Vb 2018: a doppingbotrány miatt félreáll az orosz futballvezér

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.12.25. 22:22
null
Vitalij Mutko hamarosan a vb-főszervezői pozícióról is lemondhat (Fotó: AFP)
Hat hónapra átadja az orosz futballszövetség vezetését Vitalij Mutko, a szervezet elnöke az orosz sportolókat ért doppingvádak miatt – jelentették orosz hírügynökségek.

Mutko, aki egyúttal sportért felelős orosz miniszterelnök-helyettes és a jövő évi labdarúgó-világbajnokság főszervezője, az orosz labdarúgó szövetség vezetésének hétfői moszkvai ülésén azzal indokolta döntését, hogy a kormányzati teendőkre kíván összpontosítani. Tisztségét az orosz futballszövetség élén Alekszandr Alajev főigazgató veszi át ügyvezetőként.

Mutko – aki a 2014-es szocsi olimpia alatt sportminiszter volt – azt mondta, hasonló intézkedésre tesz javaslatot az általa betöltött másik tisztséggel, a 2018-as vb főszervezői posztjával kapcsolatban is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága december 5-én döntött úgy, hogy a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a jövő évi pjongcsangi téli olimpiáról, egyben kitiltja Mutkót minden olimpiai eseményről. Az orosz doppingbotrány miatt nyomás alá került Mutko a Nemzetközi Labdarúg-szövetség (FIFA) részéről is.

A FIFA közleményben mondott köszönetet Mutkónak döntéséért.

„A FIFA megérti Mutkó döntését, amelyet az Oroszországban 2018-ban megrendezendő világbajnokság érdekében is hozott. A FIFA köszönetét fejezi ki Mutkónak ezért a felelősségteljes lépésért és a világbajnokság előkészítése érdekében folytatott eddigi munkájáért” – áll a dokumentumban.

A közlemény szerint az, hogy az orosz politikus ideiglenesen átadja a futballszövetség vezetését, nem lesz kihatással a világbajnokság megszervezésére, tekintettel a FIFA, az orosz kormány, a vb-szervezőbizottság, illetve az orosz labdarúgó szövetség (RFSZ) sikeres együttműködésére. A FIFA a napokban megvitatja az érintett felekkel a fejleményeket, és egyeztet a szervezőbizottságot érintő következő lépésekről – teszi hozzá a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik