Német antirecept: végy hozzá hét világbajnokot, és csinálj a 4–1-ből 0–1-et!

CSERHÁTI ZOLTÁNCSERHÁTI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 09:44
null
Nyolc világbajnokkal kezdett Mexikó ellen a német válogatott, hiába (Fotó: AFP)
A világbajnokság eddig legnagyobb meglepetését szolgálva a negyedik napon a mexikói válogatott legyőzte a címvédő Németországot 1–0-ra. A közép-amerikaiak szövetségi kapitánya, Juan Carlos Osorio az első félidőben leiskolázta világbajnok kollégáját, a német csapat pedig válasz nélkül maradt a második játékrészre.

ÖREGSZÜNK, JOGI! AVAGY A FIATALOKKAL JOBBAN MENT

Rendeztek tavaly egy Konföderációs Kupát, amelyen a világbajnokság címvédőjeként ott volt a tornán sok dicséretet begyűjtő fiatal, német (B-)válogatott is. Joachim Löw csapata

Ter Stegen – Kimmich, Ginter, Rüdiger – Henrichs, Goretzka (Emre Can), Rudy, Hector – Stindl (Brandt), Draxler (Younes) – Werner

felállásban 4–1-re nyert az

Ochoa – Layún, Araujo, Moreno, Alanís J. dos Santos (Márquez), Herrera, G. dos Santos (Fabián) – Jiménez, J. Hernández, Aquino (Lozano)

nevekből álló mexikói gárda ellen. Még egyszer: 4–1-re. Nyolc perc után már 2–0 állt az eredményjelzőn Leon Goretzka duplájával. Sima mérkőzés volt, de valójában mégsem: Mexikó duplaannyiszor próbálta bevenni ellenfele kapuját (lövések aránya: 12:25!), ám szemernyi szerencséje sem volt, miközben egy kifejezetten érett, magabiztos játékot mutató Németországgal találta szembe magát. Annak a pályára lépő német csapatnak 23.5 év volt az átlagéletkora.

SVÁJC PISZKOS ESZKÖZÖKKEL KÉSZÜLT – MŰKÖDÖTT
Ha bomba nem is robbant, a vasárnap másik vb-esélyesének meccsén is meglepetés született, és Svájc pontot szerzett Brazíliától (1–1). Svájc nem készült szép mérkőzésre, de taktikája működött: 20 éve nem szenvedett el olyan sok faultot játékos a vb-n, mint Neymar.
A brazilok gyenge pontjáról és a svájci reteszről bővebben itt olvashat!

Jelöléseinkből kiolvasható, kik maradtak a két csapatból a vasárnapi mérkőzésre (vastag: játszott; dőlt: ott van a keretben, de nem kapott lehetőséget). A mexikói csapat nagy része megegyezik az akkorival, akik akkor játszottak, javarészt most is a keretben vannak (Araujo is csak sérülés miatt maradt le a vb-ről). Ezzel szemben a német válogatottból Kimmich, Draxler, Werner maradt hírmondónak, és Brandt, aki ugyanúgy csereként szállt be. Jött melléjük viszont hét világbajnok (Marvin Plattenhardtot leszámítva mindenki más) plusz csereként még egy, ami a 2002-es döntő óta a legidősebb német világbajnoki kezdőt eredményezte 27.85 éves átlagéletkorral, és azt követően, hogy az első játékrészben Mexikó szétfutotta a Nationalelfet, a másodikban sikeresen meg is őrizte az eredményt, és nyert 1–0-ra.

Németország – az első játékrészben olykor kifejezetten – enerváltnak, tehetetlennek tűnt, miközben Mexikó 60 percen át őrült sebességgel játszott, mintha egy sebességfokozattal magasabban pörgött volna. Mielőtt azonban arra a hibás következtetésre jutnánk, hogy a Nationalelf megöregedett, már nem bírja a vb-tempót, a tényszerűség kedvéért gyorsan szögezzük le: a mexikói kezdő még így is idősebb volt 28.1 éves átlagos korával, és ez a cserékkel – hola, Senor Márquez! – sem csökkent. Az ugyanakkor rögzíthető és elgondolkodtató: egy motivált, lendületes német csapat egy éve képes volt – amúgy alapvetően a mostani mexikói felfogáshoz hasonlóan, kontrajátékra építve – legyőzni a hasonlóan motivált, lendületes mexikóit.

Németország számára persze még lehet visszaút a vb-n – a 2010-es spanyol vb-út is váratlan vereséggel kezdődött (igaz, a 2014-es is), ám ehhez újra meg kell találni a csapat egyensúlyát, ami az első meccsen látványosan nem volt meg. De változtatás szükségeltetik, mert a legutóbbi hét meccséből csupán egyetlenegyet – a Szaúd-Arábia ellenit – nyert meg a címvédő…

ÁTJÁRÁS 2K-FÖLDÖN

Joachim Löw az egy éve használt háromvédős felállást tavaly ősszel visszaváltotta – legutóbb az angolok elleni 0–0-s meccsen kezdett három védővel – a világbajnok nevekhez jobban passzoló 4–2–3–1-re, és nem volt meglepő, hogy ezúttal is ezt a formációt favorizálta. Ám már a mérkőzés elején megjelentek a baljós árnyak: még egy perc sem telt el, és a németek egyik legjobbja a meccsen, Jérome Boateng blokkolással mentette meg csapatát attól, hogy Hirving Lozano a kapuba találjon. A folytatás sem volt sokkal jobb Boatengék számára: középhátvédtársával, Mats Hummelsszel folyamatosan kényszerhelyzeteknek voltak kitéve, amelyekben már nem lehetett más a feladatuk, mint a kármentés. A pályára a középpályát kivinni elfelejtő csapatok mérkőzésén a folyamatosan kontrázó közép-amerikaiak játszották a főszerepet, akiktől Lozano révén még jókor jött a gól ahhoz, hogy csapat idő előtt ne fulladjon ki a rohanásban, illetve hogy a sok helyzet elpuskázását megbüntesse az erre hajlamos Löw-csapat.

Khedira és Kroos nem tudott akadályt képezni a mexikói lendület ellen (Fotó: AFP)
Khedira és Kroos nem tudott akadályt képezni a mexikói lendület ellen (Fotó: AFP)

A Nationalelf jelentős szerkezeti gondokkal küszködött, Toni Kroos állandó nyomás alatt játszott, Thomas Müller ismét csak szenvedett a szélen, Mesut Özil szinte teljesen beleszürkült a mezőnybe, Timo Werner meg szinte alig jutott labdához. A fő problémát azonban a középpályás védekezés jelentette: Kroos és Sami Khedira összesen egy-egy labdát szereztek a mérkőzésen, a mexikóiak gyakorlatilag akadály nélkül rohamozhatták a védelmi falat. Kroost mindig is a játékintelligenciája emelte a világklasszisok közé, nem az ütközései, Khedira pedig mintha pályán sem lett volna (csoda, hogy a 60. percig a pályán maradt), egyáltalán nem tudtak stabilitást adni, miközben a túloldalon Héctor Herrera és Andrés Guardado uralta a középpályát.

Német és mexikói szerelési kísérletek a 35. percig

 


 

A második félidő már más történet volt: Mexikót vitte a szíve, de ahogy várható volt, a meccs utolsó negyedére elfogyott a szufla. A büszkeségében sértett Nationalelf pedig kapuja elé szögezte az El Trit – végül csak Neuer nem próbálkozott kapura lövéssel a vb-győztestől! –, ám hiába a 18 próbálkozás csak a második félidőben, az ismételten vb-hős üzemmódba lépő Guillermo Ochoa Lozano mellé dolgozta magát a címlapokra, Mexikó megkapta az egy évvel ezelőtt elhagyott szerencséjét is, és megúszta az egyenlítést. Ochoa kilenc védéssel zárt, ez a legtöbb eddig az idei vb-n.

Ochoa a vb eddigi legtöbb védését (9) mutatta be (Fotó: AFP)
Ochoa a vb eddigi legtöbb védését (9) mutatta be (Fotó: AFP)

EL PROFESSOR KITERVELTE

Viszont ami igazán jó volt a meccsben, hogy nemcsak a német hiányosságok voltak szembetűnők, hanem az erre építő mexikói erősségek is. Nem nagyon volt volt gyenge pontja az El Trinek, amelynek a bal oldala – Lozano mellett Jesús Gallardo is – extrát nyújtott.

„Megcsináltuk? Amikor gólt szereztünk, leültem, a tervünkön gondolkoztam, és azon, hogyan ne kapjunk gólt a következő öt percben" – árulta el utóbb Juan Carlos Osorio, a mexikói válogatott szövetségi kapitánya, hogy fél éve a németek elleni taktikán dolgoztak. A terv sarokpontja: bár Joshua Kimmich egyre inkább a világ legjobb szélsővédői közé növi ki magát, góljainak és helyzetkialakításának ára van – sok terület marad mögötte. Négyvédős rendszerben egyszerűen ezt a területet kell támadni a lehető leggyorsabban.

De hogy működhet ez a gyakorlatban? Az alapfeltételek: lenyűgöző tömörség, zónákra lebontott labdacsapdázás és a lehető leggyorsabb labdafelvitel az üres területekbe. Az első eleme az volt a taktikának, hogy a német „agyat”, Kroost, amennyire lehetett, ki kellett venni a játékból. Ezért Osorio Velát és Hernándezt gyakorlatilag ráküldte Kroosra, és német támadásépítésnél „meg kellett fojtani” a Real Madrid játékosát. A középpályást frusztrálhatta a helyzet, ugyanis tőle szokatlan módon még a játékvezetővel is többször perlekedett. A karmester blokkolásával a németek játéka jóval statikusabbá vált (avagy így született meg a Stationalelf? by Bacskai János), beterelhető azokba a csapdákba, ahonnét labdát szerezve a villámgyors támadókkal pillanatok alatt gólveszélyes területre fejlődhet a csapat. A gól tökéletes mintája volt ennek (ld. az alábbi videón felülnézetből): Kroos kiszorítva, Khedira lecsapdázva, Kimmich fennragadva, Hernández és Lozano berobbanva.

 


 

Osoriót – a kolumbiai vallottan Marcelo Bielsa tanítványa – analitikus gondolkodásmódja miatt gyakran csak el professor-ként emlegetik Mexikóban. Ugye, látták a technikai zónában mindenhol elszórt jegyzeteit? Nos, az agyontaktikázott meccsei miatt sok kritikával szembesülő szakember ezúttal nagyot dobott a mexikói válogatottal. Pedig minden valószínűség szerint a torna végén távozik a válogatottól, annyira nem jó a kapcsolata a szurkolókkal és a szövetséggel, hogy elkerülhetetlen a válás. „Nem elégedettek, ha nyerünk. Nyernünk kell és megsemmisíteni az ellenfelet. Nincs még egy ország a világon, ahol ennyi nyomást helyeznének a szövetségi kapitányra" – magyarázta a szurkolókkal való kapcsolatáról Osorio.

Talán most kivételesen nem fogják a fejéhez vágni a sterilitást és visszafogottságot, amit második félidei pragmatizmusával képviselt csapata.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MEXIKÓ 0–1 (0–1)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Fagani (iráni)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt (Gomez, 79.) – Khedira (Reus, 60.), Kroos – Th. Müller, Özil, Draxler – Werner (Brandt, 86.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
MEXIKÓ: Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado (R. Márquez, 74.), Layún – Lozano (R. Jiménez, 66.), Vela (E. Álvarez, 58.), J. Hernández. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Gólszerző: Lozano (35.)
Sárga lap: Th. Müller (83.), Hummels (84.), ill. Moreno (40.), H. Herrera (90.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik