Vb 2018: a svédek félpályás góllal verték meg a franciákat!

Vágólapra másolva!
2017.06.09. 22:42
null
A meccs képe: Ola Toivonen a felezővonalról Hugo Lloris kapujába ível (Fotók: AFP)
A francia labdarúgó-válogatott 2–1-es vereséget szenvedett Svédországban a világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának 6. fordulójában. A hazaiak győztes gólját a 93. percben Ola Toivonen szerezte, aki a felezővonalról ívelt a franciák kapujába Hugo Lloris hibáját követően. A hollandok kiütötték Luxemburgot, a fehéroroszok egy góllal bizonyultak jobbnak a bolgároknál.

SVÉDORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

A francia válogatott keretének mélységéről sokat elárul, hogy Didier Deschamps szövetségi kapitány megtehette, hogy – a teljesség igénye nélkül – Umtitit, Kantét, Lacazette-et, Mbappét és Ousmane Dembélét is csak a kispadra jelölje a stockholmi Friends Arenában rendezett mérkőzésen.

Amelyen a 37. percben a játéknap egyik, ha nem a legszebb jelenetét láthatták a nézők, amikor Olivier Giroud pompás góljával megszerezték a vezetést a franciák. Payet jobb oldali beadása után a labda megcsúszott az egyik svéd védő fején, majd az Arsenal csatára elé került, aki a tizenhatos csücskénél felpörgette azt, majd ballal, kapásból a kapu bal oldalába bombázta. Szenzációs jelenet volt (0–1).

Giroud a 27. gólját szerezte címeres mezben, ezzel utolérte a francia örök góllövőlista nyolcadik helyén álló Karim Benzemát.

Olivier Giroud lövőmozdulata sem volt csúnya
Olivier Giroud lövőmozdulata sem volt csúnya

Nem sokat kellett várni a svédek válaszára, hat perccel később megszületett az egyenlítő találat. Augustinsson bal oldali beadásánál eltolódtak a francia védők, a labda eljutott az őrizetlenül hagyott Jimmy Durmazhoz, aki szép mozdulattal kilőtte a jobb alsót (1–1).

A második félidőben a franciák tettek többet a győzelemért, pedig a csoportban elfoglalt helyezéseket tekintve a svédeknek kellett volna – de mégis a „háromkoronások” nyertek! A 93. percben Hugo Lloris, a vendégek kapusa a tizenhatost elhagyva szerette volna felívelni a labdát, de ez nem sikerült, laposan csak a felezővonalig sikerült elrúgnia, ahonnan Ola Toivonen egyből visszaemelte a kapujába! Giroud gólját nem volt könnyű túlszárnyalni, de Toivonen megtette (1–2).

TOIVONEN GÓLJA

HOLLANDIA–LUXEMBURG

A svédek győzelme miatt nemcsak a franciák, hanem a hollandok is bosszúsak, hiszen így „hiába” verték meg Luxemburgot, három pont lemaradással maradtak a csoport harmadik helyén. Az oranje meccse elsősorban Wesley Sneijderről szólt, aki 131. alkalommal lépett pályára a címeres mezben, ezzel lehagyta Edwin van der Sart, és már egyedül vezeti a holland válogatottsági örökranglistát.

A csapat megadta a módját Sneijder megünneplésének, ötgólos győzelmet aratott, akárcsak öt nappal ezelőtt, az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen. A hollandok 1984 óta először nyertek meg egymást követő két meccset ekkora különbséggel.

A vezetést a 21. percben Arjen Robben szerezte meg, aki 33. gólját szerezte a nemzeti együttesben, ezzel utolérte Johan Cruyffot és Abe Lenstrát. A másodikat Sneijder vállalta magára, távolról kilőtte a jobb alsó sarkot.

A második félidőben Georginio Wijnaldum és Quincy Promes, majd a hajrában tizenegyesből Vincent Janssen is betalált, kialakítva ezzel az 5–0-s végeredményt.

A csoport harmadik meccsén Fehéroroszország hazai pályán 2–1-re legyőzte Bulgáriát, amely a hosszabbításban szépített.

VB-SELEJTEZŐK
EURÓPAI ZÓNA

A-csoport
, 6. forduló
Hollandia–Luxemburg 5–0 (Robben 21., Sneijder 34., Wijnaldum 62., Promes 70., V. Janssen 84. – 11-esből)
Svédország–Franciaország 2–1 (Durmaz 43., Toivonen 93., ill. Giroud 37.)
Fehéroroszország–Bulgária 2–1 (Szivakov 33. – 11-esből, Szavickij 80., ill. Kosztadinov 91.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 6 4 1 1 12– 4 +8 13
2. Franciaország 6 4 1 1 11– 5 +6 13
3. Hollandia 6 3 1 2 13– 6 +7 10
4. Bulgária 6 3 3 9–12 –3 9
5. Fehéroroszország 6 1 2 3 4–11 –7 5
6. Luxemburg 6 1 5 6–17 –11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik