Vb 2018: a Skót-felföldről a horvát stábba – „ősi ellenség” szúrhat ki Angliával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.11. 13:15
null
A felkészítéssel eddig biztosan nem volt gond: Horvátország vb-elődöntőre készül (Fotó: AFP)
A skót szurkolók hagyományosan csak „az ősi ellenségként” („The Auld Enemy”) hivatkoznak az angol labdarúgó-válogatottra – a kifejezés persze nem innen, hanem az évszázados angol–skót villongásokból jön. Az Anglia–Horvátország vb-elődöntőn mindenesetre délszláv szomszédjaink soraiban „harcol” egy skót szakember, Marc Rochon is.

Hogy miként kerül Marc Rochon a horvát stábba? A John o'Groatsból – a háromszázas lélekszámú falu a Brit-sziget legészakibb pontja – származó fiatalember az arab emírségekbeli al-Ainnál dolgozott együtt Zlatko Daliccsal videoelemzőként. Amikor Dalicot kinevezték horvát szövetségi kapitánynak, felkérte a skót elemzőt, maradjon a stábjában – Rochon pedig igent mondott.

„Három és fél évig dolgoztunk együtt az al-Ainnál, és amikor elment szövetségi kapitánynak, megkért, hogy segítsek neki, így 2017 novembere óta dolgozom a horvát válogatott mellett. Nem Horvátországban élek, csak a felkészülési időszakokra és a mérkőzésekre utazom, de nagyon jók a tapasztalataim, mindenki nagyon barátságos és befogadó. Nagyon nehéz a horvát nyelv, de szerencsére a játékosok többsége és a stáb beszél angolul. Horvátország gyönyörű, az étel pompás, mindig nagy öröm odautazni” – magyarázta Marc Rochon a John O'Groat Journal and Caithness Courier helyi lapnak.

 

null

null



 

„Én felelek a csapatnál az információgyűjtésért, én analizálom a mérkőzéseinket és edzéseinket, és jelentéseket készítek az edzői stábnak. Ez nagyon is háttérmunka, az én feladatom az, hogy az összegyűjtött információval segítsem az edzői stáb döntéshozatalát. Nagyon profik a játékosok, ezt látni a mérkőzések utáni üléseken, amikor elemezzük a történteket és rávilágítunk azokra a dolgokra, amelyekben fejlődni kell” – mondta saját szerepéről. Rochon nem a kispadról, hanem a lelátóról követi a mérkőzéseket, és megfigyeléseit, elemzéseit egyből elküldi a kispadra Drazen Ladic másodedzőhöz.

És hogy milyen nagy utat tett meg Marc Rochon a horvát válogatott stábjáig? Elég ránézni szülőhelye futballpályájára (a John o'Groats a fotón épp az Orkney-szigeteki Kirkwall Hotspursszel játszik)!

Pályán a John o'Groats, ellenfél a Kirkwall (Fotó: John o'Groats FC)
Pályán a John o'Groats, ellenfél a Kirkwall (Fotó: John o'Groats FC)
Jellegzetes életkép: a Duncansby Head, John o'Groats mellett (Fotó: AFP)
Jellegzetes életkép: a Duncansby Head, John o'Groats mellett (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik