Negyven év, avagy francia átok a dél-amerikaiakon

CSILLAG PÉTER (Kazany)CSILLAG PÉTER (Kazany)
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 11:23
null
Messi és Griezmann teljesítményén sok múlhat Kazanyban (Fotó: AFP)
A sebességkülönbség dönthet: míg a Lionel Messi vezette dél-amerikai csapat a Nigéria elleni csoportmérkőzésen teljes gázt adott, Didier Deschamps együttese a dánok ellen visszavett a tempóból.

 

Leo, vár téged Kazany! – olvasom a tatárföldi napilap, a Reszpublika Tatarsztan pénteki számának címét, amely érzékelteti, miben, illetve kiben rejlik a helyi közönség szemében a szombati Franciaország–Argentína nyolcaddöntő vonzereje. Lionel Messiben, persze, az argentinok csillagában, aki a Nigéria elleni, utolsó csoportmérkőzésen (2–1) már valódi vezérként űzte, tüzelte, hajtotta társait, „jégtörő” gólt szerzett, sőt ha kellett, Jorge Sampaoli szövetségi kapitánynak is segített dönteni, hogy érdemes-e becserélni Sergio Agüerót. Argentína vele szemben támasztott elképesztő elvárása az előző két mérkőzésen (Izland ellen 1–1-es döntetlen, Horvátország ellen 3–0-s vereség) jelentős nyomásként nehezedett rá, szorult helyzetben viszont képes volt megfeledkezni róla, vagy talán éppen erőt meríteni belőle. Ilyen az FC Barcelona 31 éves csatára. Amikor már nem jó hátranézni, mert az ijedt hátország lélegzet-visszafojtva figyel vagy tán morog is kissé, s nem jó oldalra tekinteni, a többi csapatra, számolgatva a pontokat, nem jó a nagy pszichológiai vetélytárs, Cristiano Ronaldo üzeneteit kódolni, amikor már csak előre szabad menekülni, akkor jön el az ő ideje, és mutatkozik meg kivételes tartása.

De akkor sem mindig.

Pályafutását visszanézve meg kell állapítani, hogy bizony néha eltűnt, elbújt a fontos pillanatokban. Hiába jutott el segítségével Argentína például a 2014-es világbajnokság döntőjébe, Rio de Janeiróban, a Maracana Stadionban már nem tudta átlendíteni a csapatot a kritikus ponton, Németország 1–0-ra győzött Mario Götze góljával. Oroszországba Götze nem utazott el, a Dél-Koreától elszenvedett sorsfordító veresége (0–2) után a német válogatott is hazatért, és kis híján a brazíliai finálé másik résztvevőjének is ez a sors jutott. Argentína azonban az utolsó pillanatban megnyomta a gáz, és ha Horvátország mögött csak másodikként is, de továbbjutó helyre ért a csoportjában.

Ehhez képest a francia válogatott egészen más módszerét választotta a továbblépésnek: alaposan beletaposott a fékbe. A Dánia elleni, mindkét félnek kedvező, „ágyba vizelős” hangulatú 0–0-s döntetlen kijelölte Didier Deschamps csoportelső csapatának az utat a nyolcaddöntőbe: a fél kezdő lecserélése és a szándékos lendületvesztés azonban visszaüthet. Ha így nézzük, egy gyorsulásban lévő argentin és egy szándékosan beragadt francia csapat mérkőzik meg egymással Kazanyban.

Aki hisz a földrészek közötti versengésben, annak érdekes lehet a statisztika, hogy a világbajnokságokat tekintve Franciaország dél-amerikai vetélytársaitól már 757 perce nem kapott gólt, legutóbb még Mexikóban, 1986-ban, a brazil Careca vette be a kapuját. Egyébként nyolc mérkőzés óta veretlen a kontinens képviselővel szemben, legutóbb az 1978-as tornán, Buenos Airesben kapott ki – épp Argentínától.

Akkor Leopoldo Luque, a River Plate csatára szerezte a 2–1-re megnyert mérkőzés győztes gólját, szörnyű családi tragédia árnyékában. A mérkőzés reggelén a stadion felé igyekezve halálos közlekedési balesetet szenvedett bátyja, azonban édesapja kiadta valamennyi családtagnak, hogy hallgassanak a történtekről, amíg le nem játsszák a mérkőzést. Még este sem rontották el a futballista boldogságát, csak másnap reggel közölték vele a gyászhírt. A negyvenéves jubileum alkalmából megkereste a La Nacion argentin napilap a gólszerzőt, aki így elevenítette fel a történteket: „Ha tudtam volna arról, mi történt a testvéremmel, nem lépek pályára, a szüleimnek szüksége lett volna a vigasztalásomra. Így legalább a győztes góllal enyhítettem valamelyest a fájdalmukat.”

POGBA TÖBB DICSÉRETET VÁR

„Lionel Messi hatékonysága és az argentinok tüzes temperamentuma” – válaszolta Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya, amikor arra kérték, emeljen ki kettőt szombati nyolcaddöntős ellenfelük erényei közül. Az együttes csapatkapitánya, Hugo Lloris is a vetélytársat méltatta Kazanyban.

„Izgatottan várjuk az összecsapást Argentínával, amely négy évvel ezelőtt világbajnoki döntőt játszott, és mindannyian tudjuk, mekkora futballnemzetnek számít, de az egyenes kieséses szakasszal új torna kezdődik” – mondta a kapus, aki a Peru elleni, második csoportmérkőzésen (1–0) ünnepelte 100. válogatottságát.

Csapattársa, Paul Pogba elégedetlenségének adott hangot a válogatott otthoni megítélése miatt. Úgy érzi, a szakma túlságosan kritikus az együttessel szemben: „Szeretném, ha belátnák az emberek, mennyire nehéz a világbajnokság. A miénk volt talán a legkeményebb csoport, ám valamiért ezt kevesen vették észre. Megítélésem szerint bravúros teljesítmény, hogy két győzelemmel és egy döntetlennel zártuk az első szakaszt.”

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–ARGENTÍNA – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

Kazany, Kazany Aréna, 16 óra (Tv: M4 Sport). Vezeti: Alireza Fagani (iráni)
A várható kezdőcsapatok
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Kanté, Pogba – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Argentína: Armani – Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico – E. Pérez, Banega, Mascherano, Di María – Higuaín, Messi. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik