Perui „invázió” és francia minimalizmus Jekatyerinburgban

SZELI MÁTYÁS (Jekatyerinburg)SZELI MÁTYÁS (Jekatyerinburg)
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 19:48
Nagyszerű futballistákból áll Didier Deschamps együttese, a játék azonban nem az igazi, jóllehet a franciák továbbjutása már megvan.
A szenvedélyes dél-amerikai drukkereknek még lesz egy hattyúdaluk Ausztrália ellen – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: AFP)
A szenvedélyes dél-amerikai drukkereknek még lesz egy hattyúdaluk Ausztrália ellen – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: AFP)

 

 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–PERU 1–0 (1–0)
Jekatyerinburg, Központi Stadion. Vezette: Abdulla Mohamed (arab emírségekbeli)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Kanté, Pogba (Nzonzi, 89.) – Mbappé (O. Dembélé, 75.), Griezmann (Fekir, 80.), Matuidi – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Peru: Gallese – Advíncula, A. Rodríguez (Santamaría, a szünetben), C. Ramos, Trauco – Aquino, Yotún (Farfán, a szünetben) – A. Carrillo, Cueva (Ruidíaz, 82.), E. Flores (81.) – Guerrero. Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
Gólszerző: Mbappé (34.)
Sárga lap: Matuidi (16.), Pogba (86.), ill. Guerrero (23.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 3–1 +2 6
2. Dánia 2 1 1 2–1 +1 4
3. Ausztrália 2 1 1 2–3 –1 1
4. Peru 2 2 0–2 –2 0

 

Jekatyerinburg a világbajnokság legkeletibb helyszíne, légvonalban nagyjából 1400 kilométerre fekszik Moszkvától. A város szerdán és csütörtökön tapasztalhatta meg a perui „inváziót.” A franciák elleni mérkőzést megelőző napon a repülőnkön annyi perui drukker volt, hogy már-már úgy éreztük, nem a Moszkva–Jekatyerinburg helyi járaton, hanem Lima és Arequipa között repülünk.

Bár a dél-amerikaiak önbizalmára nem lehetett panasz, a találkozónak Franciaország volt az esélyese, még akkor is, ha nem sikerült könnyen legyőznie Ausztráliát az első fordulóban. Persze a világbajnoki címre is esélyesnek tartott válogatottak közül a franciák legalább – az argentinokkal, a brazilokkal, a németekkel vagy a spanyolokkal ellentétben – legalább megnyerték az első meccsüket. Visszatérő kritika azonban, hogy Didier Deschamps nem tud ütőképes csapatot kovácsolni a rendelkezésére álló rengeteg tehetségből.

Az első csoportmérkőzésen elöl Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann és Kylian Mbappé kezdett, ami így izgalmasnak tűnik, de a szakértők szerint nem volt meg az összhang a hármas között. A kapitány ezért változtatott, és csütörtökön Olivier Giroud-t tette a kezdőbe, illetve Corentin Tolisso helyén Blaise Matuidit láthattuk. A jekatyerinburgi stadionban meg a világbajnokság legérdekesebb megoldását, merthogy két ideiglenes lelátót építettek a kapuk mögé, hogy elérjék a FIFA által megkövetelt minimum 35 ezres befogadóképességet – ez a két tribün azonban formabontó módon kilóg az arénából.

Tekintve, hogy a városban késő délelőtt óta kisebb szünetekkel esett az eső, nem irigyeltük azokat, akiknek ott jutott hely. Bár estére (itt helyi idő szerint nyolc órakor kezdődött az összecsapás) elállt az égi áldás, nagyjából tizenkét-tizenhárom fokra hűlt a levegő hőmérséklete, azaz nem lehetett túl kényelmes a kakasülőről nézni a mérkőzést.

Teljes telt ház nem volt, feltűnt néhány üres szék, elképzelhető viszont, hogy a szurkolók csak közelebb húzódtak egymáshoz. Vagy összefagytak.

Az első félidő elején a peruiak a franciákhoz húzódtak közelebb, eleinte több labdát szereztek az ellenfél térfelén, ám utána visszaesett a teljesítményük, vagy a franciák kapcsoltak magasabb sebességi fokozatba. A dél-amerikaiak taktikája mintha ez lett volna: próbáljuk megjátszani Paolo Guerrerót, aztán majd csak lesz valami. Ez egyszer jött be igazán, de akkor meg a századszor válogatott Hugo Lloris lábbal védett.

Az látszott, hogy a franciáknál a középpálya bal szélén játszó Matuidinek köszönhetően stabilabb lett a csapatrész, ám a „kékek” ezen az oldalon alig vezettek támadást. Ettől függetlenül voltak lehetőségeik, ám Antoine Griezmann és Paul Pogba is mellé lőtt. A Giroud megpattanó lövésére lecsapó Kylian Mbappé azonban vezetést szerzett a franciáknak. A PSG fiatalja addig is színezte a játékot, sokat cselezett, a kapunak háttal próbált sarkazni, külsővel tette tovább a labdát, a gólnál mégis inkább robbanékonyságát és helyzetfelismerő képességét csillogtatta.

A franciák viszont nem tudták elvarrni a szálakat, a fordulás után pedig Pedro Aquino szépen csavarodó, kapufát találó labdája jelezte, pengeélen táncolnak. Persze az is lehet, hogy azért adták át a kezdeményezést, mert arra vártak, hogy az eredménykényszer miatt egyre jobban kinyílik az ellenfél, amely hiába birtokolta a végén többet a labdát, igazából csupán távoli lövésekkel próbált veszélyeztetni, és végül különösebb dráma nélkül kikapott, így már biztosan nem juthat tovább.

A franciák ellenben már biztosan nyolcaddöntősök, a dánok ellen legfeljebb a csoportelsőség lesz a tét számukra.

A szenvedélyes perui drukkereknek meg lesz egy hattyúdaluk Ausztrália ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik