Tömegsport – Malonyai Péter jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.12.01. 23:22

Nemigen hozott lázba a világbajnoki csoportsorsolás, ám erről korántsem a futball tehet. Nekem (is) ez a földkerekség legcsodálatosabb játéka, olyan mese, amilyet csak Hollywood képes méltón, emészthetően rózsaszín tüllbe öltöztetni. Meglátja egymást a szomszéd kisfiú és a szomszéd kisleány, szikra, tűz, ásó, kapa, holtodiglan-holtomiglan – és hatvan év múlva az aggastyán éppen olyan gyönyörűnek látja korban hozzáillő feleségét, mint az első pillanatban.

Én a futballal jártam így, bajom miért lenne vele. Azzal már rengeteg, hogy különféle – politikai, kereskedelmi – megfontolásokból egyre több az olyan torna, hogy aki arra jár, benézhet. A Bajnokok Ligája után a futball-világbajnokság is tömegsport lett, így aztán édes mindegy, ki kivel, amíg el nem jön a kieséses szakasz. Ha tizenhatból nyolc lesz, a nyolcból négy, a négyből kettő, a kettőből világbajnok, az már sportesemény, verseny. Érdemes rá figyelni.

Véletlenek persze nincsenek, nem vagyok különösen meglepve, hogy a házigazda Oroszországnak (területe: 17 098 240 négyzetkilométer, népessége: 146 804 372 fő) verhető ellenfelek jutottak, a Guardian egyenesen a legkönnyebb csoportnak minősíti. A lap egyébként a portugálok négyesét ítéli a legkeményebbnek, a többieknél két erős (a braziloké és a belgáké), három kiegyensúlyozott (az argentinoké, a németeké és a lengyeleké) és egy könnyű (a franciáké) négyest sikerült összedrótozni Moszkvában.

Illusztris vendégekkel, némi gálával, ami izgalmasabb volt, mint a golyók ki, cetli fel akció, főként a Mojszejev együttes jóvoltából. Nálam ők a világbajnokok – kalapon innen és túl mélyen meghajolok előttük.

Mielőtt bárki rám sütné, igen, savanyú a szőlő. Ehetetlen a termés azért is, mert csak eszembe jutott többször is, hogy összetrombitálhatnak egy-egy vb-n akkora tömeget, mint amekkora – maradok aktuális – Moszkvában az Arbaton hömpölyög turistaszezonban, nekünk az is sok.

Nekünk itt a tucat, ezen a szombaton is lesz forduló a mi kis enbéegyünkben.

Várják, ugye?

Hiszen ez a miénk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik