Vb-erősorrend: rendeztük a 32 csapat erőviszonyait!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.12.01. 11:59
null
Leroy Sané az előző vb óta megújult, de csipetnyit sem gyengült német válogatott kulcsembere (Fotó: AFP)
Moszkvában közép-európai idő szerint 16 órától felszökik a vb-láz: ekkor tartják ugyanis a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság sorsolását. A 32 csapat szokás szerint 8 négyes csoportba kerül, és azonos kontinentális zónából kizárólag európai válogatottak kerülhetnek egymás mellé, belőlük is legfeljebb kvartettenként kettő. A Bajnokok Ligájához hasonlóan a világbajnokság előtt is rendszeresen közzétesszük erősorrendünket, melyet a szerkesztőségen belüli szavazás dönt el. Elsőre nem kockáztatunk sokat – a lista eleje alighanem papírforma.

 

32. PANAMA

Kollégáink erősorrendje és a pontszámok alapján Panama nagyjából annyira hiányzik nekik a világbajnokságra, mint egy mérkőzés az orosz Távol-Keleten, azzal a különbséggel, hogy Vlagyivosztokban vagy Habarovszkban nem lesz meccs, Panamát viszont óhatatlanul behúzzák az egyik csoportba... Az abszolút újonc a selejtezőkön pályára lépő futballistákat tekintve a világbajnokság legidősebb keretével utazhat majd Oroszországba, veszítenivalója semmi, a torna nagy ünnep lesz a kis országnak. Pénteken alighanem megáll az élet a sorsolás idejére: panamai idő szerint reggel nyolctól húzzák ugyanis a golyókat Moszkvában. A sorsoláson ott lesz a legismertebb panamai labdarúgó is: a 2006-ban visszavonult Dely Valdes a FIFA díszvendégeként érkezett az orosz fővárosba.

31. SZAÚD-ARÁBIA

A szaúdiak erős felvezetéssel készültek a sorsolásra: a csapatot Bert van Marwijktől szeptemberben átvevő Edgardo Bauzát úgy rúgták ki a Portugália (0–3) és Bulgária (0–1) elleni zakókat követően egy hete, hogy meg sem tudott mukkanni (mekkanni?). Az egykori holland és az egykori argentin kapitány után egy egykori chilei kapitány jön, Juan Antonio Pizzi lesz a szaúdiak szakvezetője – azt már nem merjük megkockáztatni, hogy a világbajnokságon is ő vezeti a nemzeti csapatot... A szaúdiak egyébként megpróbálták Van Marwijket visszaédesgetni, de miután ugyanolyan feltételeket kínáltak, mint két hónapja, a holland tréner megint nemet mondott. Pedig a szaúdi szurkolók szerint egy kifejezetten gyenge generációból hozott ki vb-kvalifikációt.

A VB-SORSOLÁS
Időpont: 2017. december 1., péntek, 16.00
Helyszín: Moszkva, Kreml
Házigazda: Gary Lineker és Marija Komandnaja
Tv: M4 Sport, élő

30. IRÁN

A szaúdiak egyik legnagyobb riválisánál nyugodtabb az élet, Carlos Queiroz 2011 óta ül a kispadon. A portugált nagy becsben tartják, ami nem is csoda, viszont a rutinos trénernek ismét a régi nehézségekkel kell szembenéznie: nem ideális a programszervezés, és kérdéses, megkap-e mindent a sikeres felkészüléshez a stáb. Az egyik legnagyobb fejfájása viszont megoldódhat: visszatérhetett Maszud Sodzsaei, az irániak talán legjobb játékosa, akit Ehszan Hadzsi Szafival együtt azért raktak ki a válogatottból, mert görög klubcsapatuk színeiben pályára léptek egy izraeli csapat ellen, márpedig ez iráni sportolónak tilos. Azért ilyen „szakmai” problémákkal kevés edzőnek kell megbirkóznia.

29. TUNÉZIA

A tunéziaiak megkezdték az afrikai válogatottak esetében világbajnokságok előtt rutinszerűnek mondható honosítási köröket: bekopogtak Sami Khedira öccséhez, Ranihoz, aki valóban tunéziai származású, viszont nem ismeri a játékosokat, illetve sem arabul, sem franciául nem beszél… Így aztán igent sem mondott (egyelőre).

28. MAROKKÓ

Marokkóban minden szép: az Hervé Renard által gardírozott válogatott Elefántcsontpartot idegenben lelépve masírozott ki a világbajnokságra egy ki-ki mérkőzésen, a Vidad Casablanca megnyerte az afrikai BL-t, a csapat kimondottan erős, elképzelhető, hogy a keret háromnegyede Európában született és nevelkedett, topkategóriás képzéssel felvértezett játékosokból kerül ki. A szám még nőhet is, hiszen a Madridban született, s a Barcelonánál nevelkedett Munir el-Haddadi a FIFA-hoz fordult, hogy kérelmezze, engedélyezzék a pályára lépését marokkói színekben. A bökkenő az, hogy Munir tétmeccsen már debütált a spanyol válogatottban, ezért a szabályok szerint nem válthatna országot. Ő maga (bár a marokkóiak régóta hívták) korábban elmondta, mindig is a spanyol nemzeti csapatban gondolkodott… Ezek után érthető az észak-afrikai drukkerek fanyalgása, akik szerint érdekes módon a hazaszeretet csak a világbajnoki kvalifikáció után lobbant fel Munirban.

27. AUSZTRÁLIA

A világbajnoki kvalifikáció annyira megviselte a szövetségi kapitány Ante Postecoglout, hogy még a borostája is beleőszült – a szakvezető egy héttel a sorsolás előtt lemondott, így az ausztráloknak nincs jelenleg szakvezetőjük. Postecoglou rengeteg kritikát kapott az együttes (néha kritikán aluli) játéka és a nehézkes kijutás miatt, így nem csoda, hogy távozott – mivel a válogatott jövő márciusig nem lép pályára, van idő válogatni a jelöltek között.

26. DÉL-KOREA

A legtöbb csapattal ellentétben a dél-koreaiaknak még tétmérkőzésük is lesz idén, nem is egy: a Kelet-Ázsiai-kupáért vívnak meg Kínával, Japánnal és Észak-Koreával. A szövetségi kapitány Sin Te Jongnak lehetősége van kicsit kísérletezni európai légiósok nélkül, no meg javítani a förtelmes 2017-es mérlegen: Dél-Korea tíz mérkőzéséből csak kettőt tudott megnyerni ebben az évben.

25. COSTA RICA

Costa Rica számára a budapesti vereséggel véget ért a szezon, és a közép-amerikaiakra rá is fér a pihenő, mert ötös nyeretlenségi szériában kínlódnak, a legutóbbi három meccsüket el is vesztették. A legutóbbi vb meglepetéscsapatát (ne felejtsük, 2014-es negyeddöntősről, majdnem elődöntősről beszélünk) nagy küldöttség kíséri el Oroszországba, mivel a Costa Rica-iak a sorsolás után akarják egyeztetni a 2018-as felkészülési programjukat, valamint kiválasztják a vb-bázisukat is.

24. PERU

A harminckettes mezőny utolsóként kijutó csapata egészen parádés évet tudhat maga mögött: az 1982 óta először vb-résztvevő peruiak veretlenül zárták 2017-et (6 győzelem, 4 döntetlen), és ez jókora önbizalommal vértezheti fel őket. A jó szereplés második kalapos kiemeléssel járt, sőt a próbasorsoláson olyan kvartetteket kapott a válogatott, amelyekből jó eséllyel tovább is juthatna. Míg Oroszországban sorsolnak, Peruban rendelnek: a válogatott mezszállítója, kihasználva a sorsolással járó felhajtást, december elsején mutatja be a csapat új szerelését. A sorsolás előtt is lesz miért izgulni, a kokaszármazékkal a doppingvizsgálaton megbukott Paolo Guerrero ügye ugyanis a fegyelmi bizottság elé kerül. A futballista csütörtökön négyórás meghallgatáson vett részt, döntés még nincs.

Aliou Cissé játékosként vb-negyeddöntős volt – mire megy szövetségi kapitányként Szenegállal? (Fotó: AFP)
Aliou Cissé játékosként vb-negyeddöntős volt – mire megy szövetségi kapitányként Szenegállal? (Fotó: AFP)

23. SZENEGÁL

A 2002-es világbajnokságon Szenegál a Franciaország, Dánia, Uruguay csoportból is továbbjutott, általános megdöbbenést okozva a futballvilágban. Bármi is történik Moszkvában, az akkor csapat-, most szövetségi kapitány Aliou Cissé bátran mondhatja játékosainak: „srácok, én ennél már durvábbat is láttam.” A szenegáliak rendes játékidőben csak egy mérkőzést vesztettek el 2017-ben (igaz, azt nagyon, 5–0-ra Guinea ellen), márpedig ez 19 találkozóból még akkor is megsüvegelendő, ha csak afrikai csapatok szerepeltek az ellenfelek között.

22. EGYIPTOM

Mohamed Szalah úgy szórja a gólokat, mint berúgott Mikulás a szaloncukrot, a Liverpool csatára élete formájában futballozik, és Egyiptomban tán még Liverpoolnál is hevesebben imádkoznak azért, hogy meg ne sérüljön. 1990 után jutott ki ismét Afrika egyik legerősebb együttese a vb-re, óriási az érdeklődés: mivel Egyiptomban egy fizetős csatorna közvetíti a sorsolást, az ifjúsági és sportminisztérium országszerte vetítéseket szervez a szurkolóknak.

21. JAPÁN

A japánok is a már említett Kelet-Ázsiai-kupa négyes döntőjére készülnek, és szövetségi kapitányuk, Vahid Halilhodzic ezen a kiegészítő embereket fogja keresni a vb-re: csak két olyan játékos van a keretében, aki tíznél többször szerepelt már a válogatottban. A szurkolók legalább nyolcaddöntős szereplést várnak a „kék szamurájoktól”, de mivel Japán a negyedik kalapba került, ehhez azért a mázlifaktor is kell a sorsoláson.

20. NIGÉRIA

Oké, nem Finidi George, Nwankwo Kanu vagy Jay-Jay Okocha bűvöli a labdát a jelenlegi keretben, de a nigériaiak erejét elég jól jelzi, hogy bő két hete 0–2-ről fordítva lekentek egy 4–2-es pofont a Lionel Messi nélkül felálló, ám így is brutálisan erős argentinoknak. Gernot Rohr szövetségi kapitánynak az okoz fejfájást, hogy első számú kapusa, Carl Ikeme akut leukémiája miatt kemoterápiás kezelés alatt áll, a pótlására kipróbáltak meg még afrikai mércével is gyengének bizonyultak. A megoldás Németországból jöhet: a Fortuna Düsseldorf 18 éves kapusa, Maduka Okoye a kiszemelt reménység.

19. SZERBIA

A szerbeket a vb-re vezető Szlavoljub Muszlintól elköszönt a szövetség, utódja a szövetségi kapitányi poszton Mladen Krsztajics, aki egy távol-keleti turnéval nyitott a csapatnál. A távozás kellemesen balkáni hangulatban zajlott: Muszlin megvádolta a menedzserként dolgozó Mateja Kezsmant, hogy „aláaknázta”, mert nem játszatta a Lazio légiósát (és Kezsman ügyfelét), Szergej Milinkovics-Szavicsot. Kezsman erre visszalőtt, hogy Muszlin csúszópénzt kért azért, hogy beválogassa a játékost. Majd a bíróságon lerendezik... Nyilván véletlen, de a Kína és Dél-Korea elleni meccseken Milinkovics-Szavics ott feszített a kezdőben.

18. OROSZORSZÁG

Igen nagyot füllentenénk, ha azt írnánk, az orosz válogatott a legfényesebb napjait éli: a fix első kalapos kiemelésen és a hazai pályán kívül szakmailag nem sok minden mutat arra, hogy a házigazda túléli a vb-n az első kört – márpedig a csoportkörös kiesés szégyenét eddig csak egy házigazda (Dél-Afrika) élte át. Az orosz csapat tizenegy mérkőzéséből csupán hármat nyert meg 2017-ben, Magyarország, Új-Zéland és Dél-Korea ellen.

17. IZLAND

Jellemző, hogy erősorrendünkben Izland is Oroszország elé került, persze az is igaz, hogy a sorsoláson kevesen fognak azért imádkozni, hogy az észak-európaiak az ő csoportjukba kerüljenek. Végtelenül eltökélt és kellemetlen ellenfél bárkinek Izland, amely a Franciaország elleni Eb-negyeddöntő (2–5) óta egy meccsén sem kapott kettőnél több gólt. No meg a legkisebb lélekszámú ország, amely valaha kvalifikálta magát világbajnokságra – egy olyan válogatottal, amely garantáltan nem ijed meg senkitől.

Izland az első Európa-bajnoksága után az első vb-jén is ott lesz – kevesen akarnak ellene játszani (Fotó: AFP)
Izland az első Európa-bajnoksága után az első vb-jén is ott lesz – kevesen akarnak ellene játszani (Fotó: AFP)

16. DÁNIA

Egymás után jönnek az északi országok, a 16. helyen a dán válogatott következik, amely 2017-et vereség nélkül vitézkedte végig, és immár tizenegy mérkőzéses veretlenségi sorozatnál tart. Ha Christian Eriksen és „kiegészítő társulata” (na meg maga Lord Bendtner) úgy játszik, mint a pótselejtező dublini mérkőzésén, akkor egy vb-menetelés sem elképzelhetetlen.

15. SVÉDORSZÁG

Az Olaszország elleni pótselejtező megnyerése után is csak a 15. helyre rakták a kollégák a svédeket (vajon hogy végeztek volna az olaszok?), ám ez így is a legjobb pozíció a skandináv gárdák közül. Ha már Észak-Európa: a világbajnokságok történetében először fordult elő, hogy a régió három országa is ott van a mezőnyben. A squadra azzurra elleni siker alaposan megnövelheti az ibrátlanított svédek önbizalmát.

14. MEXIKÓ

Az épp „átlapozott” három északi válogatott alighanem Mexikó legrosszabb rémálma a sorsoláson, mivel a közép-amerikaiak technikásak, gyorsak, ügyesek, viszont feltűnően aprócskák, és a végletekig leegyszerűsített északi stílussal alighanem gondjaik lennének. Novemberben Európában készült az El Tri, Belgiumban ikszelt, Lengyelországban nyert – két igencsak figyelemre méltó eredmény!

13. SVÁJC

Szívszélhűdéses pótselejtezőn jutott ki a vb-re a csoportját majdnem végig vezető svájci csapat, melyet a közönség ki is fütyült, jelezve: ettől a kiváló generációtól nem elég a szenvedve behúzott eredmény. Legutóbbi 18 mérkőzésén csak egyszer szenvedett rendes játékidőben vereséget az együttes, amely közben egy szenzációs győzelmi sorozattal 112 év rekordjait írta át. Sorsolástól függően egy csoportkörös kiesés és egy negyeddöntős szereplés is benne lehet a pakliban.

12. LENGYELORSZÁG

Lengyelország az első kalapba került a vb-sorsoláson, ez a tény pedig adhat még egy kis muníciót azoknak, akik szerint a FIFA-világranglista használhatatlan. Mindenesetre a kiemelést kihasználva még meg is villanhatnak a lengyelek, akiknek a legfőbb feladata találni valakit, aki leveheti a terhet Robert Lewandowskiról. „Lewa” nem játszott a novemberi felkészülési meccseken, s a lengyelek ezeken nem is tudtak gólt szerezni – a 2017-es évben a Bayern München csatársztárja a válogatott találatainak felét vállalta magára.

11. KOLUMBIA

Semmivel sem tűnnek gyengébbnek, mint a legutóbbi világbajnokságon, márpedig akkor a mezőny egyik legtetszetősebb produkciójával rukkolt ki a kolumbiai válogatott. Az új mez 1990-re hajaz, bár szerencsére Valderrama-hajat még egy játékos sem csináltatott magának a retro jegyében. 2017 második felére azért nem lesznek annyira büszkék Kolumbiában, mert rendben, hogy kijutottak a vb-re, de hatból csak egy meccset tudtak megnyerni, az is egy Kína elleni felkészülési volt.

10. URUGUAY

Ha Kolumbiánál szóvá tettük a formát, Uruguaynál is meg kell tennünk ezt: az évet egy ötös vereségsorozattal kezdték az uruk, akik aztán kicsit javultak, ám így is csak két meccset nyertek meg egész évben. Ez azért elég vékony... A válogatott szövetségi kapitánya, Óscar Washingon Tabárez egészségi problémái miatt nem lesz ott a sorsoláson – ő az egyetlen szakvezető, aki nem utazott el Moszkvába.

9. HORVÁTORSZÁG

A horvátok a selejtezősorozat legvégéhez közeledve váltottak edzőt (a sürgősséggel menesztett Ante Cacic helyére Zlatko Dalic ült le a kispadra), és az új seprű jól sepert, Horvátország kijutott a világbajnokságra, sőt Görögország legyalulásával „finoman jelezte”, hogy Oroszországba sem csak turistáskodni indul. Második kalapos kiemelés, egészen kitűnő játékoskeret – a horvátok a 2014-es vb-n már a csoportkörben kiestek, most ugyanez nagy csalódás lenne.

8. PORTUGÁLIA

Nem szokványos, hogy a regnáló Európa-bajnok csak nyolcadik legyen egy vb-erősorrendben, de eszerint a szavazók úgy gondolták, egyszer volt Budán kutyavásár (és Portugáliának nagy tornagyőzelme). Fernando Santos szövetségi kapitányt már a repülőtéren sikerült felidegesíteniük az újságíróknak, amikor arról érdeklődtek, hogy az Euro 2016-hoz hasonlóan könnyű csoport (akkor ugye Magyarország, Ausztria és Izland volt az ellenfél) jó lenne-e a vb-sorsoláson. „Könnyű csoport?! Ikszeltünk mindhárom meccsen!” – álmélkodott Fernando Santos, majd inkább a beszállókaput választotta.

7. BELGIUM

Ha most nem, akkor talán soha: a belga aranygeneráció teljesen beérett, a „vörös ördögök” kapitánya, Roberto Martínez még a 23-as vb-keretből is sztárokat fog „kiszűkíteni”. A belga futball-újjáépítésre jövőre teheti fel a koronát a válogatott, amelynek azért vannak problémái: a csapat egyik legjobbja, Kevin De Bruyne például a Mexikó elleni 3–3 után nyilvánosan bírálta Martínez taktikai húzásait, mondván, a mélyen védekező csapatok ellen tehetetlenek a belgák, túlzottan bíznak a sztárok egyéni képességeiben és nem elég jó a játékrendszer. Martínez jelezte: vette az adást. De ki viszi a vadászpuskát a belgáknál ezek után?

A legutóbbi vb-n Argentína a döntőig menetelt, de a selejtezőben Brazília sokkal jobban játszott – melyik dél-amerikai nagyágyú lesz a jobb? (Fotó: AFP)
A legutóbbi vb-n Argentína a döntőig menetelt, de a selejtezőben Brazília sokkal jobban játszott – melyik dél-amerikai nagyágyú lesz a jobb? (Fotó: AFP)

6. ARGENTÍNA

A világbajnoki selejtezősorozat rémálom volt a legutóbbi vb ezüstérmesének, amelyet nagyon erősen meglegyintett a kiesés szele. A kvalifikációt csak kigyötörték az argentinok, akik ennek örömére felkészülési mérkőzésen megverték az oroszokat, majd kikaptak Nigériától. Jorge Sampaoli szövetségi kapitány csapata még erősen „építési terület”, kérdés, a vb-re összeáll-e minden. Az biztos, sem Sampaoli, sem a játékosok nem lesznek boldogtalanok attól, hogy Lionel Messi hosszabbított a Barcelonával, mivel így a legnagyobb sztárnak nem kell foglalkoznia egy szerződéshosszabbítási-átigazolási sagával. Kérdés a kerettel kapcsolatban: szükség van-e Gonzalo Higuaínra és a szenzációs formában futballozó Mauro Icardira, vagy Sampaoli nagyvonalúan kihagyja a két remek centert?

5. ANGLIA

Angliában bízni kicsit olyan, mint a lottó ötösben: rendben, bejöhet, de általában bosszúság és csalódás a vége. Gareth Southgate nem a legnagyobb mágus a vb szakvezetői közül, viszont az alapanyagból akár még valami egészen jót is előállíthat, pláne, ha nem teljesen leharcolva érkeznek edzőtáborba a játékosai. Az angolok nagyágyúkkal tesztelnek: novemberben Németországgal és Brazíliával játszottak 0–0-t, márciusban Hollandia és Olaszország következik a sorban. A második kalapos kiemelés miatt azért már a sorsoláson is érheti kellemetlen meglepetés a háromoroszlánosokat.

4. FRANCIAORSZÁG

Az Eb-döntőt hazai földön elbukták, de senki sem lepődne meg, ha Franciaország jövőre a világbajnokságon is ott lenne a végelszámolásánál. Az argentin szövetségi kapitány Jorge Sampaoli Brazília és Spanyolország mellett a vb fő esélyesei között emelte ki a franciákat (a németekre azt mondta, ne kérdezzék, nem szereti a játékukat), és nehéz lenne vitatkozni vele. Lionel Messi ugyancsak ezeket a csapatokat emelte ki (ő azért a németeket is bevette), egyszóval, elég nagy a jó francia szereplésbe vetett bizalom. Didier Deschamps rendkívül erős és mély keretet tud összerakni – akárcsak a belgáknál, a franciáknál is biztos, hogy sztárokat kell kihagyni –, jó a korösszetétel, a mostani generáció készen áll a hódításra. De át tudják-e lépni a játékosok a saját árnyékukat, és ki tudják-e verni a kísértő Eb-döntőt a fejükből?

A spanyolok az olasz válogatottat is maguk mögé utasítva jutottak ki a vb-re, amelyen visszaszereznék a trófeát (Fotó: AFP)
A spanyolok az olasz válogatottat is maguk mögé utasítva jutottak ki a vb-re, amelyen visszaszereznék a trófeát (Fotó: AFP)

3. SPANYOLORSZÁG

Spanyolország a FIFA-ranglista alapján lecsúszott a második kalapba, erre tényleg csak gúnyos röhögéssel tud reagálni a drukkerek többsége – a gúny nem a spanyoloknak, hanem a ranglistának szól. Ezzel mindenesetre sikerült elérni, hogy legyen a második kalapban egy csapat, amelyet mindenki el akar kerülni! Spanyolország másfél éve veretlen, és minden jel arra utal, hogy a válogatott kész leverni a 2014-es vb-kudarcot a mezőnyön. Nyitott kérdés, hogyan menedzseli majd élete első nagy tornáját Julen Lopetegui szövetségi kapitány., akinek várhatóan a legtöbb mérkőzésen rutinos rókákkal kell szembenéznie.

2. BRAZÍLIA

Tite (most tisztázzuk: a brazil szövetségi kapitány nevének kiejtése Csicsi) jött, látott és győzött, a nemzetközi porondon szinte ismeretlen, de hazájában óriási becsben tartott tréner 17 mérkőzésen 13–3–1-es mérleget tud felmutatni. Lehetne rosszabb is... Úgy tűnik, Gabriel Jesus berobbanásával megoldódott az előző világbajnokságon kritikusnak számító centerposzt, Neymar se gyengült semmit (sőt!), és az iszonyatos nyomás sincs a brazilokon, hogy hazai pályán minden pillanatban azzal szembesülnek, a kétszázmilliós ország csak a világbajnoki sikert tartja elfogadhatónak. A 2018-as év a vb-házigazda oroszok és a vb-címvédő németek elleni mérkőzésekkel indul, különösen az utóbbit érdemes majd figyelni: a Belo Horizonte-i 1–7 után egészen biztosan nem barátságos lesz a berlini mérkőzés. Eljött-e megint a brazilok ideje, vagy Európa – mint ahogy a vb-történelemben általában – marad az európaiaké?

SZAVAZÁS

Melyik csapat a legesélyesebb a 2018-as labdarúgó-világbajnokság megnyerésére?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

1. NÉMETORSZÁG

A németek okosan használták fel a Konföderációs Kupát, Joachim Löw megnézte, mire képes a B-sor, amely magától értetődően meg is nyerte a tornát. A vb-főpróbán pályára lépő németeknél Julian Draxler kivételével senkinek sem volt még meg a 30. válogatottsága! A leghosszabb edzői regnálás, valószínűleg a legmélyebb keret, és talán a 2016-os Európa-bajnokságon gyenge pontnak bizonyuló centerposzt is megoldódott – az nem is kérdés, hogy a nationalelf a fő esélyesek között van, és bátran nevezhetjük első számú favoritnak is. Joachim Löw csapata harmadik válogatottként védheti meg a címét Olaszország (1934, 1938) és Brazília (1958, 1962) után a világbajnokságon. A 2018-as évre „szerény” 21 meccses veretlenségi sorozattal fordulnak rá – márciusban Spanyolország és Brazília ellen első erősorrendünk másik két dobogósa ellen mérhetik le, hol tartanak.

Ez a mi erősorrendünk, most átadjuk a szót: Önök szerint melyik válogatott a legerősebb a 32 együttes közül? Szavazás jobbra!

VB 2018, A SORSOLÁSI KALAPOK
1. kalap: Oroszország (házigazda), Németország (címvédő), Brazília, Portugália, Argentína, Belgium, Lengyelország, Franciaország
2. kalap: Spanyolország, Peru, Svájc, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay, Horvátország
3. kalap: Dánia, Izland, Costa Rica, Svédország, Tunézia, Egyiptom, Szenegál, Irán
4. kalap: Szerbia, Nigéria, Ausztrália, Japán, Marokkó, Panama, Dél-Korea, Szaúd-Arábia
Ugyanabból a zónából kijutó válogatottakat nem lehet összesorsolni, ez alól kivételt képez Európa. Az öreg kontinensről legfeljebb két csapat kerülhet össze egy csoportban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik