatilag sosem tartatják be a játékvezetők, és már a futballisták is csak nagyon feltűnő esetekben reklamálják, hogy előrébb jött a kapus. A Kicker elemzése szerint a két vb-nyolcaddöntő tizenegyespárbajaiban a 19-ből 15 kísérletnél szabálytalanság történt.

A horvát Danijel Subasic minden kísérletnél előreugrott, míg a dán Kasper Schmeichel és az orosz Igor Akinfejev csupán egyszer maradt a szabályoknak megfelelően a vonalon. Az egyetlen kapus, aki csak alig-alig próbálta meg javítani a szöget (egyszer mozdult előre), a spanyol David de Gea volt. Ő nem is fogott ki egyetlen kísérletet sem...

David de Gea általában követte a szabályokat, ám nem sokra ment vele (Fotó: AFP)