Vb 2018: a brazilok után a svédeket is elérte a mexikói átok

Vágólapra másolva!
2018.07.07. 21:01
null
Nem jó előjel legyőzni Mexikót a világbajnokságokon! (Fotó: AFP)
Érdekes bejegyzésre bukkantunk a svédek angolok elleni vereségét követően, ennek kapcsán pedig utánajártunk az úgynevezett mexikói vb-átoknak. Idén a svédek mellett a brazilokat is elérte a „végzet”.

 

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
SVÉDORSZÁG–ANGLIA 0–2
(0–1)
Szamara
, Szamara Aréna, 39 991 néző. V: Björn Kuipers (holland)
Svédország: R. Olsen – Krafth (P. Jansson, 85.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal, Forsberg (M. Olsson, 65.) – M. Berg, Toivonen (Guidetti, 65.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Lingard, Henderson (Dier, 85.), Alli (Delph, 77.), Young – Sterling (Rashford, 91.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Maguire (30.), Alli (59.)
Sárga lap: Guidetti (88.), Seb. Larsson (94.), ill., Maguire (87.)

Az 1966-os világbajnokságon a közép-amerikaiak a csoportkörben búcsúztak, mivel két döntetlen mellett az angoloktól 2:0-ra kikaptak. Az otthon játszó „háromoroszlánosok” később megnyerték a vb-t, máig ez az egyetlen aranyérmük.

Ezt követően viszont aki bármelyik szakaszban megverte Mexikót, nem tudott vb-címet szerezni!

1970-ben veretlenül zárta a csoportkört, a negyeddöntőben viszont az olaszoktól 4–1-re kikapott. Az olaszok a brazilok elleni fináléban szintén 4–1-re maradtak alul.

A csapat az 1974-es vb-re nem jutott ki, az 1978-asra viszont igen, ám sok örömben nem volt része: Lengyelország, Németország és Tunézia is alaposan elpáholta a gárdát. Az afrikai együttes a csoportból sem jutott tovább, majd a második csoportkörben a lengyelek és a németek is harmadikok lettek, így az 5. és 6. helyen zártak.

Az 1982-es viadal újfent kimaradt, 1986-ban ellenben rendezőként a negyeddöntőig veretlenül meneteltek a mexikóiak, ott azonban a nyugatnémetek tizenegyesekkel nyertek. A döntőben pedig 3–2-re kikaptak Argentínától.

Az 1990-es tornáról kizárták az együttest, aztán 1994-ben a mexikói, ír, olasz és a norvég csapat is egy győzelmet, döntetlent, illetve vereséget tudott felmutatni, mindegyik ugyanannyi gólt szerzett, amennyit kapott, azonban a közép-amerikaiak három szerzett gólja első helyet ért. Három gárda is továbbjutott innen, egyedül az 1–1-gyel záró norvégok nem – akik 1–0-ra legyőzték Mexikót... A nyolcaddöntőben Bulgária tizenegyesekkel megálljt parancsolt, de az elődöntőben Hriszto Sztoicskovék számára Olaszország már túl erősnek bizonyult.

Az 1994-es tornával kezdve Mexikó sorozatban hétszer is továbbjutott a csoportjából – és mindannyiszor a nyolcaddöntő jelentette a végállomást!

1998-ban a veretlen csoportkört a németek elleni fájdalmas végjáték követte (a 75. percben még 1–0 volt, a vége 1–2 lett), Jürgen Klinsmannék meg a következő szakaszban rögvest búcsúztak is, a horvátok 3–0-ra nyertek.

2002-ben az olaszokat is megelőzve csoportelsők lettek, de az Egyesült Államok csapata 2–0-ra legyőzte őket, majd kikapott a negyeddöntőben Németországtól.

2006-ban a csoportban Portugália, a nyolcaddöntőben Argentína bizonyult erősebbnek, előbbi a franciák elleni elődöntőben, utóbbi a németek elleni negyeddöntőben bukott el.

2010-ben a csoportelsőségről döntő meccsen Uruguay örülhetett, a 16 között pedig újra Argentína előbbi az elődöntőben a hollandoktól, utóbbi a negyeddöntőben a németektől kapott ki.

2014-ben a házigazda csoportjában veretlenül lett második Mexikó, ám a nyolcaddöntőben a hollandok nyertek – igaz, a 88. percben még 1–0-ra a közép-amerikaiak vezettek azon a meccsen... –, akik az elődöntőben tizenegyesekkel veszítettek Argentínával szemben.

Így érkeztünk el 2018-hoz, amikor is a németek és a dél-koreaiak legyőzése után a svédek ellen a csoportzárón belefért a sima vereség, a brazilok elleni 0–2 viszont már nem a 16 között. A negyeddöntőben pénteken a dél-amerikaiak kikaptak Belgiumtól, ma pedig a svédek Angliától, vagyis a mexikói átok továbbra is él.

A brazilokat is elérte a „végzet” (Fotó: AFP)
A brazilokat is elérte a „végzet” (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik