Öt ok, amiért a belgák ma történelmet írnak

H. T.H. T.
Vágólapra másolva!
2018.07.10. 11:35
null
Ismét lecsap a Hazard, De Bruyne, Lukaku hármas? (<strong>Fotók</strong>: Getty Images)
A belga labdarúgó-válogatott története során Oroszországban játszhatna először világbajnoki döntőt. Roberto Martínez szövetségi kapitány csapata az éremért már biztosan játszhat, de aligha éri be ennyivel. Összeszedtünk öt okot, ami miatt most a csúcsra érhet a belga „aranygeneráció”.

 

1. Mert most már tudják, hogyan kell nagy csapatot is legyőzni

Martínez irányítása alatt a belga válogatott korábban csupán egy nagy csapattal mérte össze erejét: Spanyolországgal. Az volt a jelenlegi szövetségi kapitány debütáló mérkőzése. A belgákat sokan attól féltették, hogy nem lesznek képesek legyűrni egy sztárválogatottat az igazán fontos pillanatban. Az angolok elleni csoportmeccs nem volt mérvadó, a brazilok elleni negyeddöntő már sokkal inkább. Ez hatalmas erőt adhat a gárdának.

2. Mert több taktikai hadrendben is helytáll a csapat

Sokan attól tartottak, a vb-n sem lesz az igazi a két karmester, Eden Hazard és Kevin De Bruyne, hiszen gyakran egyikük teljesítménye a másik rovására megy. A hasonló poszton és felfogásban játszó labdarúgók helyét Martínez megtalálta, egyelőre jól is muzsikálnak.

Az alapvető belga taktikai hadrend a 3–4–2–1, amely védekezésben 5–2–3-ra vagy 5–4–1-re változik. Brazília ellen a 4–3–3 bejött, védekezésben a balszélső Nacer Chadli visszahúzódott középre és Thomas Meunier lett a jobb oldali védő, elöl maradt a Lukaku, De Bruyne, Eden Hazard trió. Kontratámadásokra tökéletesen kitalált hadrend.

A franciák minden bizonnyal készülnek rá, a kérdés: lesz-e ellenszerük is. És egy másik kérdés: lehet, hogy van még valami meglepő a belgák tarsolyában?

3. Mert igazi profik

Jól működik Graeme Jones és Thierry Henry kooperálása is, előbbi a védekezésért felel, utóbbi a támadásokért felelős. Emellett a belga edzéseket drónok segítségével rögzítik, Oroszországba plusz egy videoelemzőt is elvittek magukkal. A válogatott bázisán osztott nagyképernyőn lehet felvételeket nézni és elemezni. A holland SciSports statisztikák alapján segít a belgáknak, a cég alaposan rávilágít a következő ellenfél erősségeire és gyengeségeire. Nem kis munka folyik a háttérben.

Persze, manapság ezen a szinten elvárható az ilyesfajta profizmus, de van, ahol mindezek ellenére is akadozik a gépezet. A belgáknál mindenesetre úgy tűnik, ez inkább plusz olajozást jelent a gépezetnek.

4. Mert nem érződik a feszültség, nincs nyomás

Guillaume Maebe belga újságíró a Nemzeti Sport Online-nak úgy nyilatkozott, a legkisebb jelét sem látta annak, hogy bármiféle extra nyomás nehezítené a játékosok dolgát. Sem a brazilok elleni meccs előtt, sem akkor, amikor Japán már 2–0-ra vezetett, sem Kompany és Vermaelen sérülése miatt. A csapat háza táján magabiztosság és erős önbizalom uralkodik.

Annak ellenére, hogy Belgium titkos esélyesként vágott neki a tornának, kevesen számítottak arra, hogy eljuthat a döntőig. A tény, hogy ott van a legjobb négyben, most már inkább plusz, mintsem mentális teher.

5. Mert most mindenki mögöttük van

Belgium futballázban ég, az országban most minden a labdarúgásról szól. A híres rockfesztiválon, a Rock Werchteren egy óriáskivetítőt helyeztek ki a szervezők, azon nézte a nagyérdemű a brazilok elleni negyeddöntőt. Mi több, a fesztivál átütemezett néhány fellépést is a meccs miatt! Nem ez az egyetlen közéleti esemény az országban, amelyet át kell szervezni a labdarúgó-válogatott miatt. Kedd este Belgiumban megáll az élet, és mindenki belga dresszben leül a képernyők elé, arcot fest, parókát vesz fel, szurkol és reménykedik.

A közvélemény szemében Martínez egyik napról a másikra átlagos edzőből taktikai zsenivé változott át. A belga erő a támadásban rejlik, ebben persze benne van, hogy a védelem olykor nem áll a helyzet magaslatán – ezért is sok kritika érte korábban a kapitányt. Amikor Nainggolant be sem hívta a keretbe a vb előtt, szurkolók tízezrei követelték a lemondását. Most viszont mindenki bízik benne. Mégis tud valami extrát a héten a 45. születésnapját ünneplő szakember?

Néhány dolog, ami külön pikantériája lesz az esti mérkőzésnek:
– Lukaku és Pogba nagyon jó barátok, nem mellesleg együtt játszanak a Manchester Unitedben
– Pavard két évvel ezelőtt az egyik belga klubhoz (Zulte Waregem) is átigazolhatott volna, ám a német VfB Stuttgartot választotta
Eden Hazard a francia labdarúgás szerelmese. Az egyik korábbi interjúban azt is elárulta, hogy gyerekként inkább a franciáknak szorított, mintsem a belgáknak, hiszen már fiatalon a Lille játékosa volt
– Lloris jó néhány belga játékossal ápol jó kapcsolatot: Vertonghennel, Alderweirelddel, Mousa Dembélével, Chadlival
– Meunier eltiltott (sárga lapok miatt), ez nem jó a belgáknak. A PSG játékosa levette Neymart a pályáról, és jól ismeri Mbappét is, de most a pályán nem segíthet
– Thierry Henry személye. Róla épp tegnap írtunk bővebben, ezt IDE KATTINTVA olvashatja el

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
ELŐDÖNTŐ

Kedd
20.00:
Franciaország–Belgium (Szentpétervár) (Tv: M4 Sport)
Szerda
20.00:
Horvátország–Anglia (Moszkva, Luzsnyiki Stadion) (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik