Vb 2018: 37 év után a lelátón – Ramos szerint az iráni nők a nap nyertesei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 13:32
null
Férfiak és nők együtt a stadionban: sokáig kellett erre várni Iránban (Fotó: AFP)
Kicsi, de fontos történelmi lépés: a labdarúgó-világbajnokságon lejátszott Irán–Spanyolország (0–1) csoportmérkőzést nők és férfiak együtt nézhették meg a teheráni Azadi Stadionban. Ez volt az első alkalom, hogy 1981 óta beengedtek nőket is férfi labdarúgó-mérkőzésre, még ha most csak kivetítésről volt is szó.

Az Open Stadiums beszámolója szerint nem ment könnyen a beengedés, volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, lefújják a meccsnézést, de belügyminiszteri intézkedés után a helyszíni fotók tanúsága szerint az iráni női drukkerek bejutottak a stadionba.

Az iráni szövetség rengeteg kritikát kapott amiatt, hogy nőket nem engednek be a stadionokba férfi mérkőzésekre – annak ellenére, hogy a nemi diszkriminációt a FIFA alapszabálya tiltja. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke márciusban ígéretet kapott az irániaktól, hogy feloldják a korlátozást.

Szerda esti életkép az Azadi Stadionból (Fotó: AFP)
Szerda esti életkép az Azadi Stadionból (Fotó: AFP)

A világbajnokságra természetesen nem vonatkozhatnak az iráni tiltások, így aztán a kazanyi stadionba kilátogató, jelentős létszámú perzsa szurkolótáborban is rengeteg nő volt – többen közülük az első és a második csoportmérkőzésen is transzparensekkel jelezték, eljött az idő, hogy véget vessenek a diszkriminációnak.

Az iráni „stadionnyitásra” a spanyol válogatott világ- és Európa-bajnok védője, Sergio Ramos is reagált:

„Ők a mai nap valódi győztesei. Remélhetőleg az első eset a sokból” – írta Ramos Twitter-csatornáján.

Tiltakozó transzparens a vb-n az iráni nőkkel szembeni diszkrimináció miatt (Fotó: AFP)

A világbajnokságon semmi akadálya nincs, hogy az iráni nők a lelátón buzdítsák csapatukat (Fotó: AFP)
Tiltakozó transzparens a vb-n az iráni nőkkel szembeni diszkrimináció miatt (Fotó: AFP) A világbajnokságon semmi akadálya nincs, hogy az iráni nők a lelátón buzdítsák csapatukat (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik