Vb 2018: orosz futballhuligánok az angol kislányok ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.15. 16:41
null
Két éve Marseille igazi harctérré változott (Fotó: AFP)
A 2016-os Európa-bajnokságon történt súlyos rendbontás után kiemelt figyelem kíséri az oroszországi világbajnokság szervezőinek munkáját: vajon képesek lesznek-e megállítani a szélsőséges huligánokat, akik nemzetközi szervezkedéssel készülnek arra, hogy levadásszák az ellenfél szurkolóit – elsősorban az angolokat.

 

 

A Szkripal-ügy
Az orosz-brit kapcsolatot nem segíti a Szkripal-ügy, amely még március elején robbant ki. A Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya súlyos március 4-én mérgezéses tünetekkel került kórházba. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az egymásra mutogatás vége az lett, hogy a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát, köztük a brit szurkolókkal való kapcsolattartásért felelőst is, így félő, hogy korlátozódhat az esetlegesen bajba jutott turistáknak nyújtandó segítség lehetősége. Boris Johnson brit külügyminiszter – aki szerint Putyin úgy használná fel a vb-t céljai elérésére és önmaga fényezésére, mint Adolf Hitler tette az 1936-os berlini olimpián – sürgős biztosítékokat kért Oroszországtól, hogy mindent megtesz a drukkerek biztonsága érdekében.

Egy hónapja érdekes hírt szellőztetett meg a The Sun: a brit bulvárlap szerint orosz és argentin huligánok arra szövetkeztek, hogy az idei világbajnokság alatt angol szurkolók ellen összehangolt, szervezett támadást kíséreljenek meg Oroszországban. A lap szerint a felek először online megbeszéléseket folytattak, majd az orosz szélsőségesek képviselői elutaztak Buenos Airesbe is, hogy megbeszéljék a terveket az argentin partnerrel.

Az ügy nem csupán egy bulvárlap agyszüleménye volt, a hétvégén Argentína és Oroszország megállapodást kötött annak érdekében, hogy meggátolják a legveszélyesebb dél-amerikai ultrák vb-jelenlétét.

„Nagyon fontos jegyzőkönyvet írunk alá a biztonsági kérdésekről, úgy gondolom, ezzel elkerülhetjük vagy legalábbis csökkenthetjük az erőszakos eseteket. Oroszországban mindig aggodalomra adnak okot a biztonsági kérdések, de kétségem sincs afelől, hogy ebből a szempontból ez lesz a legjobb labdarúgó-világbajnokság. Ugyanakkor nagyra értékeljük minden ország támogató együttműködését” – nyilatkozta a Buenos Aires-i orosz nagykövet, Viktor Koronelli.

Az argentin biztonságügyi miniszter, Patricia Bullrich elmondta, hogy átadta mintegy 3000 ultra adatait, akiket erőszakos cselekmények miatt kitiltottak a helyi stadionokból, és akiket megpróbálnak abban is megakadályozni, hogy elhagyják az országot a vb idején.

„A labdarúgás országa vagyunk, azt szeretnénk, hogy minden mérkőzés a béke és a nyugalom szigete legyen” – mondta.

ÚJ SZINTRE EMELT FUTBALLHULIGANIZMUS

Az oroszok 2016 óta tervezik az újabb csatát, miután a franciaországi Európa-bajnokság során Marseille-ben napokig voltak zavargások, amelyekben közel 150-en vettek részt. Akkor 35-en súlyosan megsérültek, négy drukkert kritikus állapotban vittek kórházba, s egy 50 éves angol huligánt annyira megvertek, hogy súlyos agysérülést szenvedett. Ami még inkább megdöbbentő volt az Eb-n, hogy az utcai balhék a stadionon belül is folytatódtak: ilyenre az UEFA és a FIFA által szervezett válogatott futballtornákon emberemlékezet óta nem akadt példa.

A 2016-os Eb-n a stadionon belül is volt balhé (Fotó: AFP)
A 2016-os Eb-n a stadionon belül is volt balhé (Fotó: AFP)

 

A rendőrség teljesen tehetetlen volt, a Guardian írása szerint azzal, hogy a huligánok kifejezetten barbár szándékkal érkeztek, szervezetten és hatékonyan támadtak, teljesen új szintre emelték az addig ismert futballhuliganizmust.

„Az angolok mindig azzal jönnek, hogy ők az igazi huligánok Európában. Azért mentünk Marseille-be, hogy megmutassuk, igazából csak kislányok” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő orosz „résztvevő“ az egyik francia lapnak a kontinenstornát követően. Hasonló elv mentén szerveződnek a vb-balhék is, kérdés, hogy az orosz hatóságok képesek lesznek-e megakadályozni.

Két éve a huligánok még támogatást kaptak az orosz vezetőktől: amikor a hatóságok lekapcsoltak néhány rendbontót, Vitalij Mutko sportminiszter kiállt mellettük, és igazságtalanságról, aránytalanságról beszélt. Mások egyenesen dicsérték a verekedőket. „Nem látok semmi rosszat a szurkolói harcokban. Éppen ellenkezőleg, jól csináljátok, fiúk!” – mondta Igor Lebegyev, az orosz parlament alelnöke.

200 ULTRÁT ELTILTOTTAK

Gyerekharcosok az utcákon
A Sun szerint az orosz bandák külön kiképzésben részesítik a fiatalokat, akik már 13 éves koruktól arra edzenek, hogy a vb-n lecsaphassanak a rivális rajongókra. A moszkvai és a szentpétervári csapatok ultráinak vezetői iskolásokat eresztenek egymásnak, hogy kiválaszthassák a legjobbakat. „Ezek a fiatalok készek ölni is. Kőkemények lesznek ahhoz, hogy megküzdjenek az angolokkal, készen állnak arra, hogy elhozzák a poklot a vébére” – idézte az egyik szentpétervári huligánt a lap.

A vb közeledtével aztán megváltoztak az álláspontok, a politikai bátorítást az elhatárolódás követte: a Kreml rájött arra, hogy ugyanezek az elemek zavaróan hatnak majd a hazai tornán, így ha kissé késve is, de a kormány egyre távolabbra húzódott tőlük.

A biztonsági szolgálatok vezetőivel folytatott tanácskozások után már Vlagyimir Putyin is azt hangsúlyozta, hogy a franciaországi tapasztalatokból le kell szűrni a tanulságot. Az orosz rendőrségnek most már a futballmérkőzéseken előforduló tűzijátékra és petárdahasználatra is úgy kell tekintenie, mint egy terrorcselekményre.

Az orosz források szerint 2016 decemberében a KGB belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, illetve a rendőrség mintegy száz fővel összehangolt razziát tartott, betört az ismert huligánok házaiba és lakásaiba. Összességében több mint 200 személlyel szemben hoztak olyan bírósági határozatot, amely a világbajnokság végéig eltiltja őket a labdarúgómeccsektől.

ANGLIA CSAK A VALÓDI SZURKOLÓIRA SZÁMÍT

A brit hatóságok arra számítanak, hogy az orosz rendőrség rendet tart, Mark Roberts, a brit futballrendőrség vezetője biztos abban, hogy a szervezők képesek lesznek megelőzni az erőszakot.

A szervezők úgy érzik, fenn tudják majd tartani a rendet (Fotó: AFP)
A szervezők úgy érzik, fenn tudják majd tartani a rendet (Fotó: AFP)

 

„Nagyon sokszor találkoztunk az ottani biztonsági vezetőkkel, és minden alkalommal az volt a meggyőződésünk, hogy a lehető legbiztonságosabb sporteseményre törekszenek, huligánmentes vébét ígérnek” – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy ők is csak a valódi drukkereket várják a tornára, mintegy 2000 ismert huligánt ki sem engednek az országból.

Az angolok az 1970-es évektől kezdve váltak hírhedté, és még az 1998-as franciaországi világbajnokságon, majd a két évvel későbbi, holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokságon is komoly gondot okoztak. A brit rendőrség azóta különös gondot fordít a bajkeverőkre, még az útlevelüket is elkobozták. A hatóságok büszkék is arra, hogy a 2010-es és 2014-es vb-n, illetve a legutóbbi két Eb-n egyetlen brit állampolgárt sem tartóztattak le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik