Klubedzőként szinte semmi, a vb-arany viszont karnyújtásnyira

Vágólapra másolva!
2018.07.10. 16:25
null
Martínez, Deschamps, Southgate, Dalic: valamelyik felemeli vasárnap a vb-trófeát (Montázs: AFP)
Didier Deschamps, Roberto Martínez, Gareth Southgate, Zlatko Dalic. Azt biztosan nem mondhatjuk el, hogy a világ leghíresebb edzői jutottak el csapatukkal a világbajnokság elődöntőjébe, mégis egyikük vasárnap a vb-trófeát is felemelheti. A négy tréner közül egyedül Deschamps klubkarrierje veretes, és az is előfordulhat – 1990 óta először –, hogy olyan edző nyeri meg a világbajnokságot csapatával, aki klubszinten sosem győzött élvonalbeli bajnokságban. Egy francia legenda, egy spanyol edző a Premier League középmezőnyéből, két kiválóan teljesítő beugró – célpontban a válogatott futball legnagyobb díja.

A CSÁSZÁR ÓTA MARTÍNEZ LEHET AZ ELSŐ „IFJONC” GYŐZTES

Nem ritka dolog, hogy fiatal, 45 év alatti edző nyeri meg csapatával a világbajnokságot, ám az utóbbi időben inkább a tapasztaltabb, 50 feletti trénerek vezették sikerre csapataikat. A most elődöntőbe jutó négy csapat trénerei között Roberto Martínez a legfiatalabb, a belgák spanyol edzője csak 44 éves. Ha elhódítja a vb-trófeát, akkor Franz Beckenbauer (1990, NSZK) óta ő lesz az első olyan szövetségi kapitány, aki 45 évesnél fiatalabbként nyer világbajnokságot.

Korábban az uruguayi Alberto Suppici és Juan López, a brazil Mário Zagallo, az argentin César Luis Menotti, valamint a már említett Beckenbauer lett „ifjonc” edzőként világbajnok. Suppici korrekordja (31 éves volt az 1930-as világbajnokságon győztes uruguayi válogatott szakvezetője) alighanem megdönthetetlen marad. Az eddigi 20 világbajnokságon a győztes szövetségi kapitányok átlagéletkora 46.55 év volt, a most elődöntőbe jutó négy csapat szakvezetőinek átlagéletkora kicsit efölött van, 47.75 év.

VB-GYŐZTES SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK
1930: Alberto Suppici (Uruguay, 31 évesen)
1934: Vittorio Pozzo (Olaszország, 48 évesen)
1938: Vittorio Pozzo (Olaszország, 52 évesen)
1950: Juan López (Uruguay, 42 évesen)
1954: Sepp Herberger (NSZK, 57 évesen)
1958: Vicente Feola (Brazília, 48 évesen)
1962: Aymoré Moreira (Brazília, 50 évesen)
1966: Alf Ramsey (Anglia, 46 évesen)
1970: Mário Zagallo (Brazília, 38 évesen)
1974: Helmut Schön (NSZK, 58 évesen)
1978: César Luis Menotti (Argentína, 39 évesen)
1982: Enzo Bearzot (Olaszország, 54 évesen)
1986: Carlos Bilardo (Argentína, 47 évesen)
1990: Franz Beckenbauer (NSZK, 44 évesen)
1994: Carlos Alberto Parreira (Brazília, 51 évesen)
1998: Aimé Jacquet (Franciaország, 56 évesen)
2002: Luiz Felipe Scolari (Brazília, 53 évesen)
2006: Marcello Lippi (Olaszország, 58 évesen)
2010: Vicente del Bosque (Spanyolország, 59 évesen)
2014: Joachim Löw (Németország, 54 évesen)

MARTÍNEZ LEHET AZ ELSŐ „LÉGIÓS” GYŐZTES

Világbajnokságot eddig kizárólag olyan edzők nyertek, akik maguk is a győztes csapat országából jöttek. A spanyol Roberto Martínez lehet az első olyan tréner, aki megtöri ezt a szériát, és „légiós edzőként” nyer vb-t. Az Európa-bajnokságok történetében is csak egy ilyen eset volt, akkor, amikor a kontinenstorna történetének legnagyobb meglepetését okozva a német Otto Rehhagel győzelemre vezette Görögországot.

NEM KLUBSIKEREKTŐL HANGOSAK

Napjaink legnagyobb nevű edzői a klubfutballban dolgoznak, de talán még így is meglepő, hogy a világbajnokságon legjobb négy közé jutott trénerek közül egyedül Didier Deschamps pedigréje erős – tegyük hozzá, az övé sincs a klubedzői elitben. Deschamps az Olympique Marseille-jel nyert francia bajnokságot, a Monacót BL-döntőbe vezette. Ehhez képest a horvát Zlatko Dalic egy arab emírségekbeli bajnoki címmel és egy ázsiai BL-döntővel kellett, hogy beérje, Roberto Martínez egy angol FA-kupát nyert a Wigannel, Gareth Southgate soha semmit, azt viszont Martínezzel együtt mindketten elmondhatják magukról: kiestek csapatukkal (Middlesbrough, illetve Wigan) a Premier League-ből.

AMIKOR DESCHAMPS-OT 2012-BEN KINEVEZTÉK A FRANCIA KISPADRA…
Roberto Martínez a Wigan Athletic edzője volt, a 2011–2012-es idényben 15. lett a PL-ben csapatával.
Zlatko Dalic a szaúdi al-Hilal második csapatának volt az edzője.
Gareth Southgateépp arra készült, hogy lemondjon az FA-ben elfoglalt fejlesztési vezető pozíciójáról. Southgate 2009 vége és 2013 nyara között nem irányított csapatot a kispadról.

Ha Martínez vagy Southgate válogatottja nyeri meg tehát a világbajnokságot, olyan edző vezeti vb-elsőségre csapatát, aki klubszinten még sosem nyert élvonalbeli bajnokságot. Hogy ez mennyire gyakori? Eleinte nem volt ritkaság, hiszen több vb-győztes edző (mint Vittorio Pozzo, Sepp Herberger, Helmut Schön vagy Enzo Bearzot) pályafutása egészét vagy nagy részét a nemzeti szövetség égisze alatt töltötte. 1986 és 2014 között viszont Franz Beckenbauer volt az egyetlen tréner, aki úgy nyert világbajnokságot, hogy a klubfutballban nem nyert edzőként bajnoki címet.

Carlos Bilardo fővárosi (Metropolitano-) bajnok volt az Estudiantesszel, Carlos Alberto Parreira a Fluminense-vel nyert brazil országos bajnokságot, Aimé Jacquet három francia aranyérmet nyert a Girondins Bordeaux-val, Luiz Felipe Scolari a Gremiót vezette brazil bajnoki címig és Libertadores-kupa-elsőségig, utóbbi bravúrt a Palmeirasszal is megismételte. Marcello Lippi Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként (öt bajnoki cím a Juventusszal, BL-győzelem) került a szövetségi kapitányi pozícióba, Vicente del Bosque két bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal, sőt, még Joachim Löwnek is van bajnoki elsősége – az osztrák Tirol Innsbruckkal.

Míg Didier Deschamps tekintélyévellogikus választás volt a francia szövetségi kapitányi tisztségre, másik három kollégája kinevezését sok-sok felhúzott szemöldök kísérte. Roberto Martínez modern megközelítésével és tudásával lenyűgözte a belga szövetség döntéshozóit, de kinevezésénél sokan kételyeiknek adtak hangot, míg Zlatko Dalic és Gareth Southgate kritikus helyzetben, beugróként került válogatottja kispadjára. Ahhoz képest igen jó munkát végeztek… Southgate-nek megvolt az az előnye, hogy szövetségi edzőként belülről ismerte a rendszert és annak értékrendjét át tudta vinni kapitányként is, Dalic viszont tavaly októberben gyakorlatilag csak belecsöppent a horvát szövetségi kapitányi munkába.

Az már biztos, hogy (legalább) hárman közülük jócskán megnövekedett presztízzsel zárják ezt a világbajnokságot – és ha Franciaország diadalmaskodik, akkor Deschamps is a csúcsra kerül. A francia válogatott egykori csapatkapitánya lehet Mário Zagallo és Franz Beckenbauer után a harmadik olyan edző, aki trénerként és játékosként is nyer világbajnokságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik