A horvát kormányfő kiemelte: számos közép-európai és délkelet-európai, valamint szomszédos ország azonosult a horvát győzelemmel az oroszországi vb szerdai elődöntője után, ahol a válogatott hosszabbításban 2–1-re legyőzte Anglia csapatát.

„Jó érzés töltött el, amikor az elmúlt tíz napban a különböző politikai fórumokon ezen országok vezetői kifejezték támogatásukat és azt szerették volna, hogy Horvátország bejusson a döntőbe” – fogalmazott a kormányfő.

A franciák elleni vasárnapi fináléval kapcsolatban elmondta: egy gól különbségnyi sikerrel is megelégszik. Úgy vélte, történelmi lehetőség előtt állnak, hogy elégtételt vegyenek a franciákon. Az 1998-as vb-n az elődöntőben a horvát válogatott éppen a házigazda franciáktól kapott ki 2–1-re, ezért csak a harmadik helyért játszhatott.

„A mostani győzelem vitathatatlanul a játékosok érdeme, nekünk pedig boldognak kell lennünk, hogy részesei lehetünk ennek a csodának – magyarázta Plenkovic. – Felejthetetlen pillanatok ezek, amelyeknek minden másodpercét ki kell élvezni.”
 
A kormányfő arról is beszélt, hogy tervezik egy nemzeti stadion építését, de mindenekelőtt méltó ünnepséget szeretnének rendezni a hazatérő válogatottnak.