Vb 2018: a horvátok kapitányát nem érdekli Argentína sorsa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.26. 07:32
null
Zlatko Dalic (balról a második) csak az övéivel foglalkozik (Fotó: AFP)
Komolyság, fegyelem, mindenféle idegeskedés nélkül – ez jellemezte az utolsó horvát tréninget az Izland elleni meccs előtt. Nem csoda, hogy mindenki nyugodt, hiszen kényelmes helyzetből várhatják a találkozót, a továbbjutás már megvan és a csoportelsőség is csak karnyújtásnyira. Horvátországban Argentína legyőzése óta mindenki arról beszél: megismételhető az 1998-as siker, amikor Davor Sukerék bronzérmesek lettek.

 

„Nehéz a két generációt összehasonlítani, hiszen a futball azóta nagyon megváltozott. Talán a mostani csapat javára szól egy kicsit, hogy nagyobb klubokban játszanak a fiúk. Barcelona, Real Madrid, Juventus… Szép eredményeket értünk el addig, de csak mérkőzésről mérkőzésre gondolkodunk. Nehéz lesz a húsz évvel ezelőtti sikert megismételni, de ezen dolgozunk” – jelentette ki Zlatko Dalic szövetségi kapitány.

A horvátoknak a csoportelsőség a tét Izland ellen, ugyanakkor az argentinok jövőjét is befolyásolhatják: ha kikapnak, Lionel Messiék akár Nigéria legyőzése ellenére is búcsúzhatnak.

„Ahogy az első két fordulóban, most is csak a saját mérkőzésünkre fogunk koncentrálni. Engem Horvátország érdekel, nem Argentína vagy Nigéria. A helyemben mindenki így gondolkodna.”

Azt azonban nem akarta elárulni, hogy mennyire változik meg a kezdőcsapat, vagyis pihentet-e kulcsjátékosokat. Illetve egyelőre még a nyolcaddöntőre sem gondol, ahol akár Franciaország is szembejöhet, ha valamelyikük nem nyeri meg a csoportját.

„Nem foglalkozunk ezzel. Egyáltalán nem számolgatunk, és akkor biztosan nem fogjuk elveszíteni a mérkőzést” – zárta rövidre Dalic.

KI HOGYAN JUTHAT TOVÁBB?
A D-csoportban kaotikus a helyzet. Horvátország már továbbjutott, de a további három együttes bármelyike csatlakozhat mellé. A horvátok az izlandiakkal játszanak, pontszerzés esetén csoportelsőként zárnak. Nigéria is lehet még csoportelső, abban az egy esetben, ha a horvátok kikapnak, a nigériaiak elverik Argentínát, és közben jobb lesz a gólkülönbségük, mint a horvátoknak (jelenleg Horvátország +5-ös, Nigéria nullás gólkülönbséggel áll), vagy a további mutatókban jobbnak bizonyulnak a horvátoknál, vagy a sorsoláskor nekik kedvez a szerencse.

Nigéria a papírforma szerint már döntetlennel is továbbjut, hacsak Izland nem győzi le annyira Horvátországot, hogy a gólkülönbséggel vagy a szerzett gólokkal jobbnak bizonyul az afrikai csapatnál.

Izland kiesik, ha Nigéria legyőzi az argentinokat. A továbbjutáshoz le kell győznie Horvátországot, és izgulni azon, hogy a másik mérkőzés döntetlen legyen (akkor Nigériával szemben jobb gólkülönbséggel vagy több szerzett góllal léphet tovább) vagy nyerjenek az argentinok (ez esetben meg a dél-amerikaiaknál kell jobbnak lennie a gólkülönbséget, a szerzett gólok számát vagy a fair play pontszámot illetően, vagy szerencsésebbnek a sorsolásnál).

Argentína továbbjutási reménye csak győzelme esetén él, de akkor elég nagy a sansza a nyolcaddöntőre. Csupán Izland tehet keresztbe neki a fentebb említett módokon.

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

D-CSOPORT
Június 26., kedd
20.00:
Izland–Horvátország (Rosztov-na-Donu) (Tv: Duna)
20.00: Nigéria–Argentína (Szentpétervár) (Tv: M4 Sport)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 2 2 5–0 +5 6
2. Nigéria 2 1 1 2–2 0 3
3. Izland 2 1 1 1–3 –2 1
4. Argentína 2 1 1 1–4 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik