Messi plusz tíz: ez a függőség veszélyes az argentinokra

Vágólapra másolva!
2018.06.16. 21:24
null
Ott nincs (ott sincs) út a kapu felé. Messi hiába próbálkozott (Fotó: AFP)
Izland Argentína elleni pontszerzéssel indította a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot, ezzel közel a maximumot hozta ki meccstervéből. Argentína szövetségi kapitánya, Jorge Sampaoli viszont továbbra is inkább csak keresi, mint találja a kérdésekre a választ.

 

SZAVAZÁS

Értékelje az argentin válogatott játékosainak teljesítményét!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyszer ma már idéztük az izlandi csapatkapitány, Aron Gunnarsson véleményét a The Players' Tribune-ből, idézzük még egyszer, egy másik részét – mert tökéletesen rávilágít arra, hogy Argentína miért vallott kudarcot a vb-n most bemutatkozó északi csapat ellen.

„Pontosan vissza tudok emlékezni arra, amikor ráébredtem, hogy valami különlegesnek vagyunk birtokában. A 2016-os Eb előtt egy edzés után odajött hozzám Eidur Gudjóhnsen.

– Tudod, Aron, én nagyon nem szeretnék saját magunk ellen játszani.
– Mire gondolsz?
– Nincs terület. Megpróbáltam megjátszani a passzokat, amiket szoktam, megpróbáltam helyzeteket kialakítani. És egyszerűen képtelen voltam rá.

Röviden – ennyi. Ha visszagondolunk a mérkőzésre, hiába Sergio Agüero gólja, hiába a 73 százalékos labdabirtoklás, hiába a 26 kísérlet, hiába Lionel Messi elrontott tizenegyese, Argentína tiszta helyzetet akcióból egyszer sem tudott kidolgozni Izland ellen. Izlandnak gyakorlatilag több ziccere volt ezen a találkozón. Ez – és a kulcsfontosságú büntető elhibázása – pont elég volt ahhoz, hogy Argentína pontvesztéssel kezdje a világbajnokságot.

NEM KELL LABDA, NEM KELL SEMMI

A világfutball elitjében kevés olyan csapat bukkan fel, mint Izland. Az északiak játéka tökéletesen illik az ország szellemiségéhez: a megalkuvás nélküli, bátor harcról szól. Nem szép? A szépség szóba sem kerül. Nem támadó? Senkit sem érdekel, pláne a szövetségi kapitány Heimir Hallgrímssont.

Az első félidőben a 144. mérkőzésével argentin válogatottsági rekorderré avanzsáló Javier Mascherano (133) egymaga több sikeres passzt hajtott végre, mint Izland (111). Az Opta Sports statisztikái szerint az izlandiaké volt a második legalacsonyabb labdabirtoklási arány a vb-történetben (a rekorder 2010-ből Görögország, melynél 19.66 százalékot volt a labda, szintén Argentína ellen). És Izlandnak ez tökéletesen megfelelt.

Izlandnak nem kell labda, nem kell labdajáratás, nem kell semmi, abból főznek – igen hatékonyan. Iszonyatosan fegyelmezett és zárt, a területet teljesen leszűkítő védekezésük ellen a világ bármely csapatának nehéz dolga van. Ahogy a fent idézett párbeszédben Gudjóhnsen mondta, egyszerűen szinte képtelenség helyzetet kialakító passzokat adni.

Erre jó példa, hogy ugyan Argentína szerzett gólt, és kihagyott egy tizenegyest, de tiszta ziccert egyet sem tudott kialakítani a mérkőzésen – Izlandnak több nagy helyzete volt sokkal kevesebb akcióból! Ha megnézzük az izlandi lövéstérképet, akkor kísérleteik többségét viszonylag jó pozícióból (és védőktől sokszor kevésbé zavarva) tudták leadni.

Az izlandi játékosok 20 blokkot mutattak be a mérkőzésen, az argentin kísérletek nagy része egy bevetődő fehér mezes játékosban halt el. Ívelgetni nem érdemes az izlandiak ellen, az átlövésekkel (a gól előtti, rosszul sikerült, de pont így jó Rojo-kísérletet leszámítva) nem volt szerencséje Argentínának, a védekezés kipasszolása, felnyitása pedig végig megoldhatatlan feladatnak bizonyult.

Csak egy szokásos kép az izlandi védelem életéből (Fotó: AFP)
Csak egy szokásos kép az izlandi védelem életéből (Fotó: AFP)

MESSI-DEPENDENCIA

Nyilván senki sem panaszkodik azért, ha egy ötszörös aranylabdás futballozik a soraiban, ám a túlzott dependencia visszacsaphat, ha az első számú csillagnak nem megy, vagy balszerencsés napja van. Messi gólszerzőként vagy gólpasszadóként benne volt az argentinok vb előtti hét, tétmérkőzésen szerzett találatában – ez a széria most szakadt meg –, és olyannyira a csapat támadójátékának a fókuszpontja, hogy az már nem mindig pozitív. Természetesen ebben Jorge Sampaoli is benne van: úgy építette fel (és építette át) a támadójátékot, hogy Messi középen, szabad támadószerepben játszhasson, tízesként – nem pedig szélről induló támadóként.

Míg Izland ellen a különösen kihagyott tizenegyese után rákapcsoló Messi 11 lövést eresztett meg, társai összesen 15-ig jutottak. Az alapvető probléma az volt, hogy még Sergio Agüero csak-csak kapu elé tudott keveredni (és élt is egy lehetőséggel), de a támogató szélsőknek, Ángel di Maríának vagy Maximiliano Mezának egyáltalán nem volt lövési lehetőségük sem. Lucas Biglia és Éver Banega leginkább csak távolról próbálkozott, Meza nem tudott kiemelkedőt nyújtani még a teljesen „támadó üzemmódba” állított jobb oldali wingback, Eduardo Salvio segítségével sem, Di María pedig teljesen súlytalan volt. Az előző világbajnokságon igen jól teljesítő szélső ért a kapus Willy Caballerót és a cserejátékosokat leszámítva a legkevesebbet a labdához az argentin válogatottból.

Az argentin kezdőcsapat tagjainak helyezkedése és a passzok száma. Egymás nyakán, ötlet nélkül (Grafika: La Nación)
Az argentin kezdőcsapat tagjainak helyezkedése és a passzok száma. Egymás nyakán, ötlet nélkül (Grafika: La Nación)

Meza és Di María passzolt a legkevesebbet az argentin kezdőcsapat mezőnyjátékosai közül, leszámítva a védők gyűrűjében mozgó, így papírforma szerint izolált Sergio Agüerót. Agüerónak nem a passzjáték az elsődleges feladata, a két szélsőnek ellenben papíron az lenne… Biglia és Banega játékára nézve kritika, hogy a két belső középpályás alig tudott sikeres passzt adni a támadónégyesnek. Biglia Di Maríának 6, Messinek 2, Mezának 1, Agüerónak 4 labdát adott, a helyére beállított, kreatívabb és támadóbb Banega számai sem sokkal jobbak (2 és 1 a Di María helyére becserélt Pavónnak, 8, 5, 2). Mascherano meg labdái döntő többségével – ha előrefelé játssza azokat – Lionel Messit keresi, a többi támadójátékos mintha pályán sem lenne.

Lehet, hogy Lionel Messi ezen a világbajnokságon is tudja a hátán cipelni az argentin válogatottat. Az első mérkőzésen viszont az a gyanúja támadhatott a nézőknek, hogy társai a pályán pontosan erre is várnak. Márpedig a „Messi plusz tíznél” több kell a jó világbajnoki szerepléshez, pláne egy olyan kerettel, mint ami az argentinoknak van. Érdekes lesz, hogy Horvátország ellen változtat-e akár a formáción, akár a csapaton az ideális megoldást nagy erővel kereső Jorge Sampaoli.

„Az első félidőben Messi nem talált partnereket. A másodikban Sampaoli a kispadon kereste a megoldást, de sem Éver Banega, sem a későn beküldött Cristian Pavón (akinek a sebességére pedig szükség lett volna) és Gonzalo Higuaín nem tudta feltörni az izlandi reteszt” – írja az argentin La Nación.

AGYAGLÁBÚ ÓRIÁS

Továbbra is a védelem tűnik Argentína gyenge pontjának. A világbajnokság előtti pocsék eredmények (Nigéria ellen 2–4, Spanyolország ellen 1–6) után Sampaoli ejtette a három belső védős formációt, és átalakította a hátsó alakzatot, amely még így is problémásnak tűnik. Az argentinok jobb oldalán sok a terület (Salvio állandóan elöl lóg, néha a támadók vonalában), a hiba egyértelműen „benne van” a védelemben, amit jól példázott az az akció, amikor rossz hazaadás és Willy Caballero agresszív letámadása után ziccerig jutott Izland.

Mindent középen: a hőtérképen látszik, Argentína 
mennyire nem használta a széleket (Forrás: Whoscored.com)
Mindent középen: a hőtérképen látszik, Argentína mennyire nem használta a széleket (Forrás: Whoscored.com)

A világbajnokság első mérkőzése után is agyaglábú óriásnak tűnik az argentin válogatott: rengeteg kiemelkedő tudású játékosa van a csapatnak középpályán és támadósorban, ám a lassú belső védőknek és az elkalandozó szélső hátvédeknek rettenetesen nehéz dolga lesz a kiválóan passzoló horvátokkal szemben a következő mérkőzésen. Különösen Marcos Rojo tűnik sebezhetőnek – támadásépítésben és védekezésben sem volt az igazi, nem véletlen, hogy az argentin lapok Di María mellett neki adták a legrosszabb osztályzatot.

„A hírek szerint az előző héten Sampaoli nagyon sokat dolgozott a csapatvédekezéssel és visszarendeződéssel. Ennek ellenére a csapatnak nagy nehézségei voltak a védekezéssel Izland ellen. Létszámra megvoltak a védők, ám egyszerűen nem helyezték nyomás alá a labdára érkező izlandi játékosokat, akik így tiszta gólhelyzetekbe tudtak kerülni (...) Ha egy védelem többet és jobban támad, mint védekezik, az bármely csapatnak problémát okoz. Igen, Argentínánál volt 73 százalékban a labda a mérkőzésen. És akkor? Ez nem azt jelentette, hogy a válogatott jól támad vagy az eddiginél jobban védekezik” – vélekedett a lap elemzője, Christian Leblebidjian.

EZ ÚGY ALAKULT, AHOGY IZLAND AKARTA

A mérkőzés forgatókönyve egy négyperces időszak kivételével végig úgy alakult, ahogy az izlandiak akarták. Az első félidőben még az is benne volt, hogy a döntetlennél nagyobb meglepetéssel boríthatják fel a D-csoport tábláját, a másodikat látva a döntetlen volt a maximum – azt viszont kihozták a mérkőzésből.

Argentína számára több kérdést vetett fel ez a mérkőzés, mint amennyi választ adott. Ki lesz Messi partnere a pályán? Ezzel a védelemmel hogy lehet kihúzni a mesteri passzolókkal büszkélkedő horvát csapat méregfogát? Hogyan bírja a gárda mentálisan, hogy botlással kezdte a világbajnokságot?

Mert még egy botlás már lehet, hogy végzetes lesz a legutóbbi torna ezüstérmesének. Ha megtalálják a válaszokat – akkor viszont sokáig juthatnak.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
D-CSOPORT
ARGENTÍNA–IZLAND 1–1 (1–1)

Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
ARGENTÍNA:
Caballero – Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico – Biglia (Banega, 54.), Mascherano, Meza (Higuaín, 84.) – Messi, Agüero, Di María (Pavón, 75.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
IZLAND:
Halldórsson –Magnússon, R. Sigurdsson, Árnason,Saevarsson – Hallfredsson, Gunnarsson (Skúlason, 76.) – Bjarnason, G. Sigurdsson, Gudmundsson (Gíslason, 63.) – Finnbogason (Sigurdarson, 89.). Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson
Gólszerző:
Agüero (19.), ill. Finnbogason (23.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik